Hlavní obsah

Horší než v Mnichově už to nebude. V Plzni si na Bayern dovolíme, slibuje kapitán Horváth

Plzeň

Šestibrankový příděl do jablonecké sítě, k němuž přispěl dvěma góly, si vychutnával jen v pátek na trávníku. Během víkendu měl kapitán fotbalistů Plzně Pavel Horváth plnou hlavu úterní bitvy Ligy mistrů s Bayernem Mnichov. „Snad je potrápíme víc než v prvním duelu,“ říkal osmatřicetiletý matador při vzpomínce na pětibrankový výprask z Německa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský kapitán Pavel Horváth (v bílém dresu) v utkání na hřišti Bayernu. Uprostřed kapitán mnichovského celku Philipp Lahm a záložník Toni Kroos.

Článek

Plzeň v předešlých dvou ligových kolech pokutové kopy neproměnila, neúspěšným exekutorem jste byl i vy. Nebál jste se jít kopat penaltu proti Jablonci?

Přiznávám, chviličku jsem obavu měl. Prohrávali jsme a já věděl, že jestli nedám, bude situace hodně nepříjemná. Pak jsem se ale rozhodl, kam míč kopnu. Byl jsem přesvědčený, že proměním. Nerozmyslel jsem si to na poslední chvíli jako proti Slavii. Mluvil jsem po utkání s manželkou a říkala, že měla nejvyšší tep v životě. Dokonce vyšší, než když mě poznala.

Naskytla se i mimořádná šance zahrát během osmi minut druhou penaltu. Nakonec ji proměnil Stanislav Tecl, ale nekoketoval jste s myšlenkou, že půjdete kopat znovu?

Když rozhodčí pískl, měl jsem nutkání. Ale byl čas vše promyslet, nemuseli jsme pospíchat. Nikdy jsem stejnou situaci nezažil. Jen na internetu jsem viděl dvě penalty v tak krátkém sledu proměněné jedním hráčem. Jenže tam je k vidění věcí... Každopádně jsem nebyl přesvědčený stoprocentně, že mám jít v tak krátkém časovém sledu znovu. Probrali jsme vše se Standou, on je proměňuje v tréninku. Rozhodli jsme se dobře.

Proměněná penalta byla vaše 34. v kariéře, což je rekord české i československé ligy. Trefou proti Jablonci jste předstihl Petera Herdu. Měl jste o výjimečné bilanci ponětí?

Neměl. A i kdyby ano, na hřišti jsem měl starosti sám se sebou. Ale je fajn být v něčem první.

Vybavujete si ještě první ligovou penaltu?

V dresu Slavie ve starém Edenu proti Českým Budějovicím. Luboš Kubík v předešlém kole na Žižkově neproměnil, proti Dynamu jsme vedli o gól. Šlo o situaci skoro jako s Jabloncem. Očekávání bylo velké a případný nezdar hodně nepříjemný. Já byl ve Slavii druhý zápas, bylo mi jednadvacet. Dědkové na dřevěné tribuně dupali a já si říkal: Neproměním a je po mně.

S penaltami jste v 1. lize začal mladý. Jde o otázku sebevědomí, nebo důvěru trenéra?

V žácích a dorostu jsem je kopal, ale pak v dospělých se mi nechtělo. Říkal jsem si, že přece nemůžu kopat penaltu před tolika lidmi. V Jablonci jsem určitě nezahrával žádnou. Až ve Slavii jsem s tím začal. Základním předpokladem je dobrá kopací technika, pak sebedůvěra. Nesmí člověk pochybovat, že promění. A také schopnost oprostit se od emocí, protože super keců kolem hlavně od protihráčů je při penaltě hodně.

Byl jste v minulosti při penaltách bezstarostnější? Tíží vás s věkem odpovědnost?

Ani ne. Jsem prostě určený, měl bych proměňovat. Tím je vše dané.

Vybavujete si hodně důležitý neproměněný pokutový kop?

V lize jsem nedal myslím tři čtyři. Jednu v předminulém kole proti Slavii. Pak s Plzní na Spartě, ale tehdy jsme vyhráli. A určitě ve slávistickém dresu na Žižkově. Jinak nevím.

Zvedl vám obrat v zápase proti Jablonci sebevědomí před Ligou mistrů s Bayernem?

Já bych hlavně výsledek nepřeceňoval. Samozřejmě do nás vítězství s šesti vstřelenými brankami vlije euforii. Na takový výsledek jsme dlouho čekali, je to povzbuzení. Nicméně jsme natolik zkušení, že situaci nebudeme přeceňovat. Bayern je výkonnostně zcela jinde než Jablonec. My budeme rádi, pokud v úterý soupeře potrápíme víc než v Německu.

Představuje po pětibrankovém přídělu v Mnichově střet s Bayernem velkou hrozbu?

My jsme v Mnichově zahráli strašně. Jediný, kdo snesl měřítko, byl brankář Kozáčik. Horší výkon už předvést nemůžeme. Jde jen o naši hlavu, psychické rozpoložení. Musíme nastoupit s větším sebevědomím, dovolit si i na hráče Bayernu. Vždyť v Mnichově jsme předváděli situace, které byly komické. Nedokázali jsme zpracovat balón nebo nám snadný míč utíkal do autu. Já věřím, že horší než v Mnichově nebudeme.

Neděsí vás představa, že před vyprodaným hledištěm podlehnete euforii a konečný výsledek bude ještě horší než v prvním duelu?

Máme proti sobě giganta, který jede jako mašina. Myslím, že máme soudné fanoušky. Pokud je protivník lepší, jako třeba s Manchesterem City, lidé náš výkon uznají. Ocení, když se vydáme ze všech sil a odvedeme maximum. Pokud je soupeř lepší, není co řešit. Jen prostě musíme hrát líp než v Německu.

V Mnichově byla sestava defenzívně laděna, lze pro domácí zápas čekat jinou variantu?

Je jedno, jestli máme v sestavě útočníka, nebo záložníka. Musíme nejdříve udržet první tři přihrávky, pak lze trošku hrát. Ale pokud ztratíme devadesát devět procent prvních nebo druhých přihrávek, je po hře.

Reklama

Související témata: