Hlavní obsah

Premisa je nesmlouvavá, ale Plzeň nepřipouští, že by neuspěla a v Evropě skončila

MINSK

Vůbec si nepřipouští, že by měli na evropské pohárové scéně skončit, i když základní premisa k přestupu z Champions League do jarního pokračování v Evropské lize je k mistrovské Plzni nesmlouvavá. V dnešním večerním pátém díle základní skupiny nesmí v Minsku s běloruským Borisovem prohrát. Vítězství by bylo naopak ternem, neboť by takřka na 99 procent garantovalo další účinkování v pohárech. „Byl bych obrovsky zklamaný, kdyby se nám to nepodařilo,“ přiznával před utkáním, jež začíná v 19 hodin našeho času, plzeňský trenér Pavel Vrba.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zažije Plzeň podobnou radost i v Minsku? Se střelcem Markem Bakošem (uprostřed) se radují v prvním zápase po vedoucím gólu Petr Jiráček a Václav Pilař.

Článek

Matematika je poměrně jednoduchá. Barcelona a AC Milán ze základní skupiny postupují do osmifinále Champions League, přičemž si to spolu rozdají o první příčku, mezi Borisovem a Plzní se rozhodne, kdo skončí třetí a na jaře tudíž vymění Ligu mistrů za Evropskou ligu.

Poctivě a na sto procent, halasí Horváth

„Takže víme, že nás večer čeká moc důležité utkání. V tuto chvíli skutečně nejdůležitější,“ moc dobře si uvědomuje plzeňský Daniel Kolář a všichni spoluhráči s ním, o co v Minsku půjde. Pokud by Plzeň nad Borisovem vyhrála, má vysněné třetí místo na 99 procent jisté, protože jako pramálo pravděpodobná se jeví varianta, že by Bělorusové bodovali v posledním utkání v Barceloně. „Tomu vůbec nevěřím,“ tvrdí plzeňský kouč Pavel Vrba.

Českého mistra ovšem ponechá ve hře i nerozhodný výsledek, ale v tom případě by byla jeho cesta k třetí příčce podmíněna tím, že 6. prosince v pražském Edenu porazí, anebo za jisté konstelace alespoň remizuje s AC Milán.

Plzeňský Pavel Horváth  na tréniku.foto: Právo/Jan Handrejch

„Právě vzhledem k možnostem by bylo nejlepší uhrát remízu se vstřelenou brankou. Anebo alespoň dvěma,“ dumá nad nabízejícími se možnostmi plzeňský kapitán Pavel Horváth. „Trenér taktiku vymyslel a na nás bude, abychom ji poctivým a stoprocentním výkonem naplnili a góly dali.“

My tu sílu máme, věří trenér Vrba

„Rozebírali jsme si první vzájemný zápas, v němž jsme v Praze remizovali 1:1, zaměřili jsme se na některé situace i hru Borisova, takže poznatky máme a věřím, že jich využijeme. Máme na to, abychom v Bělorusku uspěli, i když náš soupeř je velice dobře připravený a hlavně v útočné fázi a při standardních situacích silný,“ netajil trenér českého mistra, že cesta k tolik potřebným bodům nebude vůbec snadná.

Plzeňský trenér Pavel Vrba.foto: Právo/Jan Handrejch

„Ale právě v takovýchto zápasech můžeme ukázat svou sílu. A my ji máme, což dokazujeme jak v domácí soutěži, tak i v Lize mistrů. Úspěšná konfrontace s Borisovem a přestup do Evropské ligy nás může posunout zase trochu dál,“  připomíná Vrba, jak velkou důležitost večerní partie s běloruským mistrem pro fotbalovou Plzeň má.

„A my přece důležité zápasy zvládáme, což jsme v kvalifikaci proti Trondheimu i Kodani dokázali. Půjde o to zopakovat stejný výkon,“ apeloval před utkáním na svůj tým, v němž bude pochopitelně chybět distancovaný Čišovský, vyloučený v posledním duelu s Barcelonou.

Ligová prohra nás probrala, tvrdí kouč Borisova

I běloruský Borisov má ale stejnou touhu. A navíc je ve výhodě, neboť uhrál nerozhodný výsledek s AC Milán a má tudíž na kontě o bod víc. „Neponecháme nic náhodě, chceme vyhrát a mít další účinkování v pohárové Evropě zaručené už před posledním zápasem ve skupině. My ostatně chceme vítězit v každém zápase,“ nechal se slyšet čtyřiatřicetiletý trenér Viktor Gončarenko, který sbírá s Borisovem pět let po sobě s železnou pravidelností mistrovské tituly a už podruhé dovedl běloruský klub do vysněné Champions League.

Trenér BATE Borisov Viktor Gončarenkofoto: ČTK/Vít Šimánek

Ani sobotní ligové prohra s posledním Mogilevem ho z míry nevyvedla. „Při porci zápasů, které musíme zvládat, je fakticky nemožné pořád jen vyhrávat. Ale možná že tahle prohra byla dobrá právě k tomu, abychom se probrali a pořádně se nachystali na zápas s Plzní. Od remízy s Milánem jsme se na něj pečlivě připravovali, posílali pozorovatele na její zápasy, prostudovali spoustu videozáznamů, takže o soupeři víme všechno. Teď ho chceme porazit,“ dodával sebevědomě a váhal, zda postaví trio Kežman, Skavyš, Filipenko potýkající se se zdravotními problémy.

Ožijí příjemné vzpomínky z Glasgowa?

Zápas Ligy mistrů mezi BATE Borisov a Viktorií Plzeň začíná v 19 hodin středoevropského času, přímý přenos vysílá ČT4, rozhoduje nizozemský sudí Blom, který mimochodem řídil kvalifikační  střetnutí české fotbalové reprezentace o postup na EURO v září ve Skotsku.

Tam jako známo zbaštil Rezkův pád v šestnáctce a nařídil penaltu, aby vzápětí přehlédl obdobnou situaci před Čechovou bránou. Doma v Holandsku ho za tento úlet distancovali, na evropské scéně však pokračuje dál. Plzeňští reprezentanti Jiráček a spol. tedy na Bloma mají příjemné vzpomínky a rádi by si je pochopitelně uchovali i po duelu s Borisovem.

Liga mistrů - skupina H
BATE Borisov - Viktoria Plzeň
Borisov: Gutor - Lichtarovič, Jurevič, Simič, Raďkov - Bressan, Pavlov (Gordejčuk), A. Voloďko, Aleksijan - Koncevoj, Kežman.
Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Ševinský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš

Reklama

Související témata: