Hlavní obsah

Bavorský nenasyta podle bookmakerů pozře další trofej. Bayern má pohárové know-how

Praha

Vyřazovací část Ligy mistrů v úterý večer startuje. Jako největší favorit do ní vstupuje obhájce trofeje Bayern Mnichov. „Bayern je továrna na klubové úspěchy. Fotbalovou kvalitou se mu další velkokluby určitě vyrovnají, ale bavorský obr má něco navíc, své know-how, jak získávat trofeje a získávat je dlouhodobě. Prostě německý talent na poháry,“ domnívá se Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu. A podle této teorie také vypsal Bayern v kurzu 3,6:1 jako favorita číslo 1.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Fotbalisté Bayernu Mnichov se radují ze zisku trofeje pro vítěze Ligy mistrů po loňském finále s Paris St. Germain v Lisabonu.

Článek

Favorit je tedy jasný. „Bayern je pro nás v tuhle chvíli jedničkou i proto, že mu los přidělil pro osmifinále Lazio Řím, které přece jen nepatří mezi naprostou top elitu. Se soupeři jako FC Barcelona nebo Paris SG, které los dal dohromady, by i šance Bayernu byly maličko jinde," vysvětluje Petr Urbanec.

Obrovská očekávání mají také Citizens, kteří by měli přejet, jako druhý největší favorit Ligy mistrů, velké překvapení soutěže Mönchengladbach. „A pořád je tu ještě Liverpool, který ukázal pohárový potenciál a asi není náhoda, že za tím stojí německý trenér Jürgen Klopp," připomíná Urbanec.

Podobně jako bookmakeři uvažují i sázkaři. V celkovém počtu sázek na vítěze Ligy mistrů tak se 40 % dominuje Bayern, druhý se 13 % je Manchester City, o třetí místo se u sázkařů dělí s 9 % Atlético Madrid a Paris SG. Nad 5 % se dostaly ještě týmy Liverpoolu, Barcelony a Juventusu. Na zbývajících 9 klubů je dohromady vsazeno 13 % sázek.

Messi všechno sám neutáhne

„Play off Ligy mistrů odstartuje doslova soubojem gigantů. Barcelona a PSG mají vždy nejvyšší ambice, konec v prvním kole tak bude pro jeden z týmů obrovským zklamáním. Postupové šance jsou každopádně i v kontextu kurzů prakticky vyrovnané. Katalánci se po podzimních rozpacích dostali do skvělé formy, když v lize drží sérii sedmi výher v řadě, fazónu má i Messi. PSG si pod koučem Pochettinem stále sedá, Pařížanům navíc bude chybět několik klíčových hráčů. I proto podle mě Barca v domácím prostředí nezaváhá," avizuje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Barcelona to s Paris SG nebude mít úplně snadné, ale s kurzem 2,05 je lehkým favoritem. U Chance si na její výhru v úterním utkání vsadilo 51 % sázejících, na PSG v aktuálním kurzu 3,35 sází 31 % a zbývajících 18 % tipuje remízu s kurzem 3,93. Těšit se tedy můžeme na poměrně vyrovnané utkání.

„Ovšem co se postupu týče, sázkaři Barce tolik nevěří, na postup jejího soupeře v kurzu 1,81 si vsadilo téměř třikrát víc tipérů než právě na Barcelonu (kurz 2,0). Důvodem je fakt, že Barca je poslední dobou poněkud z formy a příliš se jí nedaří. Bez Suáreze a s novým trenérem to zkrátka není optimální a podle fanoušků Messi všechno sám neutáhne," poukazuje mluvčí sázkové kanceláže Markéta Světlíková.

Liverpool rychle ztrácí preference

Druhou úterní dvojicí je Lipsko s Liverpoolem. „V tomto souboji by ještě před pár týdny o favoritovi nikdo nediskutoval, aktuální rozpoložení ostrovanů a absence hned několika hráčů, na nichž stojí defenziva týmu, ale vyhnala akcie Němců vzhůru. Trenér Klopp už otevřeně přiznal, že z boje o titul v Premier League „vystupuje", třináctibodová ztráta a série tří porážek v řadě mluví za vše. Soupeř z Lipska je proti tomu v pohodě, jako jediný tým v lize se drží na kontakt s Bayernem, na anglické týmy navíc umí zahrát. Proto, i když se hraje v Budapešti, bych se nebál jít proti kurzu a v prvním utkání vsadil výhru RB," radí Hanák.

Podle 69 % sázkařů je Liverpool jasný vítěz, ovšem kurz 2,30 není úplně jednoznačný. Lipský celek si s kurzem 3,02 tiplo na svůj tiket 17 % sázkařů a zbývajících 14 % tuší remízu (3,62). Výsledek zápasu bez remízy s výhrou Liverpoolu má kurz 1,70, hodně sázejících tipuje i to, že Liverpool vyhraje alespoň jeden poločas v kurzu 1,60. Na postup Liverpoolu v kurzu 1,40 si vsadilo pětkrát víc fanoušků Ligy mistrů než na Lipsko, které má aktuálně kurz na postup 2,96.

„Utkání rozhodně nebude žádná nuda, německý celek nastoupí pořádně rozjetý, vyhrál poslední čtyři utkání v řadě s celkovým skóre 10:1, kdežto Liverpool poslední tři zápasy prohrál a dokázal vstřelit jen dvě branky, zato jich osm inkasoval. Sebevědomé Lipsko tak může zkoušet skórovat z brejků, které na trápící se Liverpool v poslední době platí," připomíná Světlíková.

Sevilla má výbornou formu

Ve středu Sevilla změří síly s Dortmundem. „Sevilla má aktuálně výbornou formu, nezaváhala v osmi duelech v řadě, z toho sedmkrát neinkasovala. Kádr je navíc prakticky kompletní, což se o Dortmundu, který trápí zejména výpadky v obraně, říci nedá. Síla Borussie spočívá v ofenzivě a rychlosti, situace v defenzivě ale potenciál mužstva sráží. Španělé mohou svůj domácí zápas sehrát na svém stadionu, což je nesporná výhoda, tým má navíc ohromné pohárové zkušenosti. V úvodním utkání tak Sevilla bude silnější, v otázce postupu pak vidím duel jako zcela otevřený," přemítá Hanák.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Uloví kanonýra Erlinga Haalanda nakonec Chelsea?

Čtvrtou nabídkou úvodního týdne je souboj Porta s Juventusem. „Porto v domácí soutěži sráží série remíz, kvůli čemuž zaostává za vedoucím Sportingem už o deset bodů. Základní skupinou nicméně Portugalci prošli bez větších problému. Zejména doma má tým sílu, když dokázal sebrat bod City. Juventus v aktuálním ročníku přichází o domácí ligovou suverenitu z posledních let, kádr kolem Ronalda má nicméně ohromné zkušenosti, které v Lize mistrů dokáže prodat. S tím, že by Bianconeri nepostoupili, se asi všeobecně příliš nepočítá," tuší Hanák.

Šmicer a Hašek hosty ve studiu
Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal nabídnou úterní duely z Ligy mistrů v přímých přenosech. Moderátor Petr Svěcený přivítá ve studiu od 20:20 legendárního českého fotbalistu Vladimíra Šmicra a také mezinárodně úspěšného trenéra Ivana Haška. Po skončení zápasů následují tradičně sestřihy a ohlasy ve studiu.

Reklama