Hlavní obsah

Alespoň vystřelit. Vrba má při vzpomínce na bídnou bilanci z Barcelony skromné přání

Plzeň

Už má klid. Myšlenky na možné působení u fotbalové reprezentace může trenér fotbalové Plzně Pavel Vrba hodit za hlavu, neboť vedení Západočechů jasně deklarovalo, že trvá na dodržení kontraktu do června 2015. A tak se devětačtyřicetiletý kouč může nerušeně chystat na středeční vystoupení v Lize mistrů na hřišti obhájce trofeje Bayernu Mnichov.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba děkuje fanouškům po utkání play off Ligy mistrů proti Mariboru.

Článek

Pokud byste stál před nezvratnou volbou, zda se rozhodnout mezi Plzní a vedením české fotbalové reprezentace, o jak těžké dilema by se jednalo?

Jestliže někdo přijde s debatou nad možností vést národní mužstvo, pochopitelně člověk o tom přemýšlí, i kdyby šlo o reprezentaci Nového Zélandu. Ale vzhledem k dění posledních deseti dnů, bylo nevyhnutelné říct jasně, že zůstávám trenérem Plzně.

Prozradíte, do jaké fáze jednání s předsedou fotbalové asociace Peltou dospěla?

Šlo o chlapskou debatu ve směru k asociaci i vedení plzeňské Viktorie. Řekl jsem Peltovi rovnou, že mám smlouvu v Plzni. A je důležité, aby v podobné situaci dospěla k dohodě jednání mezi klubem a svazem. V opačném případě by jakékoliv rokování bylo složité.

Otázka reprezentace je pro vás momentálně uzavřena. V domácí soutěži máte po sobotní remíze s pražskou Slavií ztrátu šest bodů na vedoucí Spartu, sám jste kritizoval některé hráče. V jakém rozpoložení nastoupí Plzeň v Mnichově?

V Lize mistrů je naše situace stejná jako v domácí soutěži. Na první tým skupiny, jímž je Bayern, ztrácíme rovněž šest bodů (směje se). Ale vážně. Po dvou letech narazíme zase na nejlepší mužstvo světa a se stejným trenérem. Před dvěma lety vedl Guardiola Barcelonu jako vítěze Ligy mistrů. Nyní je na lavičce Bayernu, který ukazuje vážně obrovskou kvalitu. Chceme se prezentovat fotbalem, o němž nechci tvrdit, že bude úplně otevřený, ale nebude proti mysli našim fanouškům. Hlavně bych si přál, abychom ve středu hřiště opouštěli s lepší bilancí než v Barceloně, kde jsme ani nevystřelili na branku. A další metou je, abychom konečně mužstvu vedenému Guardiolou vstřelili gól, protože před dvěma lety jsme Barceloně podlehli dvakrát s nulou na kontě vstřelených gólů.

Bayern se bude muset vypořádat s absencí Boatenga, Danteho a nejistý je start Ribéryho. Půjde o výhodu pro Plzeň?

Bylo by drzé říkat, že Bayern bude oslabený. Disponují kádrem, v němž mají pětadvacet top hráčů z celého světa. Někdy je naopak horší, pokud dostanou šanci hráči, jež normálně nemají prostor. Pak chtějí dokázat, že jim trenér křivdí. Bývají agresivnější a důraznější. Tudíž nepůjde o žádnou výhodu.

Můžete prozradit, s jakou strategií půjdete do středečního zápasu na hřišti Bayernu? Zvolíte při ofenzivní síle soupeře hodně defenzivní taktiku?

Ve srovnání se sobotním ligovým duelem proti Slavii dojde v naší sestavě na určité změny. Proti Slavii jsme měli v sestavě více ofenzivně laděných hráčů, ale Bayern je výrazně kvalitnější, takže určitě dostanou přednost hráči, kteří jsou v defenzivě silnější. Věřím, že Hubník bude zdravotně v pořádku a nastoupí. Rovněž stav Limberského se mění až zázračně. Ale k dispozici na devadesát devět procent nebude.

Podruhé během tří let narazíte na tým, který vede jako trenér Guardiola. Na podzim 2011 vedl Barcelonu, s kterou jste dvakrát prohráli ve skupině, nyní šéfuje Bayernu. Je už na hře bavorského velkoklubu patrný jeho rukopis?

Určitě. Kopírují hru z doby, kdy byl Guardiola v Barceloně. Spousta nahrávek a kombinace na malém prostoru. Rozhodujícím faktorem jsou stejně individuality. Může dávat týmu určitou tvář, ale klíčové jsou osobnosti, které má v kádru. Když se dostanou do příležitosti, mají obrazně řečeno padesátiprocentní úspěšnost, zatímco hráči v české lize mají desetiprocentní.

Během předešlého vystoupení Bayernu v Lize mistrů na hřišti Manchesteru City projev Guardiolova týmu chvílemi právě Barcelonu připomínal. Nahnala vám konfrontace dvou protivníků ze skupiny strach?

Dokud hrál Bayern v Manchesteru v plné síle, byl zápas jednoznačný. Po odchodu dvou tří hráčů nejsilnější mnichovské sestavy se přeci jen Manchester do zápasu dostal a dokázal korigovat. Budu-li vycházet z jejich vystoupení na hřišti City, mám velkou obavu. Ale viděl jsem i jiné zápasy Bayernu. Třeba s Leverkusenem nebo Wolfsburgem, kdy byl jeho herní projev silný, ale výsledek nebyl jednoznačný. Třeba budeme mít stejné štěstí jako Leverkusen, který mohl dostat šest gólů, ale nakonec duel končil remízou.

Plzeň na hřišti Bayernu Mnichov nastoupila na podzim 1971 v rámci dnes již neexistujícího Poháru vítězů pohárů. Tehdy bavorský klub vyhrál 6:1.

Chceme dopadnout lépe než Viktoria při tehdejším utkání. Věřím ve výrazně lepší výsledek. Bayern před dvaačtyřiceti lety, to byl vlastně výběr nejlepších hráčů Německa, které tehdy mělo silnou generaci. Nemuseli kupovat hvězdy, protože měli nejlepší hráče světa. Brzy poté vyhráli mistrovství světa. Dnes je síla Bayernu ještě výraznější, jde o výběr top hráčů z celého světa.

Reklama

Související témata: