Hlavní obsah

Flamini kašle na tradice Arsenalu. Před zápasem s Marseille si zase ustřihl u dresu rukávy

Londýn/Praha

Arsenal je pobouřený. A fotbalová Anglie s ním. Neskutečné, co si francouzský legionář ve službách Gunners v úterní partii Ligy mistrů s Marseille dovolil. Mathieu Flamini si totiž znovu odstřihl dlouhé rukávy na dresu a pošlapal tak tradice, na nichž si Kanonýři tolik zakládají. Před každým utkáním totiž vybírá dres kapitán a všichni hráči musí nastoupit ve stejném jako on. Flamini se ale stále vzpírá.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Fotbalista Arsenalu Mathieu Flamini (vpravo) v souboji s Mariem Leminem z Marseille v utkání Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Nebyl to jeho první exces. Už v ligovém duelu s Manchesterem United na Old Trafford vzal francouzský legionář Mathieu Flamini nůžky a ustřihl u dresu rukávy. Úlet o to větší, že šlo o speciální sadu, která byla po utkání vydražena pro dobročinné účely.

Nejdříve na Old Trafford, teď i doma

„Nelíbí se mi to a doufám, že to Flamini už nikdy neudělá, protože jde o porušení pravidel platících v našem klubu," zlobil se kouč Arséne Wenger.

Jenže před úterním zápasem Ligy mistrů s Olympique Marseille si Flamini odstřihl rukávy zase.

„Deset let hraju fotbal na vrcholové úrovni a jsem prostě zvyklý nosit krátké rukávy. Proto jsem to udělal," hájil se devětadvacetiletý záložník.

„Byl jsem tím překvapen," zmohl se Wenger pouze na lakonickou reakci. Zřejmě i proto, že radost z důležité výhry ve vyrovnané skupině přebila Flaminiho vzdor. Arsenal má totiž postup do osmifinále víceméně jistý, neboť vzhledem k panující konstelaci si může dovolit 11. prosince v Neapoli i prohrát a přesto půjde dál.

Pod Vesuvem mohou Gunners i prohrát

„Z pěti utkání jsme získali dvanáct bodů. Skvělý počin. Přesto to na postup nestačí, což jsem v Lize mistrů snad ještě nezažil. A že něco pamatuju... Proti Marseille jsme měli hru pod kontrolou a jen mě mrzí, že jsme nepřidali další góly, protože příležitosti jsme měli. Ve finální fázi nám ale chybělo víc důrazu, abychom akce dotáhli do konce," glosoval střetnutí pro ITV Wenger. Jedním dechem dodával, že v posledním střetnutí pod Vesuvem rozhodně nebude kalkulovat s tím, že si může dovolit prohrát o dva góly.

„Nikdy takto neuvažujeme. Hráli jsme už spoustu těžkých zápasů na cizích hřištích a vždy jsme v nich chtěli vyhrát, což bude platit i pro utkání v Itálii. Spekulovat s dvougólovou prohrou by představovalo ohromný risk," nechal se slyšet trenér Gunners, který na pětasedmdesát minut poslal na hřiště i kapitána české reprezentace Tomáše Rosického.

Výhru londýnského celku zařídil dvěma góly Jack Wilshere, přičemž první vstřelil podle oficiálních údajů UEFA už po 30 sekundách.

„Nikdy v životě jsem rychlejší branku nevstřelil," rozplýval se jedenadvacetiletý fotbalista, který se v předchozích 115 zápasech v dresu Gunners trefil jen sedmkrát. „Mým cílem je dotáhnout to alespoň k desetigólové metě," plánoval po zápase, kdy ho pochopitelně i Wenger chválil.

Deset nejrychlejších gólů v Lize mistrů podle UEFA:
10,12Roy Makaay (Bayern Mnichov)7. března 2007 proti Realu Madrid (2:1)
10,60Jonas (Valencie)1. listopadu 2011 proti Leverkusenu (3:1)
20,07Gilberto Silva (Arsenal)25. září 2002 proti Eindhovenu (4:0)
20,12Alessandro del Piero (Juventus)1. října 1997 proti Manchesteru United (2:3)
21,06Clarence Seedorf (AC Milán)28. září 2005 proti Schalke (2:2)
24,00Alexandre Pato (AC Milán)13. září 2011 proti FC Barcelona (2:2)
25,20Marek Kincl (Rapid Vídeň)2. listopadu 2005 proti FC Bruggy (2:3)
25,54Dejan Stankovič (Inter Milán)5. dubna 2011 proti Schalke (2:5)
26David Alaba (Bayern Mnichov)2. dubna 2013 proti Juventusu
28,21Mariano Bombarda (Tilburg)20. října 1999 proti Spartě Praha (3:4)

„Dokázal mi, že je schopen střílet góly. Ty ale dává v mém týmu mnoho hráčů, což je důležité proto, abychom byli úspěšní," připomínal francouzský kouč ve službách Arsenalu, že jeho tým míří už ve čtrnácté sezóně po sobě za postupem.

Reklama

Související témata: