Hlavní obsah

Nejobtížnější zápas, který jsem proti Plzni hrál, přiznal Guardiola

Plzeň

Už před odvetou mluvil o respektu, který k Plzni chová, po úterním zápase pak španělský kouč ve službách mnichovského Bayernu Josep Guardiola v uznalých slovech pokračoval. A nešlo rozhodně o zdvořilostní komplimenty. „Bylo to nejobtížnější utkání, jež jsem proti českému mistru hrál,“ přiznal Guardiola, který vedl v Lize mistrů proti Plzni před dvěma lety dvakrát Barcelonu a nyní mnichovský Bayern.

Foto: David W. Cerny, Reuters

Kouč Bayernu Josep Guardiola při utkání v Plzni.

Článek
Fotogalerie

Až překvapilo, jak těžkou úlohu jste měli a kolik práce vám dalo, než jste Plzeň v odvetě udolali a vyhráli...

Ale to je docela normální. Mnozí si mysleli, že po výhře 5:0 v prvním zápase bude odveta jednoduchá, ale v Lize mistrů je každé utkání a každý soupeř nebezpečný. Plzeňské střetnutí nebylo výjimkou, neboť český mistr má výborné mužstvo. I tak jsme si vytvořili ve druhé půli dostatek šancí, abychom vyhráli.

Po debaklu v Mnichově a tamní prohře 0:5 proti vám vyrukoval docela jiný soupeř. Čekal jste takové plzeňské odhodlání?

Dopředu jsme věděli, že nás nečeká snadné utkání. V bundeslize, stejně jako v Lize mistrů platí, že nikdy nejsou dva zápasy stejné. Plzeň u nás prohrála pětibrankovým rozdílem, což znamenalo, že se na odvetu soustředí mnohem víc a bude chtít uhrát daleko lepší výsledek, což se potvrdilo.

Proti Plzni jste hrál během dvou let už počtvrté. Dvakrát s Barcelonou před dvěma lety, nyní s Bayernem. Byl úterní duel nejobtížnějším střetnutím?

Ano, mnohem obtížnější než minulý zápas. V Lize mistrů ovšem obecně platí, že každé utkání je obtížné a v každém je těžké zvítězit. Nám se to ale povedlo, jako jediný celek máme plný počet bodů, což ukazuje, jak silný mančaft máme.

Navíc jste devátou výhrou v řadě vyrovnali rekord Barcelony v Champions League. Jakou cenu pro vás tento rekord má?

Každý trenér by byl z takovéhoto rekordu šťastný, což platí samo sebou i pro mě. Doufám, že nás devátá výhra nakopne a bilanci, na níž má zásluhu i bývalý trenér Bayernu Jupp Heynckes, ještě vylepšíme. Už v příštím kole v Moskvě proti CSKA.

Mluvíte o tom, že by vás měla výhra nakopnout. Znamená to, že se Bayern musí pod vaším vedením dál zlepšovat?

Bayern má nového trenéra a nové hráče, kteří si na sebe musí zvyknout. Potřebujeme čas, než se situace stabilizuje. Když jsem přišel do Barcelony, výkony mužstva v prvních sezónách také kolísaly. Potřebovali jsme tři čtyři roky, aby se naše hra a výkony stabilizovaly. V Bayernu je to podobné. Zvláště, když jsme měli problémy se sestavou, z níž pro zranění vypadli na delší dobu Martínez, Götze a spol.

Reklama

Související témata: