Hlavní obsah

Brazilec Adriano přepisoval hattrickem statistiky Ligy mistrů. Tentokrát za něj trest nedostane

Lvov/Praha

Nominace do brazilské fotbalové reprezentace ho výjimečně motivovala, neboť brazilský legionář ve službách ukrajinského Šachtaru Doněck Luiz Adriano se jí dočkal poprvé v životě. Nový kouč Kanárků Dunga ho pozval k přípravným zápasům proti Turecku (12.11.) a Rakousku (18.11.), a sedmadvacetiletý Adriano se na scéně Ligy mistrů střelecky blýskl. Před dvěma týdny nasázel nebohému běloruskému BATE Borisov pět gólů, ve středeční odvetě přidal další tři.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Brazilský útočník Luiz Adriano ze Šachtaru Doněck dal ve dvou utkáních Ligy mistrů proti BATE Borisov celkem osm gólů.

Článek
Fotogalerie

Adriano se tak stal vůbec prvním hráčem v historii Champions League, jemuž se podařilo vstřelit dva hattricky po sobě. A společně s Argentincem Messim je jediným fotbalistou, jenž v hlavní fázi Ligy mistrů dal v jednom utkání pět branek.

Hattrick už dal Dánům, jenže...

„Je stále lepší a lepší. Ne nadarmo byl proto pozván do brazilské reprezentace," kvitoval rumunský trenér ve službách Šachtaru Mircea Lucescu momentální Adrianovu formu.

Ten už se v minulosti hattrickem v Lize mistrů zaskvěl, i když si za něj nakonec vysloužil distanc na jeden zápas. Před dvěma lety v duelu proti dánskému Nordsjaellandu vracel totiž Adrianův krajan Willian po zranění soupeřova hráče míč Dánům. Gesto fair play, které ovšem Adriano nepochopil. Vystartoval po balónu, sebral ho a skóroval. A trefu znamenající vyrovnání dokonce oslavoval.

Šachtar nakonec zápas nad Nordsjaellandem vyhrál 5:2, Adriano dosáhl hattricku, ale trest ho neminul. UEFA ho za nesportovní chování potrestala zastavením činnosti na jedno utkání a ukrajinský mistr se za počínání svého legionáře veřejně omluvil.

Jenže to už je minulost. Adriano, jehož koupil Šachtar v roce 2007 z brazilského SC Internacional za tři milióny eur, dozrál a dospěl. Však je také momentálně s devíti trefami nejlepším střelcem probíhajícího ročníku Ligy mistrů.

Nejlepší střelci hlavní fáze Ligy mistrů 2014/15
9Luiz Adriano (Šachtar Doněck)
5K. Benzema (Real Madrid)
4J. Brahímí, J. Martínez (oba Porto), L. Messi (Barcelona)
3Nani (Sporting Lisabon), P. Aubameyang, C. Immobile, A. Ramos (všichni Dortmund), E. Cavani (Paris SG), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), S. Doumbia (CSKA Moskva), K. Huntelaar (Schalke 04), Gervinho (AS Řím), Alex Teixeira (Šachtar Doněck)

„Už dlouho si o nominaci do reprezentace říkal a zasluhoval si ji, ale až teď se mu konečně všechno vrací. Je už po několik let naším nejlepším hráčem," chválil brazilského spoluhráče kapitán Šachtaru Darijo Srna.

Trenér doporučoval Dungovi i další hráče

V sestavě ukrajinského mistra se v odvetném duelu Ligy mistrů proti Borisovu objevilo hned pět brazilských fotbalistů, přičemž tři další přišli na hřiště v průběhu zápasu. Adriano povolaný do čtyřiadvacetičlenného brazilského výběru pro evropské listopadové turné mezi nimi zářil. Stejně jako jeho krajan Douglas Costa, jehož nominoval trenér Dunga k zápasům v Turecku a Rakousku rovněž, i když se proti Borisovu střelecky neprosadil.

„Oba do reprezentace patří už delší dobu. Ale mám tu i Teixeiru, jenž by byl Brazilcům rovněž hodně užitečný," vzkazoval po výhře 5:0 nad Borisovem kouč Lucescu na dálku Dungovi.

Šachtar, který vzhledem k situaci panující v Doněcku musel hrát středeční zápas ve Lvově, zatím nasbíral v Lize mistrů osm bodů a v tabulce skupiny H figuruje na druhé příčce s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Porto. Postup tak má téměř jistý, neboť je jen pramálo pravděpodobné, že by ho třetí Borisov s třemi body na kontě ve zbývajících dvou zápasech předstihl.

„Ve složitém prostředí, v němž teď na Ukrajině žijeme a hrajeme, to bylo pro nás důležité vítězství. Samozřejmě že nám pomohlo, že soupeř dohrával jen v deseti. Stejně důležité je i to, že budeme hrát Ligu mistrů i na jaře. Jenže my bychom chtěli do osmifinále z prvního místa ve skupině, což má své nesporné výhody. To ovšem znamená, že musíme doma porazit Bilbao a v posledním zápase vyhrát v Portu," plánoval Lucescu a o to víc litoval, že v první konfrontaci s Portem přišel jeho tým v posledních dvou minutách o dvoubrankové vedení a musel vzít zavděk remízou.

Kdo se stane nejlepším střelcem letošního ročníku Ligy mistrů?
Luiz Adriano (dosud 9 gólů)
22,8 %
Karim Benzema (zatím 5 zásahů)
7 %
Lionel Messi (dal 4 góly)
38,2 %
Jackson Martínez (letos 4 branky)
0,7 %
Jasín Brahímí (také 4 góly)
0,6 %
Cristiano Ronaldo (vstřelil zatím 3 branky)
28,4 %
Někdo jiný
2,3 %
Celkem hlasovalo 5583 čtenářů.

Reklama

Související témata: