Hlavní obsah

Madrid má nového hrdinu. Griezmann dvěma góly srazil obhájce trofeje Barcelonu a jeho Atlético postupuje

Aktualizováno

Madrid má nového hrdinu jménem Griezmann. Francouzský legionář v barvách Atlétika se postaral totiž o to, že barcelonský obhájce primátu v Lize mistrů skončil už ve čtvrtfinále. Výhra 2:1 v prvním zápase totiž Messimu a spol. nestačila, neboť v madridské odvetě prohrála Barcelona s Atlétikem 0:2 a neúprosná pohárová matematika ho poslala ze scény Champions League. Po dvou letech se tak historie opakovala, neboť Simeoneho tým měl zase navrch. Ze druhé semifinálové konfrontace míří podle očekávání dál mnichovský Bayern, jemuž stačila k postupu remíza v lisabonské odvetě.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Antoine Griezmann z Atlétika jásá po gólu proti Barceloně.

Článek
Fotogalerie

Pomalu půlhodiny měl Bayern v Lisabonu jasně navrch. Nejenže přesnou kombinací nepůjčoval domácím míč, ale i na dostřel Edersonovy brány se dostával. Však také Alaba a Vidal zkoušeli brazilského gólmana ve službách Benfiky ohrozit a Müller měl dokonce možnost ho překonat. V pádu však bránu netrefil...

To Jiménez si počínal úplně jinak. Eliseu mu poslal centr mezi dva obránce Bayernu, on přesto nedal přesnou hlavičkou Neuerovi šanci. Pro Guardiolův tým rána. „Věděli jsme, jak pevnou obranu Portugalci mají a jak obtížně se překonává. A na jejich výpady jsme se také připravovali," přiznával kouč hostů, které Jiménezova trefa okamžitě vyprovokovala k nové aktivitě.

Tentokrát odměněné gólem, neboť Lahmův centr vyrazil Ederson přímo k Vidalovi, jenž dva kroky za hranicí šestnáctky nekompromisní ranou trefil odkrytou bránu. Bayern měl vyhráno, neboť v ten moment bylo na Benfice, aby vstřelila další dva góly, protože jedině to ji posouvalo do semifinále.

Jenže když se sedm minut po přestávce po rohovém kopu a hlavičce Martineze trefil Müller, zaváněly už i tyto propočty teorií. Bayern byl v semifinále už oběma nohama, protože za takovéto situace si pochopitelně nenechal postup sebrat.

A nic na něm nezměnilo ani to, že čtvrthodiny před koncem střídající Talisca z trestného kopu obstřelil zeď a vyrovnal.

Griezmann hlavičkoval přesně

Scházel jim sice distancovaný Torres, ale pětadvacetiletý Francouz Griezmann ho v útoku Atlétika dokonale zastoupil. Devět minut před přestávkou čtvrtfinálové odvety vstřelil obrovsky důležitý gól. Lehce a pohodlně, neboť na centr Nígueze neráčila obrana Barcelony zareagovat, takže Griezmann mohl hlavičkovat přesně.

Ter Stegen neměl šanci.

Přitom lídr španělské ligy si od prvních minut mohl ověřit, s jakou vervou a úsilím domácí do odvety vyrukovali. Žádná defenziva, bránění, čekání na příležitost, naopak jeden útok za druhým. Rychlý, jednoduchý, okamžitě zakončovaný střelou. Barcelona se atakům Atlétika snažila čelit stereotypní kombinací a snahou držet míč co nejdéle pod kontrolou, jenže díky důrazu a agresivitě domácích hráčů přicházela o spoustu balónů a se zastavováním protivníkových akcí si pak často nevěděla rady.

Dlouho je ale hasila. Hned několikrát hrozící nebezpečí odvrátila. Jenže v 36. minutě Griezmann udeřil a v ten moment vkročilo do semifinálových bran jeho Atlético.

A hned po půli mohlo brány rozrazit ještě víc, jenže hlavička Carrasca skončila na břevně. Až tento moment Barcelonu probral a začala převádět svůj fotbal. Přitiskla domácí tým k šestnáctce, zvýšila pohyb, rychlost i důraz, takže Atlético se najednou muselo bránit. Usilovně, lopotně, s ubíhajícími minutami přímo hekticky.

Suárez se pokusil odvrátit vyřazení, Neymarovi se rovněž nabídla příležitost, zkoušel to i Messi, ale ani on střeleckou mizérii trvající už 452 minut neprotrhl.

Oblak čisté konto uhájil. Když dvě minuty před koncem přidal hrdina večera Griezmann z penalty druhý gól, slavilo Atlético výhru.

Barceloně nepomohla snaha vynutit si po střele Iniesty a ruce bránícího hráče penaltu, nezachránil ji ani Messiho trestný kop v nastaveném čase.

Poprvé ze čtyř letošních konfrontací mělo Atlético nad Barcelonou navrch. Ovšem v konfrontaci ze všech nedůležitější, neboť výhra v odvetě Ligy mistrů znamenala postup do semifinále a vyřazení obhájce trofeje..

Odvetná čtvrtfinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Benfica Lisabon - Bayern Mnichov 2:2 (1:1)
Branky: 27. Jiménez, 75. Talisca - 38. Vidal, 52. Müller. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Nizozemsko). ŽK:González, Almeida - Martinez. Diváci: 66 000.
První zápas: 0:1, postupuje Bayern.
Benfica: Ederson - Almeida, Lindelöf, Jardel, Eliseu (88. Jovič) - Salvio (68. Talisca), Fejsa, Pizzi (58. Guedes), Sanches, González - Jiménez. Trenér: Vitória.
Bayern: Neuer - Lahm, Kimmich, Martinez, Alaba - Vidal, Xabi Alonso, Alcántara - Douglas Costa, Müller (84. Lewandowski), Ribéry (90. + 3. Götze). Trenér: Guardiola.
Atlético Madrid - FC Barcelona 2:0 (1:0)
Branky: 36. a 88. z penalty Griezmann. Rozhodčí: Rizzoli - Di Liberatore, Tonolini (všichni Itálie). ŽK:Gabi, Godín, Correa, Koke - Suárez, Neymar, Iniesta, Turan. Diváci: 54.000
První zápas: 1:2, postupuje Atlético.
Atlético: Oblak - Juanfran, Godín, Hernández, Filipe Luís - Koke, Fernández (90.+3 Savič), Gabi, Níguez - Carrasco (74. Partey), Griezmann (90. Correa). Trenér: Simeone.
Barcelona: Ter Stegen - Alves (64. Roberto), Pique, Mascherano, Alba - Rakitič (64. Turan), Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar. Trenér: Enrique.

Reklama

Související témata: