Hlavní obsah

Fotbalisté Karagandy chtějí před zápasem se Celtikem podříznout ovci i ve Skotsku

Kazašský fotbalový klub Šachťor Karaganda chce i před odvetným duelem čtvrtého předkola Ligy mistrů na hřišti Celticu Glasgow obětovat pro štěstí ovci. Navzdory tomu, že se proti rituálu minulý týden ozvala například organizace pro etické zacházení se zvířaty PETA.

Foto: China Daily, Reuters

Fotbalisté Karagandy chtějí obětovat ovci i v odvetném utkání ve Skotsku. Ilustrační foto.

Článek

"Každý tým má nějaké předzápasové tradice a rituály. I Celtic musí mít své. Musíme respektovat tradice, které tu byly ještě předtím, než jsme my přišli do klubu," uvedl na tiskové konferenci v Glasgowě prezident Šachťoru Viktor Kumykov.

Kazašský klub nechal před úvodním zápasem proti Celticu přímo na hřišti v Astaně za dohledu duchovního rituálně podříznout ovci. Oběť si údajně vyžádali sami hráči pro štěstí, které jim skutečně přinesla. Karaganda vyhrála nad skotským celkem 2:0 a ve středeční odvetě se pokusí jako první kazašský tým v historii postoupit do hlavní soutěže Ligy mistrů.

Rituál neunikl pozornosti organizace PETA, která vyzvala evropskou fotbalovou unii UEFA, aby podobné krvavé obřady zakázala. K tomu zatím nedošlo a Šachťor tak plánuje obětovat ovci i před utkáním v Glasgowě.

Kumykov nakonec novináře rozesmál odpovědí na otázku, kde si chce obstarat zvíře. "Jak všichni víme, ve Skotsku je zemědělství na velmi rozvinuté úrovni, takže sehnat nějakou ovci by neměl být problém," řekl.

Reklama

Související témata: