Hlavní obsah

Čech vymazal střelce rozjetého Bayernu a chválil nešťastníka Neuera

Londýn

Petr Čech dal zapomenout na předchozí dva nezdary Kanonýrů v Champions League, na úterní duel proti Bayernu Mnichov se výtečně nachystal a po výhře 2:0 sklízí zaslouženou chválu. Jak ale viděl klíčový duel proti rozjetému německému protivníkovi sám třiatřicetiletý gólman?

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Jeden z klíčových momentů zápasu - Robert Lewandowski (vpravo) z Bayernu pálí a Petr Čech jeho střelu vyráží.

Článek
Fotogalerie

„Všichni v týmu odvedli velký kus práce, snažil jsem se přispět i svým výkonem. Věděli jsme, že Bayern bude hodně času držet míč a tak jsme se snažili hrát trpělivě a bránit jako celek. Na hřišti jsme působili disciplinovaně, to byl klíčový prvek naší hry. Myslím, že i se svým představením mohu být spokojený," řekl český brankář na webu Arsenalu.

„Když vezmu jeho důležitost i zákroky, kterými jsem týmu pomohl, tak to určitě byl jeden z mých nejlepších zápasů za Arsenal."

Kanonýři se dočkali prvního vítězství v letošním ročníku Ligy mistrů a anglická média se vzácně shodla na tom, že oporou Gunners byl právě Čech. Deník Daily Mail dokonce ocenil jeho výkon výbornou známkou 8,5 (maximum je 10). Vzhledem k tomu, že Kanonýři předchozí duely v Záhřebu a doma s Olympiakosem prohráli, stále se musí o postup tvrdě rvát.

„Tři body jsme nutně potřebovali, teď jsme znovu ve hře. Ale naše pozice se nijak nezměnila, jelikož Olympiakos uspěl. Do Mnichova pojedeme s vědomím, že se můžeme měřit i s Bayernem. Doma se nám zadařilo a doufejme, že něco podobného přijde i za dva týdny v odvetě," věří česká jednička.

Dva klíčové zákroky

Čech se podrobněji pozastavil také nad některými zákroky. „Myslím, že klíčové byly dvě situace - na začátku zápasu jsem vyrazil pokus Thiaga. Kdyby to dal, tak se Bayern dostal na koně," líčil Čech.

„A samozřejmě jsem rád, že mi vyšel zákrok při šanci Lewandowského čtvrt hodiny před koncem. Místo toho, abychom ztráceli, jsme za několik minut dali gól a prakticky rozhodli o našem vítězství," těšilo Petra Čecha, který odchytal svůj premiérový duel za Gunners v milionářské soutěži.

Polského kanonýra před zápasem detailně studoval. „Viděl jsem, že v letošní sezóně už dvakrát gólmana překonal lehkým dloubnutím míče. Nechtěl jsem jít proto hned na zem, aby mě přehodil. Když jsem zůstal stát, sebral jsem mu tuhle možnost zakončení a on musel dát ránu. Naštěstí jsem tam stihl dát ruku a vyrazil jsem míč předloktím. Byl to trošku hokejový zákrok," doplnil Čech na svém webu.

Chvála pro nešťastníka Neuera

Úterní utkání jinak bylo přehlídkou brankářského umění. Petr Čech i Manuel Neuer se na dálku navzájem přetahovali o to, kdo z nich vytáhne ze svého repertoáru lepší zákrok. Německý mistr světa se například blýskl v 33. minutě poté, co zázračně sebral gól Theu Walcottovi.

„Z mého pohledu to vypadalo, že Theo už skóroval. Jenže Neuer vytáhl neuvěřitelnou parádu, a udržel Bayern ve hře. Hra se potom mohla vyvíjet úplně jinak," chválil Čech svého kolegu v protější brance.

Neuerovi se dařilo až do chvíle, než marně prolétl pokutovým územím a v 77. minutě daroval střídajícímu Giroudovi z Arsenalu vítězný gól. „Byl to pro něj trochu nešťastný gól. Občas se stane, že člověku úplně všechno nevyjde tak, jak by chtěl. Ale celkově v zápase několikrát svůj tým podržel. V utkáních tak silných týmů často rozhodují maličkosti a tentokrát hrály pro nás," uzavřel Čech.

Postoupí letos fotbalisté Arsenalu ze základní skupiny Ligy mistrů?
Ano
78,7 %
Ne
21,3 %
Celkem hlasovalo 5321 čtenářů.

Reklama