Hlavní obsah

GLOSA: Monako porazilo soupeře i rasismus. Ale Sparta...?

Praha

Euforie trvala jen necelý týden. Letenští slavili klíčový postup přes vídeňský Rapid i návrat diváků do hlediště. Procitnutí je ovšem tvrdé. Na Monako fotbalisté Sparty na hřišti v úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů (0:2) vůbec nestačili. A co hůř, kvůli rasistickým projevům fanoušků se na ně řítí další pohroma. Minimálně mastná pokuta, možná ještě něco horšího. Klub s nálepkou recidivisty se už pohybuje za hranou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Monaka během přerušení hry zvažovali odchod do kabin, třetí zleva autor prvního gólu Aurélien Tchouaméni.

Článek

Dva případy od sebe dělí necelých pět měsíců. V březnu se slávista Kúdela přitočil v odvetě s Rangers ke Kamarovi a s rukou přes obličej cosi hráči tmavé pleti pošeptal. Začátkem srpna teď zase Spartě hrozilo, že nedohraje duel s Monakem, protože část jejích fanoušků bučela na autora prvního gólu Tchouaméniho.

Efekt je stejný. Nikdo sice dodnes neví, co přesně Kúdela soupeři řekl či neřekl, postup sešívaných do čtvrtfinále Evropské ligy ovšem zcela zastínila kauza údajného rasismu. Kúdela po tvrdém trestu přišel o start na EURO a z Ostrovů dokonce zaznělo volání, aby byla Slavia z pohárů vyloučena.

Případ Sparty je jasnější. Bučení se ozvalo několikrát, během zápasu i po něm. Je zaneseno v zápise o utkání a na UEFA bude sotva někdo řešit, že Tchouaméni diváky vyprovokoval svými gesty směrem k nim.

Požadavek o vykázání z evropské pohárové společnosti teď nepochybně zazní pro změnu z Francie. Tisková konference Monaka po utkání nebyla o ničem jiném než o projevech rasismu.

Jeho renomovaný trenér Niko Kovač konstatoval, že jeho tým nakonec vyhrál zápas a porazil rasismus. Především bývalému kouči Chorvatska či Bayernu Mnichov může Sparta děkovat, že se zápas vůbec dohrál. Že své hráče přesvědčil, ať v něm pokračují, navíc když anglický sudí pohrozil, že duel předčasně ukončí. Rozohněný Tchouaméni se po zápase údajně domáhal vstupu na tiskovou konferenci, aby vystoupil s požadavkem Vyhoďte je z pohárů...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Sparty Praha Bořek Dočkal hovoří s fanoušky po utkání 3. předkola Ligy mistrů.

O fotbale se stejně jako v březnu nemluví, jen o rasismu. Sparta musí počítat s trestem, který může být fatální. Seznam pokut za chování jejích fanoušků je nekonečný. Ať už jde o výtržnosti či rasismus. Dobře míněné klubové projekty či kampaně Ne rasismu nefungují. Na část fanoušků, kterým o fotbal ani nejde, nezabírají.

Když během zpackaného duelu se Suboticí vtrhli na hřiště, vyjednával s nimi osamocený tehdejší kapitán Josef Šural. Žádný div, že o rok později proti Trabzonsporu se hrálo za zavřenými dveřmi. Teď v úterý ke kotli o přestávce promlouval pro změnu bývalý kapitán David Lafata, současný Bořek Dočkal se k němu vypravil po utkání.

Všechno marné, Sparta zatím nedokáže svůj problém vyřešit. Ve čtvrtek dostane trest za projevy rasismu během ligového duelu s Olomoucí, další pohroma od UEFA bude následovat. Pokud klub nezakročí, je jen otázka času, kdy se jeho zápas opravdu nedohraje. Hráče tmavé pleti má dnes v týmu skoro každý. Za chvíli nebude chtít se Spartou nikdo hrát. Ani v domácí soutěži, ani v pohárech.

Jak problém rasismu vyřešit? Tady je každá rada drahá. Bez nepopulárních represí směrem k divákům, třeba vyklizení příslušných sektorů, což zasáhne i slušné fanoušky, se klub nejspíš neobejde. Už teď je vlastně pozdě, reakce musí přijít.

Ukazuje se, že loni měla Sparta svým způsobem štěstí v neštěstí, že skupinu Evropské ligy odehrála v bublině bez diváků. V atraktivních duelech s AC Milán, Lille a Celtikem sice přišla o příjmy ze vstupného, jinak se ovšem vrátila na evropskou scénu bez skandálů a mohla v klidu čerpat prémie od UEFA bez pokut.

Jakmile jsou diváci v ochozech zpátky, vrátil se i léta nevyřešený problém s fanoušky a jejich chováním. Tady už hrozí nejen kontumace, ale vyloučení z pohárů jako takových.

Navíc nejde jen o Spartu. „Zase se jednou o českém fotbalu mluví v souvislosti s rasismem," poukazuje list Le Figaro, že po Kúdelově případu teď letenští fanoušci přiložili další polínko.

Kauza Kúdela zkomplikovala české reprezentaci život během EURO a pověst rasistů může na národní tým dopadnout také hned v rozehrané kvalifikaci mistrovství světa.

Dost chmurné důsledky úterní lekce, v níž Sparta propadla na hřišti a v hledišti ještě víc.

Reklama

Související témata: