Hlavní obsah

Vrba má před bitvou v Petrohradu jasný plán: zůstat ve hře o třetí místo

Petrohrad

Neztratit naději! Rozložení sil ve skupině D Ligy mistrů je plzeňskému trenérovi Pavlu Vrbovi jasné, a tak před středeční bitvou s CSKA Moskva na hřišti Petrohradu doufá, že jeho svěřenci nevyklidí půdu v boji o třetí příčku a smažou nulu v kolonce bodových zisků. „Bayern a Manchester City jsou o několik kroků před námi, ale s CSKA se můžeme měřit," věří šéf lavičky Západočechů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Plzně a trenér Pavel Vrba oslavují vítězství po utkání play off Ligy mistrů nad Mariborem.

Článek

Poznamenala změna místa zápasu s CSKA Moskva přípravu vašeho týmu?

Ne. Pro nás se nic neměnilo. Doufám, že uhrajeme výsledek, který nám bude dávat šanci do odvety desátého prosince, abychom mohli hrát o postup do jarní fáze Evropské ligy.

Pokud si promítnete výkonnost čtyř týmů skupiny D z posledních týdnů, k jakému závěru z hlediska prognózy dojdete?

Beru to reálně. Bayern a Manchester jsou o několik kroků před námi, my s CSKA se budeme rvát o třetí místo. CSKA je rozpočtem někde jinde než my, ale můžeme se s ním měřit.

Vnímáte nadcházející souboj z hlediska možnosti postupu ze skupiny z třetí pozice jako klíčový?

Všichni tvrdí, že první zápas venku je v našem podání výhoda, tak snad to bude platit dále. Rozhodně nám hraje do karet fakt, že odvetu hrajeme desátého prosince doma, takže budeme znát vývoj skupiny.

Jaký je recept na úspěch proti moskevskému soupeři?

Oni většinou hrají ze zajištěného postavení, vyrážejí do rychlých brejků. Mají hodně rychlého hrotového útočníka, na něhož si musíme dát pozor. Doufám, že tentokrát pro nás bude situace snadnější než doma s Manchesterem City a že budeme schopni uhrát dobrý výsledek. To je pro nás rozhodující, chceme zůstat ve hře o třetí místo.

V čem by měl být duel proti CSKA snadnější při porovnání se vstupem do skupiny, při němž jste podlehli Manchesteru City o tři branky?

Bayern a City vybírá nejlepší hráče po celém světě a doplňuje je do už vybudovaného týmu. CSKA takové možnosti nemá. Hráči jdou raději do Anglie nebo Německa, než do Ruska. Každopádně jejich rozpočet sto dvacet miliónů euro jim umožňuje, aby tým stejně doplňovali o hráče, kteří mají mimořádnou kvalitu. V tom jsou proti nám pořád napřed. Ale určitě jsme jim blíž, než dvěma dalším týmům ve skupině.

Na co jste svěřence nejvíce upozorňoval při rozboru hry soupeře?

Kluci viděli CSKA v posledních čtyřech soutěžních zápasech ruské ligy. Momentálně je náš soupeř ve složitější situaci, ztratil první místo, jen jednou z těch zápasů vyhrál. Prohrál derby se Spartakem, kdy byl vítěz výrazně lepší. Souboj s námi bude pro ně z hlediska dalšího vývoje hodně důležitý.

Jak velký problém představuje absence obránce Davida Limberského?

Jde o komplikaci, hraje na svém postu devadesát procent zápasů. Patří ke klíčovým hráčům. Věřím, že zbývající hráči ho zvládnou zastoupit. Poslední týdny má takovou výkonnost, že se o něj opíráme a v ofenzivě nám pomáhá. Je pro nás klíčovým mužem, ale určitě se s jeho absencí vypořádáme.

Během reprezentačního srazu si stěžoval na velkou únavu. Neuvažoval jste, že ho necháte trošku odpočinout?

V novinách čtu neustále, jak různí experti říkají, že můžeme hrát dva zápasy za týden bez problémů a prakticky je tedy šedesát až osmdesát zápasů za sezónu brnkačka... Vím, že hráči mají v této fázi v nohách hodně zápasů. Vlastně osmnáct duelů během dvou měsíců. Zranění Čišovského, Řezníka a Limberského přičítám obrovské zátěži. Ale více to raději nebudu komentovat, protože by se vše obrátilo jen proti nám.

Na stadiónu Zenitu se bude hrát vaše utkání s CSKA jen den poté, co se na něm střetl domácí Petrohrad s Austrií Vídeň. Neovlivní zápas kvalita hřiště, které bude velmi vytížené?

Vzhledem k tomu, jak jsem viděl hřiště v Moskvě, bude duel v Petrohradu jedině přínosem. Je to lepší, než hrát na hlíně v Moskvě.

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Real Madrid 6 20 : 5 16
2 Galatasaray 6 8 : 14 7
3 Juventus 6 9 : 9 6
4 Kodaň 6 4 : 13 4

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 PSG 6 16 : 5 13
2 Olympiakos 6 10 : 8 10
3 Benfica 6 8 : 8 10
4 Anderlecht 6 4 : 17 1

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Bayern 6 17 : 5 15
2 Manchester City 6 18 : 10 15
3 Plzeň 6 6 : 17 3
4 CSKA 6 8 : 17 3

Skupina E

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Chelsea 6 12 : 3 12
2 Schalke 6 6 : 6 10
3 Basilej 6 5 : 6 8
4 Steaua 6 2 : 10 3

Skupina F

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Dortmund 6 11 : 6 12
2 Arsenal 6 8 : 5 12
3 Neapol 6 10 : 9 12
4 Marseille 6 5 : 14 0

Skupina G

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Atlético 6 15 : 3 16
2 Zenit 6 5 : 9 6
3 Porto 6 4 : 7 5
4 Austria 6 5 : 10 5

Skupina H

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Barcelona 6 16 : 5 13
2 AC Milán 6 8 : 5 9
3 Ajax 6 5 : 8 8
4 Celtic 6 3 : 14 3

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Manchester Utd. 6 12 : 3 14
2 Leverkusen 6 9 : 10 10
3 Šachtar 6 7 : 6 8
4 R. Sociedad 6 1 : 10 1

Reklama

Související témata: