Hlavní obsah

Messi udělal z kritiků hlupáky, Kompany zuřil kvůli penaltě

Barcelona/Praha

Nemá motivaci, nemá formu, v Barceloně uvadá. Kritici na Lionelu Messim po víkendové porážce s Valladolidem ve španělské lize nenechali nit suchou. Argentinec jim však vynikajícím představením v odvetě osmifinále Ligy mistrů s Manchesterem City (výhra 2:1) poslal vzkaz: šeredně jste se mýlili!

Foto: Albert Gea, Reuters

Lionel Messi (č. 10) z Barcelony před brankářem Manchesteru City Joe Hartem.

Článek
Fotogalerie

Ve středu večer na Nou Campu to byl znovu starý dobrý a nezastavitelný Messi. Neblýskl se jen při gólu, kdy cizelérsky špičkou kopačky přehodil brankáře Harta, nýbrž měl prsty v mnoha dalších nebezpečných akcích. Nastřelil tyč, připravoval střelecké pozice pro spoluhráče, a navíc, což je u něj neobvyklé, byl aktivní i v defenzivě. V první půli podstoupil s útočníkem Manchesteru Agüerem třicetimetrový sprint k vlastní šestnáctce, kde jej čistě obral o míč. Za zápas naběhal přes 8100 metrů, což je na Messiho nadprůměrné číslo, většinou se pohybuje pod hranicí osmi kilometrů.

„O Messiho kvalitách přece nemůže nikdo pochybovat, je to nejlepší hráč světa. Byl fakt skvělý," vysekl útočníkovi poklonu trenér Gerardo Martino. Messi dodržel tradici, kdy to od něj po vlně kritiky zpravidla následující soupeř schytá. Což Martino připomínal po únorovém duelu v Seville, kde vstřelil Messi dva góly. „Když je uražena a zraněna hrdost nejlepšího hráče světa, příští soupeř obvykle trpí," uvedl tehdy. Přesně to proti City Messi předvedl.

Branka číslo 67

Jeho branka byla osmou trefou v pěti duelech této sezóny Ligy mistrů. Celkem se v této soutěži trefil už po 67. Žádný jiný hráč nezaznamenal v historii Ligy mistrů více gólů v dresu jednoho klubu.

Argentinec vysekl zřejmě nejlepší výkon od svého vystoupení loni na jaře proti PSG ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Právě tehdy začaly jeho patálie se zraněními, které nebraly konce. Nyní vypadá, že jsou definitivně pryč. Messi našel svůj lesk. Stejně tak celá Barcelona, z jejíž strany to poslední dobou nebylo ono. „Proti City jsme konečně předvedli to, co od nás lidé očekávají," těšilo obránce Alvese, autora vítězné branky na 2:1.

Citizens ani na druhý pokus díru do Ligy mistrů neudělali. Loni skončili už ve skupině, letos ztroskotali v osmifinále. Kdyby však proměnili zkraje druhého poločasu dvě obrovské šance, mohlo to nakonec celé dopadnout úplně jinak...

Po gólu Messiho a následném vyloučení Zabalety však už neměli naději na zvrat. Kapitána Vincenta Kompanyho řádně namíchl hlavní rozhodčí Lannoy, který hostům upřel pokutový kop po evidentním faulu Piquého na pronikajícího Džeka. „Měli jsme kopat penaltu, byl to jasný faul. Nechápu, proč to sudí nezapískal," zuřil Kompany.

Sudí vůbec neměli svůj den, neboť dvakrát výrazně poškodili i Barcelonu. V úvodním dějství Lescottovi prošel faul na Messiho v pokutovém území, krátce nato domácím odepřeli regulérní gól pro domnělý ofsajd. „To se někdy stává, i rozhodčí jsou lidi, chybují," zastal se arbitrů Martino. Kdo ví, jak by mluvil v případě vyřazení...

Kam až letos dokráčí Barcelona v Lize mistrů?
Skončí ve čtvrtfinále
11,8 %
Vypadne v semifinále
36,8 %
Prohraje ve finále
15,3 %
Celou soutěž vyhraje
36,1 %
Celkem hlasovalo 10044 čtenářů.

Reklama

Související témata: