Hlavní obsah

Sudí Královec: Liga mistrů je jiná třída, nemůžete vypustit ani vteřinu

Karel FeltPrávo

Posledním českým rozhodčím, který řídil zápas skupiny Ligy mistrů, byl Václav Krondl. To bylo v říjnu 1998. Dlouhá léta pak nic, až v úterý bylo utkání Lyon– Záhřeb (ve skupině D vyhrál francouzský celek 2:0) opět svěřeno arbitrovi z Česka. A 34letý Pavel Královec si vedl velmi dobře...

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Trofej pro vítěze Ligy mistrů

Článek

Jaký to byl pocit, když jste se dozvěděl, že budete řídit zápas Ligy mistrů?

V prvním okamžiku to bylo milé překvapení a zároveň velká čest i zodpovědnost. Po létech máme v Lize mistrů český klub a do soutěže se po ještě delší době vrátili i čeští sudí.

Kdysi jste jezdívali ve čtyřech, teď dokonce v šesti. Kdo s vámi byl ještě v rozhodcovském týmu?

Mám na mezinárodní zápasy stabilní asistenty Miroslava Zlámala a Martina Wilczeka, čtvrtým sudím byl Libor Kovařík, brankovými Radek Příhoda a Miroslav Zelinka. Zabezpečení je standardní, pouze už se nejezdí osobním autem, ale mikrobusem.

Zápas vypadal jako bezproblémový. Přesto, neprožil jste nějaký těžký okamžik?

Naštěstí ne, obě mužstva chtěla hrát fotbal, tím nám situaci hodně usnadnila. Žádné simulování nebo podobné excesy tam nebyly. Liga mistrů je jiná třída, co do vyspělosti klubů, ale hlavně kvality hráčů. Tím spíš nemůžu vypustit ani vteřinu, abych nějakým chybným verdiktem zápas nepokazil.

Jak vás hodnotil delegát?

Bezprostředně po utkání řekl, že to bylo v pořádku. Myslím, že jsem neudělal závažnou chybu.

Dá se vůbec srovnat zápas Ligy mistrů s českou Gambrinus ligou?

Prakticky nedá, protože to je o několik tříd výš po všech stránkách. Zápasy Ligy mistrů jsou také výš než Evropská liga.

Už víte, jestli budete řídit další utkání nejprestižnější soutěže?

Kdepak, to se dozvídáme zhruba osmačtyřicet hodin dopředu. Samozřejmě bych si přál, abych byl nominován. Ani nemusím říkat, že bych rád některý z top klubů, i když to je pak ještě těžší, protože tlak je větší. Zatím mám v programu přípravné utkání Ukrajiny s Bulharskem v říjnovém termínu kvalifikací.

Máte čas se vůbec na zápas Ligy mistrů připravit, co se týká informací o mužstvech?

Když na to je čas, tak si informace sháním. Během dvou dnů, kdy i cestujete k utkání, je ta možnost mnohem menší, ale snažím se dát dohromady co nejvíc informací hlavně o hráčích.

Reklama

Související témata: