Hlavní obsah

Tentokrát vystřelíme, slibují před odvetou s Barcelonou svorně plzeňský kapitán i trenér

PRAHA

Trochu se namlsali. Ale opravdu jen trošičku, protože všem plzeňským fotbalistům, a trenérovi Pavlu Vrbovi pak tuplovaně, je jasné, že je podruhé v rychlém sledu čeká nejlepší tým planety. Barcelona je samo sebou jiná sorta, než soupeři v české lize. „Ale některé prvky, které jsme v posledních utkáních naší ligy předvedli, bychom rádi ukázali i v Champions League. I když víme, jak strašně těžké to v úterním večeru bude,“ trochu se zasnil kouč českého mistra, hned se však vrátil do drsné reality Ligy mistrů.

Foto: Felice Calabro, ČTK/AP

Fotbalisté Barcelony Lionel Messi (vlevo) a Xavi Hernández gratulují Andrési Iniestovi ke gólu vstřelenému Plzni.

Článek

V pražském Edenu na ně podruhé během čtrnácti dnů čeká slavná Barcelona. Nejlepší mančaft, jenž je v současnosti v široširém světě po kupě a který drtí jednoho protivníka po druhém. Plzeň to na Nou Campu okusila. Guardiolův soubor jí vůbec nedovolil, aby vystřelila na jeho bránu, natož aby snad koketovala s myšlenkou na to, že vstřelí gól.

Horváthovy šprýmy a žerty

„Holt nezbude, než vyhrát los, abychom rozehrávali a hned zkusili vystřelit,“ neztratil humor plzeňský kapitán Pavel Horváth, když mu před odvetou předhodili žalostnou bilance jeho týmu v prvním duelu. „Samozřejmě že budeme chtít být aktivnější a produktivnější, než v Barceloně, abychom se do příležitostí dostali a mohli bránu soupeře ohrozit,“ ujišťoval vzápětí už s vážnou tváří.

Plzeňský brankář Pavlík na trénku před zápasem s Barcelonou v pražském Edenu.foto: Právo/Jan Handrejch

I trenér Vrba sliboval více odvahy. „Na to, abychom hráli s Barcelonou nahoru dolů, si netroufáme, ale dravější a drzejší být chceme. Už na Nou Campu jsme takoví měli hlavně v první půli být. Ve Španělsku byla naše bilance v ofenzívě žalostná, proto doufám, že doma na tom budeme lépe,“ prozrazoval, co od svých svěřenců očekává.

Messi ještě víc pod dohledem

Důkladný dohled nad Messim také, to se ví. „V Barceloně jsme ho sice ubránili, takže gól nedal, ale do dvou situací, které brankou skončit mohly, se dostal. Proto musíme udělat však proto, aby tomu tentokrát tak nebylo,“ připomínal Vrba svým svěřencům, jaké nebezpečí hrozí od božského Lionela, jenž se mimochodem blýskl o víkendu ve španělské lize hattrickem v duelu s Mallorkou.

Plzeňský trenér Pavel Vrba odpovídá novinářům před zápasem Ligy mistrů proti Barceloně.foto: Právo/jan handrejch

Že by podobným znectil českého mistra, na to nechce nikdo z Plzeňáků ani pomyslet. Proto žádné bláznění, bezhlavé útočení, snaha rozdat si to s Barcelonou na rovinu.

„Čeká nás hodně podobný zápas, jako ve Španělsku, jen zima bude trochu větší, a proto by se mělo hrát Barceloně trochu hůře,“ neztrácel Horváth ani na chvíli dobrou náladu a vůbec nepřipouštěl, že by se on a spoluhráči kolem něho nechali vyprodaným Eden vybláznit k ofenzivní partii s katalánským velkoklubem a schytali nakládačku.

Vrba: Nic si užívat nechcem

„Pochopitelně že takové nebezpečí hrozí, jasně že se najde spousta fanoušků lačných toho, abychom získali body. Jsme ale natolik zkušení, abychom se nenechali pobláznit. Nestane se, abychom hráli jako ve snu a chtěli si snad dokázat, že dáme Barceloně tři góly,“ dodával kapitán Plzně přesvědčivě před pondělním podvečerním tréninku.

Pavel Horváth a Daniel Kolář z Viktorie Plzeň před zápasem s Barcelonou v pražském Edenu.foto: Právo/Jan Handrejch

Naslouchající trenér Vrba souhlasně přikyvoval. Horváthovým slovům o taktické přípravě obzvlášť. Jedno však měl před konfrontací se španělským gigantem přece jen zapotřebí zdůraznit.

„Před začátkem skupiny někteří hráči prohlašovali, že si chtějí hlavně zápasy s Barcelonou užít. My si ale tohle utkání nejdeme užít, chceme sehrát důstojnou partii a ukázat se v co nejlepším světle. V naší  lize se nám daří, a proto bych byl rád, abychom některé prvky, které jsme v posledních utkání předvedli, ukázali i v Champions League,“ trochu se zasnil i on. Ale opravdu jen trochu, protože Barcelona je jiná třída.

Nad Xavim se vznáší otazník

Nejen zima, na niž narážel Horváth a která by měla katalánskému obhájci trofeje znepříjemňovat život, však trápí trenéra Josepa Guardiolu. Zranění decimujícící jeho kádr představují potíž daleko větší.

„Za poslední čtyři roky máme nejvíc zraněných, ale náš kádr je natolik široký, že mohou nastoupit jiní kvalitní fotbalisté. Keita, Adriano, Maxwell,“ vychrlil Guardiola jména potencionálních náhradníků čekajících na svou šanci a velkou chvíli. Přesto bude i on až do úterního tréninku čekat, jak na tom bude jeden z klíčových mužů jeho sestavy. Xavi byl totiž zraněn a v posledním kole španělské ligy absentoval.

Španělský fotbalista Xavi na tréninkufoto: Právo/Jan Handrejch

„Šlo o lýtkový sval, což bylo způsobeno spíše únavou z velké porce zápasů, než zraněním. Teď už je mu lépe, trénuje, ale nechceme riskovat. Uvidíme po úterním tréninku,“ přiznával kouč Barcelony, že nad Xavim se vznáší otazník.  

Zato o duelu s Plzní má Guardiola, pro něhož bude úterní duel mimochodem dvoustým zápasem na lavičce Barcelony, jasno. „Něco jsme se o tomto týmu naučili. Vždyť doma jsme dali druhý gól až v 82. minutě a do té doby se mohlo stát, že by i vyrovnal. Budeme se snažit vyhrát, protože tím bychom měli postup ze skupiny do osmifinále zaručený a do února měli klid,“ nepřipouštěl kouč obhájce trofeje, že by si jeho tým nechal v úterní noci zkomplikovat v Edenu život.

Reklama

Související témata: