Hlavní obsah

Co víc si mohla Sparta přát? O Ligu mistrů bude hrát nejprve s mistrem Estonska, nebo trpaslíkem ze San Marina

Aktualizováno

Tři kola by musela fotbalová Sparta zvládnout, aby naplnila svůj sen a postoupila do základní skupiny Ligy mistrů. První krok je pro ni víc než snadný... Los kvalifikačních předkol v Nyonu jí totiž přihrál do cesty vítěze úvodního předkola mezi Levadií Tallinn a sanmarinským celkem La Fiorita. Prostě pohádka, neboť se také mohlo stát, že by si los s Lavičkovým celkem zase zažertoval a poslal ho do Švédska, tentokrát ke konfrontaci s Malmö.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér fotbalistů Sparty Vítězslav Lavička může být s losem nadmíru spokojen.

Článek

Zápasy druhého předkola Ligy mistrů jsou na programu 15., resp. 16. července, odvety pak o týden později 22. nebo 23.7. Jméno soupeře bude znát 8. července, kdy je na programu odveta mistra Estonska s protivníkem ze San Marina.

Jasným favoritem je estonský mistr, který v evropských pohárech hraje pravidelně, od roku 2010 však neprošel přes druhé předkolo. Levadia má na kontě například dva vyrovnané zápasy s Newcastlem nebo remízu s Galatasarayem Istanbul.

Naopak La Fiorita se v Evropě představí teprve potřetí. V dosavadních čtyřech zápasech ještě nedal sanmarinský šampión gól a má nelichotivé skóre 0:10.

Není bez zajímavosti, že s mistrem Estonska se loni na cestě za Ligou mistrů potkala i Viktoria Plzeň. Ovšem až ve třetím předkole. Vrbovi svěřenci vyřadili Nome Kalju celkovým skóre 10:2.

Lavička: Nebude to jednoduchý soupeř

"Zjišťujeme si základní informace o obou týmech," uvedl sparťanský kouč Vítězslav Lavička pár minut poté, co se ve švýcarském Nyonu rozhodlo o dvojici, z níž vzejde soupeř jeho týmu.

„Levadia je poměrně mladým celkem, který  byl založen někdy v roce 1998, ale hraje o nejvyšší příčky v domácí soutěži. Úroveň fotbalu v pobaltských zemí má stoupající tendenci, takže v tomto případě to určitě nebude jednoduchý soupeř. Co se týče týmu ze San Marina, tak se přiznám, že o něm nevím vůbec nic," přiznával Lavička na klubových stránkách.

„Mám jen jednu osobní zkušenost se San Marinem z doby, kdy jsem trénoval Viktorii Žižkov, ale to je vše," pokračoval Lavička. „Máme v úmyslu postoupit, to je hlavní. V osudí byly i jiné týmy, ale los rozhodl takto, takže se budeme pečlivě soustředit na tyto dva celky, o kterých si chceme zjistit, co nejvíce informací," uvedl a přiznal, že si nepřál švédské Malmö.

Vácha: Chceme porazit každého

„Dozvěděli jsme se los po tréninku a podle mě je to přijatelné. Osobně jsem se tím nezabýval, protože to jsou věci, které nemůžeme ovlivnit," říkal krátce po losu Bořek Dočkal. „To, že si musíme počkat na soupeře, považuji za naši výhodu, protože si zajistíme dostatek informací o soupeři a budeme mít více možností, jak se na ně připravit."

Ve stejném duchu mluvil na sparťanských internetových stránkách i Lukáš Vácha. „Soupeře jsme si nevybírali, protože chceme porazit všechny, abychom se dostali do skupiny a splnili společný cíl nás všech. Věřím, že nás přípravné zápasy na soustředění dostatečně připraví," pravil bezprostředně po losu.

„Budeme se připravovat společně s trenéry, kteří budou zápasy sledovat. Věřím, že to pro nás bude dobrý los a soupeře dostatečně nastudujeme. Je to začátek naší cesty, víme, za jakým cílem jdeme a jsme odhodlaní dojít až do skupiny Ligy mistrů."

Los znají i Bílek a Straka

Bratislavský Slovan, na jehož trenérskou lavičku usedl v létě Framtišek Straka, se ve druhém předkole utká s týmem The New Saint z Walesu.

Nový klub exreprezentačního trenéra Michala Bílka Dinamo Tbilisi se střetne s kazachstánským FC Aktobe.

Los 2. předkola Ligy mistrů
BATE Borisov (Bělorus.) - Skënderbeu (Alb.)
Maccabi Tel Aviv (Izr.) - Santa Coloma (And.)/Bananc Jerevan (Arm.)
Dinamo Tbilisi (Gruzie) - FK Aktobe (Kazach.)
HŠK Zrinjski (Bosna a Her.) - NK Maribor (Slovinsko)
FC Sheriff Tiraspol (Mold.) - FK Sutjeska (Černá hora)
Sparta Praha - La Fiorita (San Marino)/ Levadia Tallinn (Estonsko)
Malmö FF (Švédsko) - FK Ventspils (Lotyšsko)
Slovan Bratislava (Slovensko) - The New Saints FC (Wales)
Celtic Glasow (Skotsko) - KR Reykjavík (Island)
Cliftonville FC (Sev. Irsko) - Debrecín (Maď.)
Partizan Bělehrad (Srb.) - Lincoln FC (Gibral.)/Tórshavn (Faerské ostrovy)
Legia Vašava (Pol.) - Saint Patrick's Athletic (Irsko)
Rabotnički Skopje (Makedonie) - HJK Helsinki (Fin.)
Dinamo Záhřeb (Chor.) - Žalgiris Vilnius (Lit.)
Razgrad (Bul.) - F91 Dudelange (Luc.)
Valletta FC (Malta) - Karabach FK (Ázerb.)
Strømsgodset IF (Nor.) - Steaua Bukurešť (Rum.)

Los předkol Evropské ligy, kdy se rozhodne o soupeřích pro Mladou Boleslav a Liberec, začíná v Nyonu ve 14.30.

Reklama

Související témata: