Hlavní obsah

Plzeň chce v duelu s rossoneri bod postupové jistoty. A věří, že na něj má

PRAHA

Potřebují bod. A plzeňští fotbalisté věří, že ho jsou schopní v úterní noci v domácím zápase s AC Milán uhrát a z Champions League do jarního pokračování v Evropské lize přestoupit. A nikoli jen proto, že rossoneri dorazili do Prahy k posledním duelu základní sestavy v improvizovaném složení, neboť v jejich kádru chybí playeři kalibru Nesty, Gattusa, Cassana, Aquilaniho a trenér Massimiliano Allegri navíc netajil, že třeba švédský šutér Ibrahimovič usedne jen mezi náhradníky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kapitán Plzně Pavel Horváth (vpravo) a kouč Pavel Vrba.

Článek

„I tak musíme být stoprocentně připraveni. Na zápas, na každého soupeřova hráče bez ohledu na jeho jméno,“ potvrzuje kapitán Viktorie Plzeň Pavel Horváth, že pohárová horečka v řadách českého mistra graduje.

Bod k naplnění snu stačí

Aby ne. Po losu základní skupiny si dali za cíl třetí příčku za giganty Barcelonou a AC Milán, teď jim stačí s milánskými rossoneri uhrát bod a sen se stane skutkem. Přestup do Evropské ligy, v níž by na jaře pokračovali, rovněž.

Plzeň vlastně ani remízu s AC Milán uhrát nemusí, pokud běloruský Borisov nevyhraje v souběžně hraném střetnutí na Nou Campu. Zase až taková utopie by vítězství Bělorusů být nemuselo, protože kouč katalánského velkoklubu Guardiola dopředu avizoval, že vzhledem k nabitému program, blížícímu se duelu s madridským Realem i mistrovství světa klubů v dalekém Japonsku nechá odpočívat nejen základní sestavu, ale i dva tři další hráče.

Vrba má s příkazem smůlu

„Proto nemíníme na Barcelonu spoléhat a potřebný bod si chceme v duelu s AC Milán uhrát sami. Jsme schopni bodovat, a teprve kdyby to nevyšlo, budeme vzhlížet k Nou Campu,“ je plný víry a odhodlání kouč českého mistra Pavel Vrba, který šel tak daleko, že lidem z plzeňského vedení i hlasateli na stadiónu dokonce zakázal, aby stav duelu v Barceloně v Edenu třeba jen probleskl.

S příkazem má ale trochu smůlu, neboť UEFA na jeho přání pochopitelně hledět nebude a v duchu svých zvyklostí bude na světelné tabuli o souběžném hraném střetnutí na Nou Campu informovat. Dělá to tak v každém kole a na každém stadiónu, takže pražský Eden nebude výjimkou.

Fotbalisté Plzně při tréninku před závěrečným utkáním v Lize mistrů s AC Milán.foto: Právo/Petr Hloušek

„Budeme mít sice soupeře, který nastoupí v silnějším složení než barcelonský protivník Borisova, ale postup do Evropské ligy je naším prvořadým cílem a musíme si uhrát sami. Nikoli nějakým fanfarónským fotbalem, ale poctivou defenzívou, rychlým přechodem do útoku a proměňováním šancí, které si připravíme,“ plánoval Vrba, co by mělo na italského protivníka platit.

Žádné šetření, hlásil kouč rossoneri

„To tedy budete. Bereme úterní zápas jako každý jiný a chceme ho vyhrát. I proto, že na nás v italské lize čekají před Vánoci ještě tři zápasy a chceme, aby do nich šli hráči v dobrém psychickém rozpoložení,“ neohlížel se na Vrbovy touhy a přání trenér „rossoneri“ Massimiliano Allegri.

„Proto žádné šetření, nastoupíme v klasické sestavě. Jen Ibrahimovič začne na lavičce a na hřiště bych ho poslal podle vývoje střetnutí,“ dodával italský kouč, který přiletěl se svým týmem do Prahy až dnes odpoledne a možnosti trénovat v Edenu vůbec nevyužil.

„Žádné podcenění Plzně, jen nový způsob, na který jsme najeli,“ vysvětloval Allegri, že se rozhodně o podcenění protivníka nejedná. „Plzeň předvedla u nás v Miláně dobrý fotbal, takže víme, že musíme hrát naplno. Zvláště, když ona musí získat alespoň bod, aby měla postup jistý.“

Pochopitelně že plzeňský trenér Vrba si hru rossoneri pečlivě nastudoval, přičemž nejvíce vycházel z duelu v Borisově, kde AC Milán jen remizoval. „Mohl tam ovšem minimálně 6:2 vyhrát, protože tolik šancí měl. K naší smůle ale střetnutí skončilo plichtou, takže z něho vybereme určité fáze a poučíme se, jak s Italy hrát,“ hlásil plzeňský trenér.

Reklama

Související témata: