Hlavní obsah

Horváth si po lekci od CSKA posteskl: Lepší šanci bodovat venku mít nebudeme

Petrohrad

Radost z respektu, který Plzeň budí u protivníků patřících mezi evropskou klubovou elitu, se v kapitánovi Západočechů Pavlu Horváthovi pro prohře s CSKA Moskva při druhém vystoupení ve skupině D Ligy mistrů prala se zlobou, že jeho tým nedovedl středeční zápas hraný v Petrohradu k bodovému zisku. "Ruský soupeř nebyl v ideálním rozpoložení a my nehráli špatně, jenže jsme zase pykali za chyby, které Evropa neodpouští," posteskl si osmatřicetiletý matador plzeňské kabiny.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Plzeňský režisér hry Pavel Horváth (vlevo) svádí souboj se Stevenem Zuberem.

Článek
Fotogalerie

Plzeň odehrála v Lize mistrů dva zápasy a na kontě má nula bodů. Jak hodnotíte pozici vašeho týmu?

Proti Moskvě jsme měli něco uhrát. Lepší šanci bodovat venku mít nebudeme. Nezastihli jsme CSKA v jejich optimální formě, v jejich ideálním rozpoložení. Ale vlastními chybami jsme jim pomohli, aby se dostali do dobrého rozpoložení. My jsme přitom nehráli špatně. Vím, že je to strašně otřepané, ale dostali jsme lekci z produktivity. Oni z pěti šancí vstřelili tři góly, my jsme ze stejného možná většího počtu příležitostí počtu dali dva. Vyzkoušeli jsme si, že každá chyba na evropské scéně bolí dvojnásobně.

Po losu jste si chtěl zápasy v Lize mistrů hlavně užít. Zatím jste dvakrát prohráli. Cítíte velké rozčarování?

Samozřejmě byl bych raději, kdybychom získávali body. Ale pro mě i mladší spoluhráče jde o zkušenosti. Nepočítám, že budu hrát Ligu mistrů další čtyři roky, ale co se týče mého dalšího fotbalového života, jde o obrovské zkušenosti. Cítím, že nás soupeři respektují. I mě. A to je velké povzbuzení.

Co přesně si lze vysvětlit pod sbíráním zkušeností na další fotbalový život?

Snažím se na trávníku vnímat hru soupeřů. Vidím, jak brání a útočí. Uvědomuji si, kdo má jak kvalitní kádr. CSKA nemá stejně konstruktivní obránce jako Bayern nebo Manchester, což je při hře hrozný rozdíl. A pak vidím, že stejně jako jsme se my dostávali pod tlak proti Manchesteru, byli jeho hráči ve stejné situaci proti Bayernu.

Ve srovnání s výkony Plzně ve skupině Ligy mistrů před dvěma lety se váš tým nyní dopouští často hodně naivních chyb. V čem je problém?

Hodně kluků hraje evropské poháry prvně. Je prostě velký rozdíl, když hrajete Evropskou ligu nebo Ligu mistrů. Diváci to možná vnímají jinak, ale tempo hry je jiné, protihráči mají jinou kvalitu.

Tomáše Hořavu jste za špatnou rozehrávku předcházející druhému gólu ve vaší síti vyplísnil ještě na hřišti. Promlouval jste ke spoluhráčům po utkání plném zbytečných chyb?

To k tomu patří. Nicméně není třeba nikoho enormně kritizovat. Každý starší hráč si vzpomene na svoje začátky a ví, že to v podobných zápasech nebylo jednoduché. Pro všechny nové hráče je Liga mistrů obrovskou zkušeností k nezaplacení. Člověk si pak musí vybrat pár nejkřiklavějších momentů, které pokazil, aby si uvědomil rozdíl.

Vyčinil jste i brankáři Kozáčikovi, jehož chyba při malé domů od Řezníka nakonec znamenala rozdílový gól a vaši prohru?

Já situaci ani neviděl. Zaznamenal jsem, že Řezník dává balón k brankáři a otáčel jsem se, abych našel místo, kam Kozáčik může míč nejspíše rozehrát. A když jsem se otočil, byl míč v síti. Podržel nás ve spoustě zápasů, chyby k fotbalu patří.

Jenže v konfrontaci s CSKA Moskva je minela při pravděpodobnosti vzájemného zápolení o třetí místo ve skupině mnohem bolestivější než kupříkladu v domácí lize či duelu s Bayernem Mnichov, který se ve skupině jeví jako suverén.

Může se to stát kdykoliv. Ano, nemáme body, které jsme chtěli. Ale podobných chyb jsme proti CSKA udělali mnoho. Kozáčik vyrobil jen jednu z nich, tudíž ji neberu nijak extrémně.

Za tři týdny vás čeká bitva v Mnichově s Bayernem, posledním vítězem Ligy mistrů. Těšíte se na souboj s obhájcem trofeje?

Sledoval jsem jejich středeční zápas na hřišti Manchesteru City a myslím, že až pojedeme do Německa, budu mít natažený sval (směje se). Ale vážně. Nemám z nich strach. Je jedno, kdo z dvaceti lidí v jejich kádru nastoupí, protože jsou všichni skvělí. Hrají v obrovském tempu. Připomínají mi Barcelonu před dvěma lety. Když jsem je viděl na Manchesteru, tak jsem si přenos užíval. Alespoň kluci ze City viděli, jaké to pro nás bylo, když hráli v Plzni (směje se).

Není Bayern přeci jen silnější než Barcelona, kterou jste potkali ve skupině Ligy mistrů před dvěma lety?

Myslím, že hráči v Bayernu jsou ještě více agresivní, než Španělé. Hra mnichovského týmu po ztrátě míče je ještě o stupínek důraznější, jejich hlad po balónu je ještě větší. Při držení míče možná Barcelona vypadala lehčeji, ale jen proto, že u Bayernu nejsme na daný projev zvyklí. Ale kdyby je převlékli do dresů Barcelony, málokdo by poznal rozdíl.

Reklama

Související témata: