Hlavní obsah

Plzeňští maratonci směřují ke třicítce zápasů za podzim. Vydržíme, ujišťuje Vrba

PLZEŇ

Rychle se přeorientovat z Ligy mistrů v Barceloně na domácí soutěž. Jako byste odložili sváteční kvádro a za pochodu se převlékli do pracovních montérek. Nic jiného však fotbalistům Plzně před nedělním duelem 11. kola s Žižkovem nezbývá. Nabitá sezóna pádí šíleným tempem – a to jsou viktoriáni teprve ve dvou třetinách historického podzimu. Jeho závěr pro ně bude velkým testem výdrže a odolnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Španěl Xabi Alonso (vlevo) v souboji s Danielem Kolářem.

Článek

Obhajoba titulu v domácí soutěži, exkluzivní zápasy v Lize mistrů. Jako by to všechno bylo málo, přibyly také reprezentační povinnosti. Plzeň má v národním týmu aktuálně čtyřlístek hráčů, a tak na postup do listopadové baráže s Černou Horou může doplatit největší porcí únavy.

Neuvěřitelných 33 zápasů za podzim, to je meta, kterou může zdolat nejodolnější plzeňský maratonec Daniel Kolář. A další reprezentanti Petr Jiráček, Milan Petržela a Václav Pilař na tom nejsou o moc hůř.

Kondici nabrali v létě, teď ji udržují

„Zátěž je to samozřejmě velká, na druhou stranu slýcháme, proč se u nás tak málo hraje. Musíme této zátěži přizpůsobit tréninkový proces. Volit spíše regenerační, taktické a nácvikové tréninky,“ líčí trenér Pavel Vrba. „Maximum jsme udělali v letním období. Příprava byla náročná a kondici jsme nabrali. V tomto směru je vše ok. Nachystali jsme hráče na zátěž a do prosince vydržíme, pak následuje čtyřtýdenní dovolená,“ avizuje.

Odehrané zápasy během podzimní sezóny
HráčLigaReprezentacePoháryCelkem
Kolář103922
Jiráček103821
Petržela93921
Pilař82919
Zbývá sehrát62311

Podzimní sezóna začala pro Viktorii 12. července duelem s Pjunikem Jerevan a skončí až 6. prosince utkáním s AC Milán. Kolář má zatím odehráno 22 zápasů, Jiráček a Petržela po 21, Pilař 19. A protože mají před sebou ještě šest ligových kol, tři zápasy v Lize mistrů a dva barážové za reprezentaci, mohou si bilanci polepšit o dalších jedenáct čárek.

Plzeň čeká také dohrávka Ondrášovka Cupu v Sokolově, protože však byla přeložena na 12. listopadu, reprezentantů se týkat nebude.

Václav Pilař v utkání v Barceloně.foto: Reuters/Albert Gea

Trenér si chystá další hráče

„Neměl by být problém zvládnout Ligu mistrů a domácí ligu, která je pro nás rovněž důležitá, neboť chceme hrát poháry i příští rok. Někteří mně zazlívají, že hraji jen se dvanácti, třinácti lidmi, které točím. Chceme však uspět na třech frontách a nevím, zda to půjde přes Ligu mistrů,“ říká Vrba na rovinu. „Musíme se tedy snažit přes ligu a pohár. V kádru jsou hráči, kteří na jaře začnou naskakovat víc. Věřím, že budou připraveni i teď na další podzimní zápasy,“ plánuje trenér Viktorie.

Český mistr musí být pochopitelně nachystán i na to, co bude následovat po náročném podzimu. Třeba Jiráčka sleduje Juventus Turín a v kursu mohou být i další.

Za slušné nabídky mohou některé opory odejít

„Je to zákonitá reakce na naši hru, výsledky a krok hráčů vpřed. Očekávám, že o ně bude zájem. Zároveň však očekávám, že za nabídku 200–300 tisíc euro neodejdou,“ říká Vrba důrazně.

Plzeňský Petr Jiráček (vlevo) se snaží zastavit Lionela Messiho z Barcelony.foto: Reuters/Albert Gea

Se zimní obměnou kádru však počítat musí. „Pokud budou nabídky důstojné, šanci jít jinam a zahrát si jinde dostanou. To je fotbal, zvláště v Česku. Dva tři roky mužstvo budujete - a pak každý půlrok někdo odejde,“ uvědomuje si kouč.

Obměna kádru již začala. „Do zahraničí odešli Rada, Navrátil a Rezek. Máme vytipované hráče, kteří by je mohli nahradit tak, jako to zvládl Pilař. Někomu to trvá půl roku, jinému rok. Třeba Rajtoral se dostával půl roku do formy a teď dokáže být nejlepší na hřišti, to je individuální. Nepočítám, že tým zůstane v zimě pohromadě, ale odliv hráčů nebude takový, aby to změnilo způsob hry Plzně a taktiku,“ má Vrba jasno.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články