Hlavní obsah

I pomyslné béčko Manchesteru City nahání hrůzu. Vrba burcuje Plzeň: Hlavně se nesmíme bát!

Radek Malina (Manchester)Sport.czPrávo

Poslední zápas na hřišti soupeře v evropských pohárech na klubové úrovni bude z pohledu dějiště zlatou tečkou za působením trenéra Pavla Vrby na lavičce Plzně. Jeho svěřenci nastoupí ve středu večer (20.45 h.) k utkání skupiny D Ligy mistrů na hřišti Manchesteru City. A půjde o pořádně drsnou zkoušku, protože borci City na Etihad Stadium dominují. Z posledních dvaadvaceti zápasů v evropských pohárech doma podlehli jen jednou Bayernu Mnichov. Ani skutečnost, že proti Západočechům nenastoupí v nejsilnější sestavě, Vrbovi příliš klidu nedodává.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Viktorie Plzeň Pavel Horváth při tréninku na stadiónu Manchesteru City.

Článek

„Vždy jsem toužil po zápase v Anglii, půjde o svátek. Jsem moc rád, že zápas, jako bude se City, zažiji," přemítal Vrba. Počtvrté účinkuje s Plzní v evropských pohárech, nikdy v minulosti se však nedočkal souboje se zástupcem Anglie. „Pro mě, pro hráče i pro celý klub půjde o velký zážitek," vyprávěl Vrba vědom si síly soupeře.

Bilance Manchesteru City na domácím stadiónu nahání hrůzu. Naposledy v Premier League rozdrtil ambiciózní Tottenham 6:0, v předešlých duelech uštědřil výprask CSKA Moskva i Norwichi. V posledních devíti utkáních na vlastním stadiónu vstřelil 37 branek.

„Upřímně přiznávám, že mě výsledek posledního zápasu City vyděsil. Ukazuje, jak velkou kvalitu má náš soupeř v útočné fázi," říkal Vrba. „Na druhou stranu jejich bilance pro mě nepředstavuje překvapení. Jejich ofenzivní síla je mimořádná, výběr hráčů rovněž. A pokud podle posledních informací uvažují o nákupu Messiho, jen jde o důkaz, že chtějí být ještě lepší," přemítal Vrba.

Favorita chtějí pozlobit

Letos už v Lize mistrů zažil jeden velký výprask. Bayern doma rozdrtil Plzeň 5:0. „Nesmíme být bojácní jako v Mnichově," vyřkl prostou strategii Vrba. „V přípravě jsme si ukázali určité věci z prvního vzájemného zápasu, kdy jsme padesát minut drželi nerozhodný výsledek. Pro nás půjde každopádně hlavně o obrovskou zkušenost, při níž chceme favorita pozlobit," vykládal Vrba.

Odmítl, že by se uchýlil ke speciálnímu defenzivnímu rozestavení. „Dvakrát jsme se v minulosti snažili reagovat na hru soupeře korekcí naší sestavy a pokaždé nás utkání hodně bolelo. V Mnichově ani proti Fenerbahce doma v Evropské lize se daný krok nevyplatil. Proto jsem přesvědčený, že není důvod něco měnit podle hry, kterou praktikuje Manchester City," vysvětlil Vrba.

K dispozici má vyjma Limberského, který má žaludeční problémy, kompletní kádr a je zvědavý, jak k zápasu přistoupí domácí. Postup už mají jistý, a tak mohou dát prostor borcům z lavičky. „Jenže pořád půjde o nejlepší hráče vybrané v různých zemích. Kádr soupeře není o dvanácti třinácti fotbalistech jako v Česku. Nepochybuji, že hráči na trávníku budou zápas brát se vší vážností, protože jde o Ligu mistrů nikoliv přátelák," přemítal Vrba.

Podcenění? To by mohla být naše šance, dumá Horváth

„Říjen pro nás nebyl úplně úspěšný, ale v listopadu už zase vyhráváme. Zlepšily se výsledky i herní projev. A já věřím, že obojí vydrží až do konce podzimu," zasnil se Vrba při vidině bodového zisku z Manchesteru. „Věřím, že by mohlo ze strany domácích dojít i k nějakému podcenění nebo polevení v koncentraci, protože už mají postup jistý. To by mohla být naše šance," přemítal plzeňský kapitán Pavel Horváth.

„Hlavně musíme hrát lépe než v prvním vzájemném utkání doma. Třeba proti Bayernu Mnichov se nám první zápas rovněž nepovedl a odveta už chvílemi vypadala líp. Doufám, že s Manchesterem to bude stejné. Věřím, že se z prvního zápasu poučíme. I když hráči City jsou špička, snad se do nějakých šancí dostaneme a některé proměníme," přál si Horváth a neřešil, v jakém složení domácí nastoupí. „Paradoxně by možná bylo lepší, kdyby naskočili hráči, kteří jsou v sestavě stabilně. Ale kádr mají tak široký, že i v pomyslném béčku mají reprezentanty různých zemí. O nějakém slabém hráči se nedá vůbec mluvit."

Utkání Manchester City - Viktoria Plzeň začne ve 20.45 hodin, řídí jej Turek Aydinus.

Předpokládané sestavy
Manchester City: Hart - Richards, Demichelis, Lescott, Kolarov - Javi Garcia, Fernandinho - Milner, Nasri - Džeko, Agüero.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Hubník - Hořava, Horváth - Petržela, Kolář, Ďuriš - Tecl.

Reklama

Související témata: