Hlavní obsah

Plzeňský kouč Vrba si hladové mužstvo pochvaluje. Trenér Sarajeva měl naopak s půstem problémy

Plzeň

Není hlad jako hlad. Zatímco kouč fotbalové Plzně Pavel Vrba se netají spokojeností nad tím, že jeho svěřenci jsou před kvalifikační konfrontací s Željezničarem po úspěchu stejně hladoví, jako před dvěma lety, kdy o Ligu mistrů bojovali poprvé, trenér Sarajeva Amar Osim měl s půstem problémy. Někteří z jeho svěřenců ho totiž v prvních dnech právě probíhajícího ramadánu striktně dodržovali, než se znovu vrátili k pravidelné stravě a přípravě.

Foto: Petr Eret, ČTK

Trénink fotbalistů Plzně před utkáním se Željezničarem Sarajevo.

Článek

Fotbalistům Plzně je pochopitelně jasné, jakou důležitost pro ně kvalifikační konfrontace se Sarajevem má. Nezvládnout druhé předkolo Ligy mistrů se Željezničarem, v pohárové Evropě pro letošní sezónu definitivně končí, zatímco postup by jim ponechal naději na další účinkování bez ohledu na to, jak v následujícím předkole dopadnou.

Minulost kapitána vyděsila

„My to víme a i proto jsme v domácím Superpoháru v pátek proti Jablonci některé hráče šetřili," připouští domácí trenér Vrba, že se hraje opravdu o hodně. Úspěšné účinkování na evropské pohárové scéně je pro jeho mužstvo jasnou prioritou.

Problém ovšem může nastat s tím, že jakmile v minulosti začínala Plzeň kvalifikaci doma, pokaždé z  Evropy vypadla. Už třikrát se jí to přihodilo.

První zápas 2. předkola Ligy mistrů mezi Plzní a Željezničarem Sarajevo se hraje v úterý od 17.30, řídí ho Španěl Muñiz, plzeňský stadión, který má momentálně kapacitu 10 800 diváků, je už vyprodaný.

„Teď to budu mít v hlavě," na oko se vyděsil domácí kapitán Pavel Horváth, jedním dechem však reagoval: „Je jedno, zda se začíná doma či venku, podstatné je zvládnout první zápas tak, abychom si vytvořili pozici dávající reálnou šanci na postup."

Na Sarajevo stejně jako na Neapol

„Nejdůležitější je hlad po úspěchu a ten z hráčů cítím," netajil trenér Vrba, že je s naladěním a chutí svých svěřenců spokojen. „Chystáme se na Sarajevo stejně, jako jsme se v jarních bojích Evropské ligy připravovali na Neapol. S podobným úsilím a koncentrací," připomínal.

K jeho spokojenosti pochopitelně přispívá kompletní kádr, v němž chybí už jen zraněný Bakoš. „Nebudu prozrazovat, kdo ho nahradí. Alternativ mám víc, i Ďuriš mezi nimi figuruje," vyhnul se odpovědi, jakou sestavu proti Željezničaru zvolí.

Do prognóz se trenér nepustil

Do prognóz se plzeňský kouč pouštět nechtěl. Natož aby Pavel Vrba třeba jen naznačil, jak vysokou výhru by v prvním duelu se Željezničarem Sarajevo bral, aby za týden cestoval se svým týmem ke kvalifikační odvetě 2. předkola Ligy mistrů do Bosny a Hercegoviny v klidu a pohodě.

„Předkolo není o jednom zápase, takže nebudu spekulovat, co by mohlo k postupu stačit," pravil trenér českého mistra lakonicky.

Trenér Osim zůstal realistou

Kouč Sarajeva, syn věhlasného trenéra Osima Amar, přiznal, že se dívá na postupové naděje před úterní konfrontací reálně. „Každé mužstvo se chce dostat v kvalifikaci co nejdál, my nejsme výjimkou. Plzeň má ovšem zkušené mužstvo, které hraje spolu už dlouho, takže má zautomatizovanou kombinaci a zažitou taktiku," upozorňoval své svěřence, mezi nimiž je pochopitelně hned několik fotbalistů, kteří by měli dodržovat právě probíhající ramadán.

„První den ramadánu půst skutečně dodržovali, poté ale i oni přešli na obvyklý režim tréninků a stravy. Jinak by to v přípravě na tak důležitý zápas ani nešlo," přiznal kouč Željezničaru, jemuž dělá starosti, jak své svěřence na konfrontaci s českým mistrem nachystat.

„I pro nás je Plzeň favoritem, což ale neznamená, že úterní první zápas vyhraje," pravil ovšem odhodlaně sedmadvacetiletý útočník Sarajeva Eldin Adilovič, jeden z těch hráčů, o nichž v souvislosti s ramadánem trenér Amar Osim mluvil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.