Hlavní obsah

Po 545 minutách příběh skončil, na sedmý pokus už Čech božského Messiho nezkrotil

Příběh je u konce. Šestkrát v dobách angažmá v Chelsea stál Petr Čech proti Lionelu Messimu, šestkrát mu nedovolil skórovat. A to kopal božský Argentinec v semifinálové odvetě Ligy mistrů v roce 2012 dokonce penaltu. Na Camp Nou však trefil jen břevno. V dresu Arsenalu ovšem český gólman velkého Lea nezkrotil. Příběh skončil, Messi mu dal v prvním osmifinále Champions League hned dvě branky.

Foto: Toby Melville, Reuters

Lionel Messi střílí Petru Čechovi druhý gól z penalty, Barcelona vítězí nad Arsenalem 2:0.

Článek
Fotogalerie

Samo sebou že i Messi si na tuto bilanci na Emirates Stadium v úterní noci vzpomněl. Když dal po sedmdesáti minutách vedoucí gól Barcelony, stejně jako když si rovnal míč o dvanáct minut později a chystal se k exekuci pokutového kopu.

Ulevilo se mu, když penaltu proměnil

„Brankáři nás v dnešní době studují víc a víc, takže je stále těžší z penalty skórovat. Naštěstí se mi podařilo Petra Čecha překonat a pokutový kop proměnit," evidentně se Messimu ulevilo, když zvýšil v první osmifinálové partii proti Arsenalu na 2:0 a pootevřel tak před svou Barcelonou brány do čtvrtfinále. Aby ne, když mu trvalo 545 minut, než dal Čechovi gól. Proti žádnému jinému brankáři pětinásobný držitel Zlatého míče tak dlouhou dobu nepotřeboval.

„Je to skvělý a velmi důležitý výsledek, ale osmifinále ještě není u konce, neboť odveta teprve přijde. Víme, čeho je Arsenal schopen, takže rozhodnuto není zatím nic," krotil Messi euforii v řadách svého týmu.

Oprávněnou, protože dvoubranková výhra znamená pro obhájce trofeje hodně. „První půle byla velice těžká, protože soupeř potvrdil, že je velice silný. Top tým s dobrými hráči, ale i tak jsme věděli, že nebude schopen ve druhé půli vydržet tlak," glosoval Messi londýnskou partii.

„My ale podali skvělý výkon a jsem spokojen s prací, kterou každý z nás odvedl," pochvaloval si Messi vystoupení proti Arsenalu a samozřejmě i výhru.

Pokyny o přestávce pomohly

„Domácí hráli opravdu dobře, my jsme ale potřebovali jen jednu šanci, abychom se ujali vedení a nakonec si odvezli velmi dobrý výsledek v duelu se soupeřem, který je v Premier League hodně vysoko," přidával se k Messimu brankář Marc-André ter Stegen, který Barcelonu hned několikrát podržel.

„Pravdou je, že jsme nezačali vůbec dobře, zato jsme dobře reagovali na trenérovy pokyny o přestávce a ve druhém poločase jsme už byli lepším týmem," přikyvoval Sergio Busquets.

Měl pravdu. Zatímco do přestávky měl Arsenal navrch, po půli už jeho Barcelona hru ovládla a o výsledku dvěma Messiho góly rozhodla.

„Ale nevzdáváme to. Teď se soustředíme na Premier League, ale za dva týdny budeme čelit Barceloně zase," tvrdil odhodlaně obránce Per Mertesacker. „Měli jsme dost šancí na skórování a alespoň jednu jsme měli proměnit," litoval promarněných příležitostí Oxlade-Chamberlaina či třeba Girouda, jež se jeho týmu nabízely.

Wenger: Nemožné přes Barcelonu přejít

„Věděli jsme, že nesmíme Barcelonu pouštět do smrtících protiútoků, jenže přesně to jsme udělali. Naivně, hloupě... Počínali jsme si podobně jako v Monaku, proto ta frustrace, kterou cítím," narážel trenér Kanonýrů Arséne Wenger na zdrcující domácí prohru 1:3 přesně před rokem.

„Je ale příliš snadné z toho mé hráče vinit, protože soupeř při přechodu do útoku prostě nemá špatnou přihrávku. Věděl jsem jedno - pokud neuděláme chybu, budeme mít v posledních dvaceti minutách šanci zápas vyhrát. Jenže to se nestalo," nechal se slyšet.

„Vždycky vás může zabít, když si myslíte, že jste na vrcholu," poukázal Wernger na zlom, jenž se po přestávce udál.

„Barcelona je prostě lepší než my a není žádnou ostudou s ní prohrát. Je evropským šampiónem, což není náhoda. Proto když se dívám na odvetu, bude velmi obtížné, ne-li nemožné přes takového soupeře přejít."

Reklama

Související témata: