Hlavní obsah

Byl to pekelný hukot, ale ustáli jsme to, oddechli si Suchý s Vaclíkem po postupu přes Liverpool

Liverpool

Dvě výhry a jedna remíza - taková bilance na podzim stačila fotbalistům Basileje v základní skupině Ligy mistrů na postup do osmifinále. Klíčový bod si čeští fotbalisté Marek Suchý s Tomášem Vaclíkem připsali v úterý večer na Anfield Road za remízu 1:1 s Liverpoolem. Slavný anglický celek nakonec míří jen do Evropské ligy a Basilej, která v závěru zápasu přežila velký tlak Reds, si užívá nečekaný postup i další skalp věhlasného evropského klubu.

Foto: Phil Noble, Reuters

Brankář Basileje Tomáš Vaclík v souboji s liverpoolským Stevenem Gerrardem v duelu Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Ihned po losu základních skupin Ligy mistrů bylo nad slunce jasné, že v "béčku" jsou favorité na postup předem daní - jenže zatímco Real Madrid očekávání splnil a šetkrát zvítězil, anglický celek se trápil, vyhrál jen jednou a nezvládl ani klíčovou úterní bitvu o postup doma s Basilejí.

"V prvním poločase jsme hráli výborně. Před zápasem jsme věděli, co nám k postupu do další fáze stačí. Nechtěli jsme úplně zalézt. Liverpool hrál pak výborně, vyrovnání si asi zasloužil, ale naštěstí si nezasloužil vítězný gól, který by nás vyřadil," řekl brankář Tomáš Vaclík v rozhovoru pro Prima Cool.

Basilej v Liverpoolu vedla od 25. minuty. Domácí v 60. minutě přišli o přísně vyloučeného Lazara Markoviče, přesto si v oslabení vytvořili velký tlak a v 81. minutě vyrovnal parádní střelou z přímého kopu Steven Gerrard. Postupový gól už ale Reds nepřidali.

"Domácí se v druhém poločase tlačili dopředu ve více hráčích, neměli co ztratit. Museli dát gól, což se jim nakonec podařilo ze standardky. Jinak ale myslím, že jsme to dobře pokrývali," uvedl Suchý. "Hráli jsme tak, jak nám říkal trenér. Jen škoda, že jsme v druhé půli nepřidali ještě jeden gól, bylo by to klidnější. Ale teď je to úplně jedno, hlavě že postupujeme," radoval se Suchý.

Anfield? To byl pekelný hukot!

Čeští reprezentanti na vlastní kůži poznali, že Liverpool má jedny z nejlepších fanoušků na světě. "Už na začátku to byl pekelný hukot a pak hlavně po tom vyrovnávacím gólu. I když se člověk na hřišti snaží soustředit na ten zápas, tak to vnímá. Celý stadión byl natěšený, aby dali ještě jeden gól, ale naštěstí jsme to ustáli," prohlásil Suchý.

"Už při nástupu týmů nebyla vůbec slyšet hymna Ligy mistrů. Potom se to stupňovalo celou druhou půli, atmosféra byla fantastická. Tady v Anglii je to specifické, ještě navíc na Anfield Road. I když domácí hráli v deseti, stihli vyrovnat a v závěru to byly nervy. Byl to pořádný hukot," dodal Vaclík.

Kapituloval pouze z přímého kopu, který s pomocí tyče proměnil střelou do horního rohu kapitán Gerrard. "Jen jsem slyšel, že to za mnou cinklo. Věřil jsem, že se to odrazí někam ven. Ale viděl jsem, jak se radují a běží na půlku, tak jsem věděl, že to skončilo v bráně. Musím se na to podívat ze záznamu, ale vypadá to, že teď budu v sestřizích," smál se Vaclík.

Penalta? V žádném případě, měl jasno Vaclík

Hlavně v druhé půli se blýskl několika dobrými zákroky, za stavu 1:1 udržel pro Basilej postupový výsledek při tečované hlavičce i střele zpoza vápna.

Ještě před vyrovnávací trefou se v pokutovém území dostal do souboje s Gerrardem, ale penalta se k velké nevoli domácích nepískala, protože jako první zasáhl míč. "Hrál jsem balon. Steven měl nohu na míči, já ruku z druhé strany. To penalta v žádném případě být nemohla," podotkl bývalý brankář Sparty.

Postup si na závěr podzimu pořádně užije. "Noc bude veselá, i cesta zpět bude fajn," usmál se. "Hned jak se vrátíme, tak se každý rozjíždíme pryč. Já se ještě pojedu podívat na Spartu do Bernu, ještě pár dní zůstanu ve Švýcarsku a pak si s přítelkyní užiju dovolenou," plánoval Vaclík návštěvu čtvrtečního zápasu svého bývalého klubu v Evropské lize v Bernu.

Reklama

Související témata: