Hlavní obsah

VIDEO: Messi, Guardiola a Valdés jsou nažhaveni na velkou party, celá Barca pak na postup

PRAHA

Má to být jedna velká party. Pokud božský Lionel Messi v úterý večer v pražském Edenu skóruje, bude to jeho 200. gól v dresu fotbalové Barcelony. Trenér Josep Guardiola má jistotu – zápas Ligy mistrů proti Plzni je pro něj jubilejním 200. utkáním na lavičce „Blaugranas“. A když gólman Victor Valdés udrží prvních 37 minut čisté konto, vytvoří klubový rekord v neprůstřelnosti.

Foto: Albert Gea, Reuters

Plzeňský Petr Jiráček (vlevo) se snaží zastavit Lionela Messihoz Barcelony.

Článek

Pozor, na Viktorii se valí Barca naladěná na velké oslavy. V centru pozornosti je především Lionel Messi. Ve třech zápasech v řadě nedal gól a ve Španělsku nastal velký poprask, že je nejlepší fotbalista planety v krizi.

Argentinec na to zareagoval po svém – v sobotním ligovém duelu proti Mallorce (5:0) nasázel během 17 minut hattrick. Titulní stránky španělských novin tak ozdobily jeho fotografie s velkou číslicí 199, což znamená jediné. Messi může právě v Praze do sítě Plzně zaznamenat svůj jubilejní 200. gól v dresu Barcelony!

„Neuvěřitelné, přijde mi to teprve nedávno, co Leo slavil stý gól. A druhou stovku vzal v ještě rychlejším tempu. Udělal už pro Barcelonu opravdu hodně. Cítí, že má nyní větší odpovědnost za celý tým. Když nedávno nedal ve třech zápasech gól, vůbec nic to neznamenalo,“ ujišťuje obránce Gerard Piqué.

Lionel Messi trénuje v pražském Edenu před utkáním Ligy mistrů proti Viktorii Plzeň.foto: Právo/Jan Handrejch

Guardiolovi stačí jen usednout na lavičku

Zatímco Messi se musí o svoji dvoustovku přičinit na hřišti, jeho kouči stačí v Edenu projít tunelem vedoucím k hřišti a usednout na lavičku pro hosty. Dvoustý zápas jako trenér Barcelony ve čtvrté sezóně v jejích službách má Josep Guardiola předem jistý.

„Jsem hrdý na to, co jsem dokázal. A jsem hrdý na to, jaké mám hráče. Stále se zlepšují a tím pádem zlepšují také mě jako trenéra,“ vyznává se kouč, který Barcu dovedl již ke dvanácti trofejím a na její lavičce zažil pouhých šestnáct porážek.

„Nečekal jsem, že u tak velkého týmu vydržím tak dlouho. Tato čísla mě opravdu zneklidňují. Někdy to jde hůř, někdy líp. Až přestanu trénovat, tak si uvědomím, jaké to bylo...“

Barcelonský kouč Pep Guardiola odpovídal na tiskové konferenci v pražském Edenu před zápasem ligy mistrů proti Viktorii Plzeň.foto: Právo/Jan Handrejch

Celý tým hraje pro Valdése

Aby snad oslav nebylo málo, ve hře je také brankář Victor Valdés. Odchytal již osm zápasů s čistým kontem, naposledy lovil míč ze sítě 21. září ve Valencii, kdy ho překonal Pablo Hernandéz. Dohromady to činí 787 minut a k překonání klubového rekordu v neprůstřelnosti mu chybí pouhých 37 minut.

Stávající rekord drží Miguel Reina. Otec současného gólmana Liverpoolu, Pepeho Reiny, ho vytvořil v sezóně 1972/73.

„Dlouhá série je zásluhou všech, ale pochopitelně nejvíc Victora. Hrozně bychom mu rekord přáli, ale nemůžeme myslet jen na něj, chceme především vyhrát. Uděláme však všechno pro to, aby se Plzeň nedostala pořádně na dostřel k jeho brance,“ varuje Horvátha a spol. obránce Piqué.

Wayne Rooney se v akrobatické pozici snaží překonat Victora Valdése.foto: Reuters/Phil Noble

Rychlý postup, nejlepší postup

Hlavním cílem však i ve víru oslav zůstává vítězství, které by katalánského giganta již dvě kola před koncem základní skupiny postrčilo do jarních vyřazovacích bojů.

„Když vyhrajeme, budeme mít klid a nemusíme se v dalších zápasech tolik nervovat,“ dobře ví Piqué.

„Čím dřív budeme mít jistotu, tím lépe. Příští zápasy v Miláně a doma proti Borisovu bychom pak měli jednodušší. Před dvěma lety jsme o postup museli bojovat do poslední chvíle a nebylo to vůbec příjemné,“ poukazuje Guardiola.

Utkání Plzeň – Barcelona začíná ve 20:45, přímý přenos vysílá ČT4 a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama