Hlavní obsah

Bayern je jako naprogramovaný, smál se Rajtoral při představě bitvy s vítězem Ligy mistrů

Petrohrad

Utnul plzeňské čekání na první vstřelený gól v Lize mistrů, radost měl však pramalou. Plzeňský obránce František Rajtoral byl po prohře s CSKA Moskva ve středečním druhém vystoupení Západočechů v nejprestižnější klubové soutěži rozpolcený. „Moje branka nemá žádnou váhu," posteskl si po utkání, v němž ruský sok slavil výhru 3:2.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Steven Zuber (vpravo) z CSKA Moskva a a František Rajtoral.

Článek
Fotogalerie

Zařídil jste první gól Plzně v letošním ročníku Ligy mistrů, současně šlo i o vaši premiérovou trefu v hlavní fázi prestižní soutěže. Vychutnal jste si ji hodně?

Abych pravdu řekl, ani pro mě moc neznamená. Asi by měl gól jinou váhu, kdybychom si odvezli bod. Jenže když jsme prohráli...

Uvědomil jste si hned na hřišti, že jde o první zásah vašeho týmu ve skupině?

Ne. Spíš jsem si pomyslel, že máme super vstup do zápasu. Ale dva inkasované góly v prvním poločase nás zlomily. Potvrdilo se, že na úrovni Ligy mistrů se žádné zaváhání neodpouští.

Těsně před přestávkou jste střelou z pozice takřka totožné jako při první trefě mohl srovnat. Co chybělo k druhému gólovému zápisu?

Snažil jsem se o střelu křížem, kterou brankář se štěstím vyrazil. Škoda, že nikdo ze spoluhráčů akci nedohrával, protože se naskytla šance na dorážku.

Je v silách Plzně, aby bojovala o místo v jarní fázi Evropské ligy?

Myslím, že ano. I když jsme prohráli, nic není ztracené. Proti CSKA budeme hrát doma a jsou před námi i další zápasy, ve kterých od nás nikdo nic nečeká. Šanci určitě ještě máme.

Mladší spoluhráči dělali naivní chyby při konfrontaci s CSKA. Nehrozí, že se při vidině střetu s Bayernem sesypou?

Bude to pro ně další velký zápas a cenná zkušenost. Zápasy v Lize mistrů jsou odměnou za práci, kterou celý život děláme. Od dětství trénujeme právě kvůli okamžikům, kdy se můžeme postavit nejlepším týmům světa. Musíme se snažit předvést svůj nejlepší fotbal. Rozhodně kluci nesmí jít na hřiště se strachem. Z chyb na hřišti CSKA si musíme vzít ponaučení.

V dalších dvou zápasech Ligy mistrů vás čeká právě obhájce trofeje z Mnichova, jenž ve středu vyhrál na hřišti Manchesteru City. Nevzbuzuje výkon německého soka obavy?

Ne. Za sebe říkám, že strach nemám. Budeme hrát na krásném stadiónu proti nejlepšímu týmu na světě před vyprodanou arénou... Co si přát víc.

Vážně půjdete na hřiště s vírou v bodový úspěch?

Viděl jsem jejich výkon v Manchesteru. Vím, co dovedou. Bude rozhodovat i to, jestli v konkrétní den budeme mít štěstí nebo se nám podaří jen jeden protiútok. Uvědomujeme si, že pokud CSKA ve skupině už nic neuhraje, bude nejdůležitější náš druhý vzájemný zápas. Ale nevypustíme přece zápasy proti Bayernu Mnichov nebo Manchesteru. Vždyť jde o svátek!

Před dvěma lety jste narazili ve skupině na Barcelonu, kterou mnozí nazývali nejlepším týmem světa. Nyní platí zřejmě to samé o Bayernu. Kdo vám ze srovnání vychází lépe?

Myslím, že Bayern má ještě o něco lepší kádr, než měla před dvěma lety Barcelona. Určitě nás čeká ještě těžší konfrontace. Je velká výzva, abychom obstáli. Tehdy na Barceloně jsme také žádnou ostudu neudělali.

Který herní styl je vám při porovnání Barcelony a Bayernu blížší?

Po vítězství Bayernu v Lize mistrů se přikláním na stranu německého týmu. Proti Bayernu Mnichov si občas zahraju i na playstationu, tak uvidíme, jestli jsou tak dobří, jako podle počítače.

Ve virtuální konfrontaci jste proti Bayernu úspěšný?

Ne, taky se mi moc nedaří. I podle počítače hrají skoro stejně jako v realitě. Naštěstí jdou upravovat úrovně (směje se). Když si dám nejlehčí, tak občas vyhraju.

Jenže při zápasech v Mnichově a následně v Plzni kvalitu soupeře upravit nepůjde. Paradoxně rovněž ve skutečných bitvách vypadají borci Bayernu jako neomylné stroje.

Když jsem viděl jejich výkon proti Manchesteru City, byli fakt jako naprogramovaní. Vedli o tři branky a mohli přidat další. Fascinovali mě hlavně stylem hry, nepůjčili hráčům Manchesteru balón, pořád měli kontrolu nad zápasem. Máme se na co těšit.

Reklama

Související témata: