Hlavní obsah

Bayern koketuje před plzeňskou odvetou s myšlenkou na další rekord. A dost možná, že i na dva

Plzeň

Video z prvního duelu před dvěma týdny v Mnichově jim trenér Vrba pustil raději dvakrát. Jednou, aby viděli, jak bídně hráli a poučili se, podruhé aby je sledováním fotbalové mizérie ztrestal. „Strašně špatný výkon, co jsme na Bayernu podali,“ přiznal kapitán mistrovské Plzně Pavel Horváth, když muka u videa přečkal a měl zapřemýšlet nad odvetou, která Viktorii v úterý večer (20.45) v domácím prostředí proti obhájci trofeje čeká. „Musíme změnit úplně všechno, abychom hráli důstojnější roli. Otázkou ovšem je, zda na to máme potřebnou kvalitu,“ nedělal si plzeňský kouč Vrba přílišné iluze, že by konfrontace s vítězem Ligy mistrů mohla na druhý pokus dopadnout alespoň o něco lépe.

Trénink PlzeňVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Resumé prvního duelu bylo pro Plzeň škaredé, statistika zápasu hraného před dvěma týdny v Mnichově ještě hrůznější. Poměr střel 35:0 pro Bayern, míče mířící na bránu pak 22:0. „Oni jsou prostě někde úplně jinde než my," přiznal Milan Petržela, který v loňské sezóně okoušel bundesligu, aby se s nepořízenou vrátil z Augsburgu zpátky do Plzně.

„Doufám, že tentokrát se alespoň dostaneme před bránu Bayernu a vytvoříme si nějakou střeleckou pozici," doufal kapitán Pavel Horváth, že v domácím prostředí k zlepšení dojde. „Že alespoň jednou na bránu Neuera vystřelíme," přidal s jistou hořkostí v hlase Petržela. „Jenže to kromě výkonu Kozáčika musíme zlepšit úplně všechno," věděl Horváth, že jen mluvit o důstojnější roli v odvetě nestačí, protože to pak jeho Plzeň mohla dopadnout stejně, jako v Allianz Areně v prvním střetnutí.

Rekord láká i Guardiolu

A možná ještě hůř, protože Bayern je v posledních dnech továrnou na rekordy... V sobotním bundesligovém duelu s Hoffenheimem vyrovnala rekord Hamburku v počtu ligových výher v řadě, v úterý se pokusí srovnat krok s Barcelonou a devátým vítězstvím na scéně Ligy mistrů vyrovnat její rekord.

Zápas Ligy mistrů mezi Viktorií Plzeň se hraje od 20.45, přímý přenos vysílá TV Prima Cool, utkání rozhoduje Španěl Lahoz.

„Na konci soutěže jde o tituly a primáty, v této fázi jsou však rekordy inspirující a motivující. I já ho mám v hlavě," přiznal kouč Bayernu Josep Guardiola před odvetou, že vyrovnat vítěznou sérii Barcelony je lákavé.

Největší potupu zažil Besiktas

V kuloárech se ovšem skloňuje ještě jeden rekord, o který by se mohl Bayern pokusit - o rekordní výhru v Lize mistrů. Držitelem tohoto primátu je zatím Liverpool, který v listopadu 2007 rozstřílel 8:0 turecký Besiktas Istanbul.

„Bude záležet na tom, jak se bude zápas vyvíjet. Pravdou ale je, že vpředu máme vynikající hráče, kteří dokážou skórovat i v zápasech s nejlepšími mužstvy světa," pousmál se klíčový muž Bayernu Bastian Schweinsteiger nad otázkou, zda snad Bayern neláká i tento rekord.

Pochopitelně že pro mnichovský celek je prioritou vítězství, které mu už dvě kola před koncem základní skupiny zajistí účast v jarním osmifinále Champions League. „Je to šance, kterou chceme využít a postup si zajistit už v Plzni," přiznal Guardiola, byť současně skloňoval respekt, jenž k domácímu mužstvu chová on, stejně jako jeho celek.

I Schweinsteiger mluvil v podobném duchu. „V odvetě bude mít Plzeň výhodu domácího prostředí, takže ji čeká jednodušší úloha, než v prvním zápase u nás. Myslím, že se bude snažit hrát dopředu, vytvářet si šance a pokusit se nás překvapit," maloval rýsující se scénář odvety Schweinsteiger, promptně však dodal, že on i jeho spoluhráči jsou na něj připraveni.

Zda jsou nachystáni i k ataku rekordní výhry, na to už ale přímo neodpověděl.

Plzeň nechce za žádnou cenu podobnou potupu připustit.To tak, figurovat ve statistikách Ligy mistrů jako mužstvo, které dostalo největší výprask.

I trenér Vrba zapochyboval

„Bayern je ovšem týmem na vysoké úrovni, který třeba na jaře vyprovodil z Champions League Barcelonu celkovým skóre 7:0. Budeme se snažit mu roli znesnadnit. Větší důsledností a aktivitou, rozestavením, ofenzivnějším pojetím než v Mnichově. Ale je otázkou, zda na to máme kvalitu a zda to bude stačit," zapochyboval plzeňský trenér Pavel Vrba, který bude v odvetném večerním duelu postrádat zraněného Limberského.

„Pravděpodobnost, že by mohl nastoupit, se pohybuje kolem dvou procent," tvrdil Vrba před utkáním.

Jak skončí odvetný zápas mezi Viktorií Plzeň a Bayernem Mnichov?
Plzeň překvapí favorita a vyhraje
17 %
Utkání skončí remízou
12,1 %
Zvítězí Bayern
70,9 %
Celkem hlasovalo 31883 čtenářů.

Reklama

Související témata: