Hlavní obsah

Fotbalisté Realu vyhráli v LM v Lyonu a postoupili ze skupiny

PRAHA

Fotbalisté Realu Madrid si v dnešním zápase 4. kola Ligy mistrů zajistili postup ze základní skupiny a přidali se k dvěma dosud známým účastníkům osmifinále AC Milán a Barceloně. "Bílý balet" poprvé v historii zvítězil na hřišti Lyonu a jako jediný stále prochází soutěží bez ztráty bodu. Z českých hráčů byl nejvíce vidět Ondřej Čelůstka z Trabzonsporu, kterému proti CSKA Moskva v nastavení zkazila radost z druhého zásahu v soutěži tyč.

Foto: ČTK/AP

Kaká z Realu Madrid se raduje se spoluhráčem Marcelem z gólu proti Villarealu.

Článek

Real potvrdil formu z posledních týdnů a dokázal, že prokletí zvané Lyon už zřejmě nadobro zlomil. Na stadionu Olympique na pátý pokus konečně zvítězil a ve vzájemných zápasech už pětkrát za sebou neprohrál.

Za triumfem ho ve 24. minutě nasměroval trefou z přímého kopu Ronaldo, Lyon své šance nevyužil a na 300. gól v evropských pohárech zatím nedosáhl. "Bílý balet" i po čtvrtém kole udržel čisté konto a po druhém zásahu Ronalda, tentokrát z penalty, odjel z Francie s dvougólovou výhrou.

Postup měla ve svých rukou také Benfica Lisabon, které stačilo na domácím stadionu porazit Basilej. Favorit začal svižně a už po čtyřech minutách slavil díky krásné střele Rodriga, ale švýcarský celek znovu ukázal, že na hřištích soupeřů umí překvapit a po remíze 3:3 na půdě Manchesteru United dokázal uzmout bod i Benfice. V 64. minutě vyrovnal Huggel a radovat se mohl i Radoslav Kováč, který opět zůstal na lavičce.

Na portugalský tým se dotáhl Manchester United. "Rudí ďáblové" proti outsiderovi Otelulu Galati odčinili předešlou domácí remízu s Basilejí, i když ani tentokrát nijak nezářili. Valencia sice v osmé minutě otevřel skóre, ale definitivního uklidnění se domácí dočkali až tři minuty před koncem, kdy se prosadil Rooney a navázal na dvě trefy z prvního souboje v Rumunsku.

Bayern doma válcuje jednoho soupeře za druhým a ušetřena zpočátku nezůstala ani Neapol. Třemi góly mezi 17. a 42. minutou ji sestřelil kanonýr Gómez, pro kterého to byl druhý hattrick v Lize mistrů v kariéře. Za jeden poločas se v prestižní soutěži naposledy třikrát trefil v loňském duelu s Arsenalem barcelonský Lionel Messi, jenž se s Gómezem nyní dělí o čelo střelecké tabulky. Oba dali pět branek.

Gómezův první gól byl jubilejní, mnichovský tým jako čtvrtý klub v historii dosáhl v Lize mistrů na metu 250 branek. Italský celek sice ještě do půle díky Fernándezově hlavičce snížil a stejný hráč druhou trefou zdramatizoval závěr, ale první porážku svého týmu neodvrátil.

Bayern se z postupu zatím ještě radovat nemůže, protože v druhém utkání skupiny A zvítězil Manchester City na hřišti tápajícího Villarrealu 3:0. Hosté sice v evropských pohárech v minulých pěti utkáních mimo ostrovy nevyhráli, ale dnes si triumf zajistili už během první půle. Dvěma góly se blýskl Touré a miliardářský klub se posunul na druhé místo.

Lille s českým bekem Davidem Rozehnalem v sestavě i podruhé podlehlo Interu Milán. Francouzský tým vyhrál v Itálii tři ze čtyř předchozích zápasů, ale na San Siru stejně jako v úvodním duelu doma selhal hned v úvodu. Pojistku milánskému triumfu dal v druhé půli Milito a Inter si upevnil vedení v tabulce, i když v závěru snížil De Melo.

Souboj o druhé místo ve skupině mezi Trabzonsporem a CSKA Moskva je stále vyrovnaný, remíza ve vzájemném duelu v Turecko nic nevyřešila. Na přímý český souboj nedošlo, Tomáš Necid z CSKA stále rehabilituje po operaci kolena. Domácí Čelůstka odehrál 90 minut a v závěru byl blízko k tomu, aby navázal na gól ze hřiště Interu. Radost mu ale pokazila tyč.

Dinamo Záhřeb jako jediný tým v soutěži ještě neskórovalo a tristní bilanci nevylepšilo ani na hřišti Ajaxu Amsterodam. Domácí udeřili dvakrát krátce po sobě v polovině první půle a důležitý tříbodový zisk ozdobili po pauze dalšími dvěma góly. Posunuli se na druhé místo skupiny D před Lyon.

Skupina A:
Bayern Mnichov - Neapol 3:2 (3:1)
Branky: 17., 23. a 42. Gómez - 45. a 79. Fernández. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). ČK: 77. Badstuber - 70. Zuniga
Villarreal - Manchester City 0:3 (0:2)ON-LINE
Branky: 30. a 71. Touré, 45.+3 Balotelli z pen. Rozhodčí: Proenca (Portug.).
Skupina B:
Trabzonspor - CSKA Moskva 0:0
Rozhodčí: Undiano Mallenco (Šp.). ČK: 74. Doumbia (CSKA).
Inter Milán - Lille 2:1 (1:0)
Branky: 18. Samuel, 65. Milito - 84. De Melo. Rozhodčí: Stark (Něm.).
Skupina C:
Manchester Utd - Otelul Galati 2:0 (1:0)
Branky: 8. Valencia, 87. Rooney. Rozhodčí: Strahonja (Chorv.).
Benfica Lisabon - Basilej 1:1 (1:0)
Branky: 4. Rodrigo - 64. Huggel. Rozhodčí: Velasco Carballo (Šp.).
Skupina D:
Ajax Amsterodam - Dinamo Záhřeb 4:0 (2:0)
Branky: 20. Van der Wiel, 25. Sulejmani, 65. De Jong, 90. Lodeiro. Rozhodčí: Atkinson (Angl.).
Lyon - Real Madrid 0:2 (0:1)ON-LINE
Branky: 24. a 69. z pen. Ronaldo. Rozhodčí: Rizzoli (It.).

Reklama