Hlavní obsah

Je čas získat trofej, neskrýval odhodlání trenér po prohře znamenající postup

Praha

Prohrála, přesto slavila. Fotbalová Chelsea poprvé od roku 2014 prošla do semifinále Ligy mistrů. V úterní odvetě čtvrtfinále na neutrální půdě v Seville sice podlehla Portu, přesto po dvoubrankovém triumfu v prvním utkání juchala nad postupem.

Sestřih čtvrtfinálového zápasu Ligy mistrů Chelsea - PortoVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Už sestava dávala tušit, že Chelsea podřídí vše zisku osmého čistého konta v letošním ročníku nejprestižnější klubové soutěže Evropy. V základní sestavě londýnského klubu byly ve srovnání s prvním vzájemným duelem tři změny, přičemž nasazení Kanteho, Pulišiče a Thiaga Silvy jasně naznačovalo sázku na defenzivu.

„Přijali jsme taktiku, která byla potřebná. U televizních obrazovek to asi nebyl fajn zápas na sledování. Ale je třeba říct, že v reálu šlo o velmi intenzivní a rychlou hru," neskrýval Thomas Tuchel, trenér Chelsea, že absolutní prioritou byl postup mezi nejlepší čtyři kluby soutěže.

Londýnský klub úlohu zvládal bravurně. Soupeře prakticky nepustil do šancí, stejně tak ale Chelsea nebyla nebezpečná. Teprve podruhé v letošním ročníku Ligy mistrů nešla za celý první poločas mezi tyče jediná střela.

Bylo to vážně náročné, přiznal Tuchel

„Porto útočí velice vytrvale, plynule, agresivně. Jeho hráči stále rotují, vycházejí ze zadních pozic. Bylo to vážně náročné. Ale s každou minutou jsme zápas zvládali lépe a lépe," chválil mužstvo Tuchel.

V zápase prakticky bez gólových šancí nakonec Porto dokázalo skórovat. Ovšem trefa Taremiho z třetí minuty nastavení, byť bude kandidovat na nejkrásnější gól sezony, přišla vniveč. Portugalský klub už neměl sílu ani čas, aby zápas poslal alespoň do prodloužení.

Foto: Angel Fernandez, ČTK/AP

Chancel Mbemba z FC Porto se dere za míčem stejně jako Kai Havertz z Chelsea během utkání Ligy mistrů.

„Bránili jsme dobře a zasloužili si čisté konto. Měli jsme větší šance. No byly to spíše takové poloviční šance, ale byly větší. Jenže jsme je nedokázali zakončit. Celkově v součtu obou zápasů jsme si zasloužili Porto porazit," přesvědčoval Tuchel.

„Snažili jsme se hrát sebevědomě. Na hráčích byla před zápasem cítit jistá nervozita, ale kluky jsme nabádali, aby vůbec nemluvili o prvním zápase a dobře v odvetě pracovali," vysvětloval Tuchel.

Chvála na trenéra

Experti vyzdvihují jeho přínos po příchodu do Chelsea v průběhu sezony. Připomínají, že hra londýnského klubu je mnohem strukturovanější. Vždyť Chelsea, kterou příští středu čeká semifinále FA Cupu proti Manchesteru City, pod novým trenérem prohrála teprve podruhé z devatenácti utkání.

„Byl to vyspělý a profesionální výkon od Chelsea. Už před zápasem jsem tušil, že jde o skvělou sestavu, což se potvrdilo. Nutno podotknout, že ze hry Porta jsem zklamaný," prohlásil Glen Hoddle, bývalý trenér Chelsea.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Fotbalista Chelsea Mason Mount v akci s Marko Grujičem z FC Porto během čtvrtfinále Ligy mistrů.

„Pro trenéra nebylo snadné přijít uprostřed sezony. Ale dopad jeho angažmá na celé mužstvo je obrovský. Od prvního dne se snaží svoje myšlenky prostřednictvím tréninků dostat do mužstva. Tvrdě v přípravě pracujeme na systémových věcech. A jako tým hrajeme opravdu na vysoké úrovni," prohlásil záložník Mason Mount pro BT Sport.

Chelsea se v semifinále může těšit na lepšího z dvojice Liverpool-Real Madrid. „Liverpool je doma hodně silný a má skvělý tým. Obecně jsem spokojenější, když nemusím v pohárově Evropě nastoupit proti mužstvu z vlastní ligové soutěže. Každopádně jsem tu, abychom vyhráli soutěže. Proč bych měl říkat, že chceme vyhrát za tři roky nebo za pět let. Nyní je ten správný čas. Je čas získat trofeje," burcoval tým trenér londýnského klubu Tuchel, když mohl s klidem vyhlížet semifinálového protivníka.

„Jsme ve skvělé formě. Koncentrace na každé utkání je stoprocentní. Do každého utkání jdeme s vírou ve vítězství a věříme, že budeme mít skvělý konec sezony," pronesl Mount, jenž vůbec neřešil, zda v semifinále jeho tým narazí na Real Madrid či Liverpool. „Bude to bitva s kýmkoliv. A já věřím, že projdeme do finále."

Reklama

Související témata: