Hlavní obsah

Manchester City - Juventus 1:2Sudí Královec odpískal Seville tři penalty, oba týmy z Manchesteru na úvod Ligy mistrů prohrály

Praha
Aktualizováno

Český rozhodčí Pavel Královec byl výraznou postavou zápasu úvodního kola základní skupiny Ligy mistrů mezi Sevillou a Borussií Mönchengladbach. Během pouhých devatenácti minut nařídil pro domácí španělský celek tři pokutové kopy. Fotbalisté Sevilly proměnili dva a nakonec zvítězili 3:0. Překvapivě prohrály oba celky z Manchesteru. Rudí ďáblové padli s domácím PSV Eindhoven 1:2 a Manchester City před domácími fanoušky podlehl finalistovi minulého ročníku Juventusu také 1:2.

Foto: Phil Noble, Reuters

Alvaro Morata z Juventusu se raduje z vedoucí branky na hřišti Manchesteru City.

Článek
Fotogalerie

Královec v Seville nejprve v 46. minutě odpískal penaltu po zákroku brankáře Sommera a Gameiro otevřel skóre. Poté podle českého sudího fauloval ve 49. minutě Brouwers, ale domácí střelec tentokrát z pokutového kopu napálil jen břevno. Třetí penaltu Královec nařídil v 66. minutě po zákroku Jantschkeho a Banega zvýšil. Sevilla pak přidala ještě třetí branku.

Manchester City vstupoval do zápasu s Juventusem v roli velkého favorita. V pěti kolech Premier League totiž Citizens získali pět výher a dokonce ještě ani jednou neinkasovali. Dobře se pro svěřence Pellegriniho vyvíjel také zápas se Starou dámou, která naopak zažívá po odchodu tří klíčových hráčů mizerný vstup do sezóny. Po sporném zákroku Companyho si totiž vlastní gól vstřelil Chiellini a Citizens vedli.

Anglický celek ale nakonec nevybojoval ani jeden bod. V sedmdesáté minutě si na centr Pogby naběhl Mandžukič a chorvatský útočník skóre srovnal. A překvapivé vítězství italskému celku zařídil devět minut před koncem druhé půle Morata, který poslal nechytatelnou střelu z hranice velkého vápna do tyče, odkud se míč odrazil do sítě.

Gól Depaye Rudým ďáblům nestačil

Manchesteru United návrat do Ligy mistrů po roční pauze nevyšel. Hosty sice poslal v Eindhovenu do vedení v 41. minutě Depay, který na Old Traford zamířil v létě právě z týmu soupeře. Jenže domácí ještě do pauzy vyrovnali, když se v dlouhém nastavení první půle trefil Moreno. Rozhodčí nastavil osm minut kvůli zranění hostujícího Shawa, který má podezření na zlomeninu nohy. Po pauze pak otočil stav Narsingh.

Vítěz předminulého ročníku Ligy mistrů Real Madrid prolomil obranu Šachtaru po půlhodině. Útočník Benzema využil chybu brankáře Pjatova a skóroval v jedenácté sezóně prestižní soutěže za sebou. Po změně stran byl vyloučen Stěpaněnsko a přišly velké chvíle Ronalda.

Portugalský kanonýr nejprve proměnil dvě penalty, pak přidal ještě třetí trefu v utkání a s osmdesáti góly se osamostatnil v čele tabulky střelců v Lize mistrů. Lionel Messi z Barcelony ztrácí tři branky. Ronaldovi zároveň chybí jediný trefa k metě 500 gólů v profesionální kariéře.

Ibrahimovic přihrával proti Malmö na gól

Astana při premiéře kazašského celku v základní skupině soutěže dlouho držela naději na nečekaný bodový zisk na hřišti Benfiky Lisabon. Střídající Ščetkin dokonce na startu druhé půle trefil brankovou konstrukci, ale pak už udeřil favorit. Tři body za výhru 2:0 mu zajistili Gaitán a Mitroglu.

Útočník Paris St. Germain Zlatan Ibrahimovic se sice proti Malmö, kde se narodil a fotbalově vyrostl, gólově neprosadil, ale připsal si aspoň asistenci u druhé trefy. Domácí favorit i díky tomu zvítězil 2:0.

Přemožitel pražské Sparty z předkola CSKA Moskva prohrál 0:1 na hřišti Wolfsburgu. Německý celek přivítal stejného soupeře už při své premiéře v základní skupině Ligy mistrů v sezóně 2009/10 a navázal na tehdejší triumf 3:1. Galatasaray Istanbul pak potvrdil, že se mu doma proti Atlétiku Madrid nedaří. Španělskému klubu podlehl před svým publikem i potřetí, tentokrát 0:2, o což se zasloužil góly v 18. a 25. minutě Griezmann.

1. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A:
Paris St. Germain - Malmö FF 2:0 (1:0)
Branky: 4. Di María, 61. Cavani. Rozhodčí: Karasev - Averjanov, Kalugin (všichni Rus.). Diváci: 46 612.
Real Madrid - Šachtar Doněck 4:0 (1:0)
Branky: 55., 63. (obě z pen.) a 81. Ronaldo, 30. Benzema. Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Grgič (všichni Chorv.). ČK: 50. Stěpaněnko (Šachtar). Diváci: 66 389.
Skupina B:
PSV Eindhoven - Manchester United 2:1 (1:1)
Branky: 45.+2 Moreno, 57. Narsingh - 41. Depay. Rozhodčí: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini (všichni It.). Diváci: 35 292.
VfL Wolfsburg - CSKA Moskva 1:0 (1:0)
Branka: 40. Draxler. Rozhodčí: Moen - Haglund, Andas (všichni Nor.). Diváci: 20 126.
Skupina C:
Benfica Lisabon - FC Astana 2:0 (0:0)
Branky: 51. Gaitán, 62. Mitroglu. Rozhodčí: Sidiropulos - Efthimiadis, Kostaras (všichni Řec.). Diváci: 32 799.
Galatasaray Istanbul - Atlético Madrid 0:2 (0:2)
Branky: 18. a 25. Griezmann. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.). Diváci: 33 469.
Skupina D:
Manchester City - Juventus 1:2 (0:0)
Branky: 57. vlastní Chiellini - 70. Mandžukič, 81. Morata. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.). Diváci: 50 363.
FC Sevilla - Borussia Mönchengladbach 3:0 (0:0)
Branky: 47. Gameiro z pen., 66. Banega z pen., 84. Konopljanka. Rozhodčí: Královec (ČR) - Slyško (SR), Wilczek (ČR). Diváci: 36 959.

Reklama

Související témata: