Hlavní obsah

Vrba spřádá smělé plány. Věří v prosincový skalp AC Milán

Mikulášskou nadílku si vysnil plzeňský trenér Pavel Vrba při odjezdu z Milána, ačkoliv jeho Plzeň ve fotbalové Lize mistrů ve středu prohrála o dvě branky. Po první konfrontaci se sedminásobným králem nejprestižnější evropské klubové soutěže je šéf lavičky Západočechů přesvědčen, že při odvetě 6. prosince v den svých osmačtyřicátých narozenin bude slavit nejen pokoření obrany italského velkoklubu, ale i skalp osmnáctinásobného šampióna Apeninského poloostrova.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba

Článek

Prozradíte, jestli ve vás převládá spíše zklamání z prohry, nebo radost ze solidní hry a pozitivního dojmu, který jste na San Siru zanechali?

Přiznávám, že s předvedeným výkonem jsem byl spokojený. Hráči odevzdali maximum, určitě se nemáme za co stydět. Samozřejmě se vždy hraje o body, o peníze. Proto jsem zklamaný, že jsme nevydělali a neudělali body do koeficientu. Ale taky nejde o nejdůležitější záležitost. Přesvědčili jsme se, že i s AC Milán lze hrát.

Byl jste překvapený, jakým způsobem se hráči se zápasem vypořádali?

Ne, protože kluky znám. Naopak jsem jim věřil. Byl jsem překvapený, že je náš tým schopen konkurovat AC Milán, přestože jde o špičkové mužstvo v Evropě. I když je jasné, že ve hře byly pasáže, kdy nás přehrávali ve středu pole. Ale zase na druhou stranu jsem přesvědčený, že jsme předvedli slušný výkon. Pokud budou české kluby pravidelně měřit síly s protivníky typu AC Milán a hrát pravidelně Ligu mistrů, pak může jít nejen plzeňský, ale i český fotbal nahoru.

Mohl se zápas vyvíjet jinak, kdyby Bakoš nebo Horváth v prvním poločasu proměnili vyložené šance? Nebo by šlo jen o dráždění dřímajícího obra?

Hlavně promarněné příležitosti našeho kapitána těsně před poločasem jsem litoval. Normálně totiž Horváth v tréninku z deseti stejných situací devět promění.

Zmrazila vás pak hodně penalta, kterou sudí nařídil za ruku Čišovského?

Byla velmi přísná. Děj zápasu zásadně ovlivnila. I pak jsme měli ještě dvě nebo tři situace, kdy byl kontaktní gól velmi blízko. Cítím a cítil jsem, že penalta byla hodně přísná. Podle výkladu známých se jednalo o nastřelenou ruku. Na druhou stranu neproměněné možnosti rovněž člověka trápí, protože vstřelit AC Milán gól na jeho trávníku by bylo mimořádné. Ale máme s nimi ještě jeden zápas a věřím, že v den mých narozenin se nám to podaří a AC Milán porazíme.

Zaskočilo vás, že nastoupil Ibrahimovič?

Věděli jsme to předem, že je v pořádku. Bohužel pro nás se uzdravil. Jsem přesvědčený, že kdyby nehrál, tak utkání bylo pro AC Milán mnohem složitější. Protože podle mě on zápas rozhodl. Byl u všech akcí, co se týká ofenzívy, všechno šlo přes něj. Nikdo jiný tak výrazný nebyl. Bohužel pro nás, mohl být o týden déle zraněný. Možná by ten výsledek byl pro nás příznivější.

Je švédský reprezentant jinde než ostatní hráči milánského týmu?

Jednoznačně převyšoval všechny hráče na trávníku.

Hráče jste před utkáním nabádal k odvaze. Říkal jste, ať si souboj s AC Milán užijí. Byl váš přístup totožný?

Od začátku říkám, že si to nejdu užít. Já i v Lize mistrů chci vyhrávat, chci hrát dobrý fotbal, který bude pro diváky zajímavý. To se nám daří a chci pokračovat. Nechci hrát fotbal, kdy divák bude po dvaceti minutách přepínat televizi. Samozřejmě, prohráli jsme, ale chci, aby si lidi říkali, že jsme odehráli zápas, za který se nemusíme stydět. Že malá Plzeň může konkurovat soupeři, který má stokrát větší rozpočet.

Reklama

Související témata: