Hlavní obsah

Historická konfrontace Realu s Chelsea, při které by mohl do brány i Čech. Na soupisce pořád figuruje

Madrid/Praha

Docela paradox. Už sedmnáct let účinkuje londýnská Chelsea pravidelně na evropské pohárové scéně, ještě nikdy se však na ní nepotkala s madridským Realem. Úterní první semifinálová konfrontace Ligy mistrů svede evropské klubové giganty dohromady vůbec poprvé. „Neuvěřitelné, že jsme za celá ta dlouhá léta na sebe s Realem nikdy nenarazili,“ podivuje se i brankářská ikona Chelsea Petr Čech, že půjde vlastně o historický duel.

Petr Čech na Real narazil jen jednou, se Spartou! Je až k neuvěření, že s Chelsea až teď Video: Sport.cz, Sport Invest

 
Článek

Bohužel nikoli ve fotbalovém chrámu Santiago Bernabéu, ale v tréninkovém centru Bílého baletu na Estadio Alfredo di Stéfano. A pochopitelně i tentokrát bez diváků. „Škoda, ale pro nás je důležité, že jsme v semifinále," připomněl Čech, že jeho Blues se mezi čtyři poslední mužstva v Champions League objevují poprvé od roku 2014.

To německý trenér Thomas Tuchel na tom má obrovitou zásluhu. Na Stamford Bridge vystřídal na konci ledna Franka Lamparda a tým Chelsea probral z panující letargie. V Premier League, stejně jako v Lize mistrů.

Foto: John Walton, Reuters

Manažer fotbalové Chelsea Thomas Tuchel.

„Výměna trenérů v probíhající sezoně představuje pokaždé zásah do mužstva. Thomas se svými lidmi však k nám přinesli svěží vítr. Bylo na nich patrné, jak se na práci těší a jak pozitivní atmosféru okamžitě přenesli na hráče," kvitoval Čech patřící na Stamford Bridge do klubového vedení rošádu, k níž došlo.

Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal nabídnou úterní semifinále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Chelsea FC v přímém přenose. Moderátor Libor Bouček přivítá ve studiu od 20.20 hodin Miroslava Jirkala, známého fotbalového experta a trenéra, a také Jana Nezmara, bývalého sportovního ředitele pražské Slavie. Po skončení zápasu následují tradičně ohlasy ve studiu.

Do výsledků a postavení Blues se promítla prakticky okamžitě. Když sedmačtyřicetiletý německý kouč označovaný za jednoho z nejsložitějších evropských trenérů mužstvo Chelsea přebíral, figurovalo v tabulce Premier League na deváté příčce. Po čtrnácti zápasech pod jeho vedením se však prodralo už na čtvrté místo zaručující účast i v příštím ročníku Ligy mistrů.

„Mohli jsme na tom být ale ještě lépe, kdybychom zvládli domácí zápas s West Bromwichem, ale třeba i bezgólový duel s Brightonem. V něm na hráče, stejně jako na mě dolehlo dění kolem ohlášeného vzniku Super Ligy, takže jsme úplně zbytečně ztratili dva body," připomněl Tuchel nejen jedinou prohru, kterou musel zatím v Premier League spolknout, ale i týden starou remízu s Brightonem.

Foto: Ian Walton, Reuters

Trenér Chelsea Thomas Tuchel a Kurt Zouma se radují po výhře nad Manchesterem City.

„Po třech čtyřech výhrách se náš tým zvedl, získal sebevědomí, prosazují se mladí hráči Mason Mount, Reece James nebo Callum Hudson-Odoi. A dostavují se i výsledky. V Premier League, stejně jako v FA Cupu, v němž jsme postoupili do finále. V Lize mistrů samozřejmě také. Navázali jsme jak na zápasy ve skupině, tak na osmifinále s Atlétikem Madrid a přes portugalské Porto postoupili do semifinále, kde nás teď čeká Real," připomněl Čech při setkání v rámci projektu Volkswagenu Zažij Euro úspěšné tažení Chelsea.

Nepomněl se přitom pochlubit, že on si na rozdíl od Blues proti Realu zahrál a proti hvězdám Bílého baletu zachytal. To ovšem ještě v dresu pražské Sparty v sezoně 2001/2002.

Do brány by se ale klidně mohl postavit i dnes, protože na soupisce Chelsea pořád figuruje.

„Jsem sice připravený, ale doufám, že nouzová situace nenastane. Po příchodu Thomase Tuchela jsme skutečně znovu řešili soupisku a jedno volné místo, které jsme na ní měli. Uvažovali jsme, zda mám či nemám zůstat, nakonec jsme se ale shodli, že bude výhodou, když na ní budu i nadále."

Do brány se v úterý večer Čech samozřejmě nepostaví, protože krizové situace nenastala. Na stadionu Alfreda di Stéfana zůstane na tribuně s přesvědčením, že Chelsea zvládne i duel s Realem a vytvoří si tak dobrou pozici pro odvetu.

„V předchozích utkáních s Atlétikem Madrid i Portem rozhodovaly maličkosti. Zvládli jsme je výborně a postup si zasloužili, takže věřím, že postoupíme i přes Real."

Reklama

Související témata: