Hlavní obsah

Bayern je rozjetý vlak, do kterého naskakujete z osobáku. Tak neotvírejte hru, radí Hadamczik Plzni

Praha

Má plnou hlavu starostí s hokejovým nároďákem, který už ve čtvrtek čeká první zápas na turnaji Karjala, přesto reprezentační trenér Alois Hadamczik v úterý večer na chvíli vypne a bude si vychutnávat fotbalový svátek. Ke kopané měl vždycky blízko, proto se už nemůže dočkat souboje plzeňské Viktorie s Bayernem Mnichov v rámci Ligy mistrů. „Budu se dívat na Bayern,“ říká Hadamczik.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik velice dobře rozumí také fotbalu.

Článek

Na Plzeň ne?

Ne, to jsem samozřejmě myslel ironicky. Smekám klobouk před Plzní, co za poslední léta dokázala. Zvedla český fotbal i jeho koeficient, její fotbal lidi baví. Jenže Bayern takhle dobře, jako hraje teď, nehrál už dvacet let.

Co byste Západočechům poradil?

Od toho mají Pavla Vrbu, což je výborný trenér. Plzeň ale nemůže brát zápas jako odvetu v Mnichově (tam prohrála vysoko 0:5) a otevírat hru. To by bylo zle, ať už za stavu 0:1 nebo 0:2. Je potřeba hrát tak, jako by to pořád bylo 0:0, protože Bayern je herní kvalitou úplně jinde, to je jiná kategorie. To je rozjetý vlak, do kterého naskakujete z osobáku. Když jeden jeho hráč bere pomalu víc, než je celý rozpočet Plzně, tak se nedivte.

Za jakých předpokladů má Plzeň naději na přijatelný výsledek?

Přinést úspěch může jedině maximální výkon každého jedince.

Nezvažoval jste, jestli se na duel nepřijedete osobně podívat?

Ne, nechci nikam odjíždět, starám se o můj tým (hokejová reprezentace ve středu odlétá na turnaj Karjala).

K fotbalu máte blízko, na přelomu tisíciletí jste vlastnil ostravský Baník. Váš zesnulý bratr Evžen navíc stejný klub na začátku osmdesátých let coby trenér dvakrát dovedl k mistrovskému titulu. Troufnul byste si vést nějaký fotbalový tým?

Kdybych měl dělat jiný sport, určitě by to byl fotbal. Je to také kolektivní hra, skládáte dohromady tým, který si musí vyhovět a dodržovat určitý systém. Jiné je to jen v tom, že zatímco v hokeji můžete střídat každou minutu, ve fotbale jen třikrát za zápas. Ale v pojetí sportovní teorie jsou si tyto sporty velmi blízké.

Láká vás si to zkusit?

To ne, ten vlak už je pryč. Ve svých začátcích jsem uvažoval, proč jsem nepokračoval ve stopě bráchy a nezůstal u fotbalu, ale hokej byl mému srdci vždycky blízký. I proto jsem Baník pustil.

Zasahoval jste v něm trenérům i do taktických věcí?

Dost. Proto vyrostli Barošové, Svěrkošové a další hráči. Chtěl jsem, aby mladým hráčům byla dána šance, ne aby na hřiště přišli v 85. minutě, kdy se pak ani nepotkají s míčem.

Jaký jste fotbalový fanoušek, když zápasy sledujete v televizi?

Nejsem impulzivní. Samozřejmě fandím našim týmům v evropských soutěžích a Plzeň mi dělá radost. Navíc v ní hraje plno Baníkovců, vede je baníkovský trenér, tak proč takovému klubu nefandit, že?

Všímáte si i některých taktických věcí, které běžnému fanouškovi unikají?

Samozřejmě se na to koukám i z trenérského pohledu. Do ničeho nemluvím, nic nekritizuju, ale mám oči a sleduju, co bych třeba udělal jinak. Myslím si, že chyby u některých hráčů vidím víc než diváci, kteří přijdou jenom fandit.

Jak skončí odvetný zápas mezi Viktorií Plzeň a Bayernem Mnichov?
Plzeň překvapí favorita a vyhraje
17 %
Utkání skončí remízou
12,1 %
Zvítězí Bayern
70,9 %
Celkem hlasovalo 31883 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.