Hlavní obsah

Porážka mohla být ještě větší, na Bayern jsme neměli, přiznal Vrba

Mnichov

Pětigólový debakl na trávníku mnichovské Allianz Areny byl pro fotbalisty Plzně ještě milosrdný. Přiznal to i kouč Viktorie Pavel Vrba. „Jsou někde jinde, neměli jsme na ně. To je prostě realita,“ pravil po utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba během utkání základní skupiny Ligy mistrů s Bayernem Mnichov.

Článek
Fotogalerie

Duel s Bayernem máte za sebou, oddechl jste si?

Musíme si uvědomit, jaká je síla Bayernu. Mnozí z nás si to neuměli představit. Potvrdilo se, že patří k nejlepším týmům na světě, má obrovskou sílu. Šli do zápasu naplno, nijak se nešetřili. Nestačilo to, prostě jsme na ně neměli. Rozdíl mezi námi a Bayernem je obrovský, což bylo na hřišti jasně vidět.

Je z vašeho pohledu výsledek krutý nebo přijatelný?

Odpovídá tomu, co se dělo na hřišti. Pouze jsme se snažili, ale to na Bayern nestačí.

Čekal jste tak veliký rozdíl mezi oběma mužstvy?

Je to realita. Rozdíl byl naprosto jasný. My jsme chtěli být aktivnější dopředu, ale Bayern nás k ničemu nepustil. Přehrával nás v rychlosti, kombinaci, zakončení... Dostali jsme pět gólů, ale mohlo jich být i víc. Podržel nás Kozáčik. V úvodu ale vyrazil dvě střely před sebe, z nichž domácí doráželi. Během deseti minut jsme mohli prohrávat 0:3, ale pak byl naším nejlepším hráčem. Bayernu nedokáží čelit týmy bundesligy, s nimiž my bychom měli problémy. Nestačí na něj ani ty nejlepší evropské. Je to prostě současný fenomén. Před utkáním jsme si jeho skutečnou sílu nedovedli představit. V Allianz Areně nám ji ukázal.

V čem je podle vás ten největší rozdíl?

Zatímco mi potřebujeme k tomu, abychom se dostali do určitého prostoru tři přihrávky, oni jednu. Na dvě jsou na druhé straně hřiště. Všechno dělají v obrovské rychlosti a s míčem. Jsou tak rychlí, že okamžitě získávají obrovskou prostorovou výhodu. Ve hře křídel jsou pak naprosto výjimeční.

Co Viktorii nejvíc chybělo?

Věděl jsem, že to bude nesmírně těžké utkání, ale myslel jsem si, že budeme kompaktnější. Hlavně ve středu hřiště, že budeme víc držet při sobě. Nešlo to. Rozdíl mezi Bayernem a českými týmy je skutečně markantní.

Dá se Bayernu vůbec čelit?

Nevím, ale asi ne. V našich silách to prostě nebylo. Realita se ukázala, Bayern nás přehrával ve všem. Vůbec jsme se nedostali do mezihry, naše práce s míčem byla výrazně pomalejší.

Řekl jste, že se Bayernu prakticky nedá čelit. Budete svým hráčům něco vyčítat?

Budu klukům určitě vyčítat spoustu věcí. V defenzivě jsme byli špatní, někteří hráči se nechali obcházet na metru. Ale znovu zdůrazňuji, kvalita Bayernu je obrovská. Je úplně někde jinde než my.

Před zápasem jste si přál, abyste oproti Barceloně alespoň vystřelili na branku. To se vám ale nepodařilo...

Bohužel to tak je. Absolutně k ničemu nás nepustili, z naší strany tam ani nebyla žádná mezihra. Nebyli jsme dost důrazní. Mrzí mě to.

Jak vám vyjde po osobní zkušenosti současný Bayern ve srovnání s Barcelonou před dvěma roky?

Bayern z toho vychází líp. Je agresivnější po ztrátě míče, má obrovskou sílu v útočné fázi. Bayern disponuje kvalitnějším kádrem, v němž je víc ofenzivních typů hráčů, je i rychlejší v přechodové fázi.

Nemůže taková porážka psychicky ovlivnit hráče před dalšími zápasy?

Upřímně, žijeme v realitě. Kdybychom s Bayernem něco uhráli, byl by to malý zázrak. Ten se nekonal a hráči to tak vzali, takže by je to ovlivnit nemělo.

Na hřiště jste poslal Limberského a Koláře posunul do útoku. Kdy jste se pro tyto varianty rozhodl?

Chtěli jsme Kolářem posílit střed hřiště. Poslali jsme tam i Procházku. Nevyšlo to, ale naše rozestavení nebylo důvodem porážky. O Limberském jsme hodně diskutovali, zda jít do rizika. Nakonec sám David řekl, že se na to cítí, tak šel hrát.

Horvátha jste střídal proto, že vás zklamal nebo už jste ho šetřil na Teplice?

Přesně tak, navíc měl žlutou kartu.

Nebyli hráči ustrašení?

Začátek byl divoký. Možná jsme v té fázi zápasu působili ustrašeně.

Nebyli hráči zaskočení s jakou rychlostí soupeře se potýkali?

V české lize na takové soupeře nenarazíte. Pokud se s nimi potkáváme, tak naštěstí pro nás ve skupině Ligy mistrů, což je pro nás úspěch, že v ní jsme. Teď narážíme na obrovskou realitu, že mužstva ze špičkových fotbalových států jsou výkonnostně úplně jinde než mužstva, s nimiž jsme hráli kvalifikaci, a než mužstva, s nimiž můžeme soupeřit. Ukazuje se, že skupina je pro nás vražedná. Nejsnadnějším soupeřem je možná CSKA, s nímž bychom mohli bojovat o třetí místo. Znovu se ukázalo, jak obrovský rozdíl je mezi top týmy a zbytkem světa.

Může ten rozdíl sloužit i jako motivace?

Byl bych rád, aby si hráči uvědomili, že pokud se chtějí někam dostat a prosadit se, musí výrazně přidat. Otázka je, zda mají kvalitu, aby mohli do špičkových mužstev. Šlo o obrovskou školu. Tentokrát asi nikoho nezaujali. Byl bych ale rád, aby si uvědomili, kam fotbal kráčí a že pokud se chtějí ukazovat v pohárových utkáních, musí přidat. Rozdíl mezi kvalifikacemi a zápasy v Lize mistrů je markantní. Nelze porovnávat třeba Maribor a Bayern, to je nesmyslné, bláznivé. Je to realita rozpočtově i možnostmi. My si myslíme, že můžeme konkurovat, ale ty nůžky se pořád otvírají.

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Real Madrid 6 20 : 5 16
2 Galatasaray 6 8 : 14 7
3 Juventus 6 9 : 9 6
4 Kodaň 6 4 : 13 4

Skupina C

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 PSG 6 16 : 5 13
2 Olympiakos 6 10 : 8 10
3 Benfica 6 8 : 8 10
4 Anderlecht 6 4 : 17 1

Skupina D

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Bayern 6 17 : 5 15
2 Manchester City 6 18 : 10 15
3 Plzeň 6 6 : 17 3
4 CSKA 6 8 : 17 3

Skupina E

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Chelsea 6 12 : 3 12
2 Schalke 6 6 : 6 10
3 Basilej 6 5 : 6 8
4 Steaua 6 2 : 10 3

Skupina F

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Dortmund 6 11 : 6 12
2 Arsenal 6 8 : 5 12
3 Neapol 6 10 : 9 12
4 Marseille 6 5 : 14 0

Skupina G

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Atlético 6 15 : 3 16
2 Zenit 6 5 : 9 6
3 Porto 6 4 : 7 5
4 Austria 6 5 : 10 5

Skupina H

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Barcelona 6 16 : 5 13
2 AC Milán 6 8 : 5 9
3 Ajax 6 5 : 8 8
4 Celtic 6 3 : 14 3

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Manchester Utd. 6 12 : 3 14
2 Leverkusen 6 9 : 10 10
3 Šachtar 6 7 : 6 8
4 R. Sociedad 6 1 : 10 1

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.