Hlavní obsah

I přes fiasko v Lisabonu může být Koeman klidný. Hráči za ním stojí a Barcelona nemá peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon/Praha

Jen krátce si Ronald Koeman, trenér Barcelony, užíval klid a čas, kdy se neřešilo jeho setrvání u slavného katalánského klubu. Středeční prohra jeho týmu v druhém utkání Ligy mistrů na půdě Benfiky Lisabon uvrhla tým do svízelné situace. Nulový zisk po dvou kolech snižuje šance na postup. A Katalánci zoufale potřebují peníze plynoucí z účinkování v soutěži.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Zmar Sergiho Roberta z Barcelony v duelu s Benfikou Lisabon.

Článek

Barcelona na začátku září při prvním vystoupení ve skupině F schytala doma třígólový příděl od Bayernu. Pak v La Lize ostudně remizovala s Granadou, následně v Cádizu a až nedělní výhra nad Levante alespoň částečně uklidnila situaci. Jenže třígólový ostudný výprask v Lisabonu znovu rozvířil pochybnosti o správném směřování a vedení týmu.

„Nebudu polemizovat o úrovni svého týmu. Nemá smysl srovnávat je s těmi barcelonskými z minulých let. To je zcela zřejmé. Musíme prostě pracovat s fotbalisty, které máme," krčil rameny Ronald Koeman.

Barcelona pod jeho vedením v probíhající sezoně španělské nejvyšší soutěže sice ještě neprohrála, ale na vedoucí Real ztrácí po sedmi kolech pět bodů a je pátá. A k tomu dvě prohry v Lize mistrů! Bez vstřeleného gólu!

„Benfica byla fyzicky silná a rychlá. Nicméně u prvního a druhého gólu jsme nepochybně mohli lépe bránit," přemítal nad vývojem zápasu Koeman.

Benfica porazila Barcelonu prvně od roku 1961, kdy ji skolila ve finále Poháru mistrů evropských zemí, nynější Lize mistrů. V dalších šesti vzájemných soubojích třikrát slavila Barcelona, třikrát končilo utkání remízou.

Španělská média intenzivně řeší pozici nizozemského odborníka a připomínají, že současný klubový prezident Joan Laporta nemá s trenérem zrovna idylický vztah. A je pochopitelné, že krach v Lisabonu situaci jen umocnil.

„Pro každého trenéra Barcelony by bylo těžké nevyhrát ani jeden ze dvou zápasů Ligy mistrů. Jde o choulostivou situaci, je mi to jasné," přemítal Koeman. „Cítím podporu ze strany hráčů. Jejich přístup to potvrzuje," prohlásil trenér po výsledku v Lisabonu.

„Změna trenéra není řešení. Situaci překonáme jen soudržností a bojovností," prohlásil Frenkie de Jong, nizozemský záložník ve službách Barcelony. „Odmítám spekulovat o osudu trenéra," pronesl Sergio Busquets, kapitán katalánského klubu.

Španělská média připomínají, že Koeman bere ročně v přepočtu 300 milionů korun, přičemž nástupce by podle "ekonomických" pravidel španělské nejvyšší mohl brát jen třetinu dané částky. S ohledem na odstupné a náklady na nového trenéra je tudíž nepravděpodobné, že by Barcelona sáhla k trenérské rošádě.

„Chápu, že je těžké přijmout výsledek. Protože úplně neodpovídá dění na hřišti. Hráli jsme dobře. Dokud jsme nedostali druhý gól. Problém je, že jsme nebyli produktivní. Góly mění obraz hry a my jsme šance nevyužili," posteskl si Koeman. „Bez gólů není šance vyhrát. Vítězství dává klid. A bez vítězství ztrácíte budoucnost. A pak přichází na řadu otázka trenéra. To je svět, v kterém žijeme," dumal Koeman po posledním nezdaru.

Reklama

Související témata: