Hlavní obsah

Šokující prohra slavného Realu! Messi se vrátil ve velkém stylu, Liverpool naděloval

Aktualizováno

Nevídané! Fotbalisté Šeriffu Tiraspol šokovali v Lize mistrů vítězstvím 2:1 na hřišti slavného Realu Madrid. Moldavský nováček skupinové fáze rozhodl zápas 2. kola gólem v 90. minutě, kdy se prosadil Sébastien Thill. Šeriff má po dvou zápasech na kontě senzačně plný počet bodů. Ve šlágru večera a repríze posledního semifinále Paris St. Germain, do jehož sestavy se po zranění vrátil i Lionel Messi, zdolal obhájce stříbra Manchester City 2:0. Hvězdný Argentinec si připsal svůj první gól v dresu francouzského týmu. Vedle Tiraspolu jsou po dvou kolech skupiny stoprocentní ještě Ajax Amsterdam, Dortmund a Liverpool, který si s chutí zastřílel v Portu (5:1).

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Lionel Messi (uprostřed) slaví svůj gól v utkání Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Šeriff při své premiéře ve skupině před dvěma týdny překvapil vítězstvím nad Šachtarem Doněck a ještě větší šok způsobil v Madridu. Moldavského nováčka poslal na stadionu Santiaga Bernabéua ve 25. minutě do senzačního vedení hlavičkou Jachšibojev.

V 65. minutě srovnal z penalty Benzema, ale v 90. minutě napřáhl zpoza vápna lucemburský ofenzivní záložník Thill a životní střelu nasměroval přesně do horního rohu. Šeriff se postaral o jedno z největších překvapení historie Ligy mistrů.

Real má po dvou kolech tři body a ve skupině D mu patří druhé místo. Třetí Inter Milán a čtvrtý Šachtar Doněck si po vzájemné remíze 0:0 připsaly první bod. Oba celky se rozešly bez branek ve stejné fázi soutěže i v obou loňských zápasech.

Italský šampion v Kyjevě, kde Šachtar kvůli politické situaci na východě Ukrajiny hraje domácí zápasy, nepředvedl přesvědčivý výkon, přesto měl několik velkých šancí. Barella ale v první půli trefil jen břevno, zblízka mířil nad Džeko a v závěru doněcký tým dvěma zákroky podržel brankář Pjatov.

Uzdravený Messi se vrátil do sestavy PSG po dvouzápasové pauze a nastoupil proti svému bývalému trenérovi z Barcelony Guardiolovi, jenž vede City. Největší hvězdy v úvodu zastínil domácí záložník Gueye, který v osmé minutě povedenou střelou z vápna do horního roku otevřel skóre.

Hosté poté měli do pauzy více ze hry, ale srovnat nedokázali ani v 26. minutě, kdy v rozmezí několik sekund dvakrát trefili břevno. V 74. minutě se při svém třetím startu za PSG dočkal premiérové branky Messi, jenž si narazil s Mbappém a z hranici vápna poslal míč pod břevno. Pařížané nad City, finalistou minulého ročníku Ligy mistrů, v soutěžích UEFA zvítězili vůbec poprvé.

Francouzský gigant po úvodním zaváhání a remíze 1:1 v Bruggách poskočil do čela skupiny A. Druhý je o skóre belgický šampion, který překvapivě zvítězil v Lipsku 2:1. Ambiciózní německý klub zatím nezískal ani bod.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Jak na ně? Domluva hvězd PSG Lionela Messiho s Neymarem.

Stoprocentní je po dvou kolech také Liverpool. Anglický celek vedl v souboji dvou bývalých vítězů Ligy mistrů v Portu v poločase 2:0 a nakonec zvítězil vysoko 5:1. Dvěma góly se blýskli střídající Firmino a Egypťan Salah, jenž se stal třetím africkým hráčem s 30 a více brankami v nejprestižnější klubové soutěži.

Na druhém místě skupiny B figuruje Atlético po obratu a vítězství 2:1 v Miláně nad AC. Domácí přitom začali lépe a vedli poté, co se trefil Leao. Ve 29. minutě byl ale po druhé žluté kartě vyloučen Kessié a španělský šampion v závěru přesilovku přece jen využil. V 84. minutě srovnal Griezmann a v sedmé minutě nastavení dokonal obrat z penalty technickou střelou do středu branky Suárez.

Foto: Luis Vieira, ČTK/AP

Takto kanonýr Liverpoolu Mohamed Salah otevřel skóre zápasu s FC Porto.

Ve skupině C mají nakročeno k postupu favorité. Dortmund proti Sportingu Lisabon nastoupil bez zraněné největší hvězdy útočníka Haalanda, přesto si připsal druhé vítězství. V 37. minutě svým premiérovým gólem v dresu Borussie zařídila výhru 1:0 letní posila Malen.

Rozjetý Ajax potvrdil dobrou formu a Besiktas, kterému chybělo okolo 10 zraněných hráčů, doma s přehledem porazil 2:0. Amsterodamský tým rozhodl už v první půli, gólem a asistencí se blýskl Berghuis. Zatímco Ajax navázal na vítězství z Lisabonu proti Sportingu, turecký šampion i podruhé prohrál.

2. kolo skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A:
Paris St. Germain - Manchester City 2:0 (1:0)
Branky: 8. Gueye, 74. Messi. Rozhodčí: Del Cerro Grande (Šp.).
Lipsko - FC Bruggy 1:2 (1:2)
Branky: 5. Nkunku - 22. Vanaken, 41. Rits. Rozhodčí: Vinčič (Slovin.).
Skupina B:
FC Porto - Liverpool 1:5 (0:2)
Branky: 75. Taremí - 18. a 60. Salah, 77. a 81. Firmino, 45. Mané. Rozhodčí: Karasev (Rus.).
AC Milán - Atlético Madrid 1:2 (1:0)
Branky: 20. Leao - 84. Griezmann, 90.+7 Suárez z pen. Rozhodčí: Cakir (Tur.). ČK: 29. Kessié (Milán).
Skupina C:
Ajax Amsterdam - Besiktas Istanbul 2:0 (2:0)
Branky: 17. Berghuis, 43. Haller. Rozhodčí: Bastien (Fr.).
Dortmund - Sporting Lisabon 1:0 (1:0)
Branka: 37. Malen. Rozhodčí: Jovanovič (Srb.).
Skupina D:
Šachtar Doněck - Inter Milán 0:0
Rozhodčí: Kovács (Rum.).
Real Madrid - Šeriff Tiraspol 1:2 (0:1)
Branky: 65. Benzema z pen. - 25. Jachšibojev, 90. Thill. Rozhodčí: Visser (Belg.).

Reklama