Hlavní obsah

Piju plzeň, ale bavorské pivo si dám s chutí možná po utkání, usmíval se kouč Viktorie Vrba

Karel FeltPrávo

Kouč plzeňské Viktorie Pavel Vrba už prošel hodně velkých fotbalových bitev. Ta dnešní bude opět patřit k těm nejtěžším... „Po dvou letech znovu stojíme proti vítězi Ligy mistrů, v roce 2011 to byla Barcelona,“ pravil zkušený kouč s chvěním v hlase pár hodin před utkáním.

Fotbalisté Plzně se chystají na zápas proti Bayernu Mnichov.Video: Reuters

 
Článek

Co pár hodin před utkáním cítíte?

Pocity jsou zvláštní, asi jako před těmi dvěma roky, když nás čekal zápas s Barcelonou na Nou Campu. Znovu proti nám stojí evropský klubový šampión, který má ohromnou formu. Ale rozhodně se nebojíme.

V Barceloně jste tehdy prohráli 0:2 a váš tým byl chválen, jak statečně odolával. Bral byste stejný výsledek?

Tenkrát jsme mohli už v desáté minutě prohrávat 0:3, nakonec jsme se debaklu ubránili a druhý gól jsme dostali až nějakých deset minut před koncem. Přál bych si, abychom s Bayernem uhráli ještě lepší výsledek, ale bude to nesmírně těžké utkání.

Tenkrát jste ale ani jednou nevystřelili na branku...

To je pravda. V Allianz Areně musíme hrát aktivněji, tuhle nelichotivou bilanci chceme napravit. To znamená, abychom po zisku míče vyráželi do útoku ve více hráčích a dostali se do zakončení. Všichni soupeři proti Bayernu hrají ze zajištěné obrany a čekají na chybu v jeho rozehrávce, z níž se pak snaží vyrazit do brejku. Bayern má obrovskou kvalitu, kterou soupeře přehrává. Je na něm vidět rukopis nového trenéra, který hráče tlačí do vysokého presinku a s tím se musíme umět vyrovnat.

Znamená to, že otevřete obranu?

Rozhodně ne! Určitě nezalezeme, ale budeme hrát defenzivněji, ne tak otevřeně, jako v domácí lize. Jen přechod do útoku musí být lepší a naše hra aktivnější. Nesmí se opakovat naivní fotbal plný chyb, jaký jsme předvedli v prvním poločase proti Slavii. Určitě se nepohrneme bezhlavě do útoku, to by nás Bayern rozstřílel.

Jako třeba Plzeň v roce 1971 v Poháru vítězů. Slyšel jste o tom?

Slyšel, něco takového nesmíme dopustit. Věřím, že dopadneme lépe. Pokud bychom šli na trávník předem poražení, byla by to hloupost. Musíme být aktivní. I ve fotbale se občas dějí zázraky. Naším cílem je třetí místo ve skupině.

Budete nějak měnit herní styl?

To by byla chyba. Hrajeme svým stylem, který nám za čtyři roky přinesl úspěchy. Není důvod něco měnit, ale naopak je třeba ho ještě vylepšovat.

Je současný Guardiolův Bayern lepší než byla jeho Barcelona před dvěma roky?

Je to nejlepší tým současnosti, hrající v ohromné formě. Úplně se to srovnat nedá, ale Bayern je mnohem agresivnější po ztrátě míče, rychlejší v přechodu do útoku a pohyblivější bez balónu. Guardiola využívá ty prvky ze hry Barcelony, které jeho hráčům v Bayernu sedí.

Bayernu bude chybět tradiční stoperská dvojice Dante - Boateng, protože oba jsou zraněni. Je to pro něj velká komplikace?

Takový zásah do sestavy je vždycky nepříjemný, ale oni mají velice široký a kvalitní hráčský kádr. Nejspíš do středu obrany stáhnou některého z krajních obránců, aby zachovali svůj kombinační styl hry. Kvalitních krajních hráčů mají hodně. Jak moc stopeři budou chybět, to uvidíme v zápase.

Už s vámi trénuje Limberský. Je reálné, že by nastoupil?

Uzdravuje se skoro zázračně, ale jeho start nevidím moc reálně.

Do Mnichova jste přijeli z Plzně autobusem. Nemůže se dlouhá projevit na únavě hráčů?

My jsme tu byli dřív, než když jedeme do Ostravy a také dřív, než kdybychom letěli z Prahy. Na cestování autobusem jsme zvyklí.

Mnichov je proslavený bavorskými pivy. Je lepší, než to plzeňské?

Pocházím z Moravy, takže mám blíž k vínu. Ale trénuji v Plzni, takže piju tamní pivo. To jejich neznám, nemohu srovnávat. Bavorské pivo si dám s chutí možná po utkání, pak vám řeknu, které mi chutná víc.

Jak dopadne souboj fotbalistů Plzně s Bayernem Mnichov?
Zvítězí Bayern
67,3 %
Plzeň favorita zaskočí a vyhraje
22,9 %
Utkání skončí remízou
9,8 %
Celkem hlasovalo 23022 čtenářů.

Reklama