Hlavní obsah

Raúl může v úterý odehrát stý zápas v Lize mistrů

PRAHA

Po dvou a půl měsících otevře v úterý znovu své brány fotbalová Liga mistrů. Po podzimních zápasech zbylo v letošním ročníku 16 týmů a jen šest z nich ještě nikdy v soutěži netriumfovalo. Ale zvlášť londýnské kluby Arsenal a Chelsea jsou letos považovány za spolufavority na celkové vítězství a vyhlásily atak na cennou trofej.

Článek

Arsenal má poslední šanci, jak zachránit sezónu. V dostizích o anglický titul s Chelsea, jíž byl loni největším soupeřem, prohrává o 25 bodů a ze hry je i v obou domácích pohárech. Proti němu se ovšem v osmifinále Ligy mistrů postaví Real Madrid, s devíti triumfy rekordman nejslavnějšího evropského poháru.

V úterý se může do kronik významně zapsat i jeho kapitán Raúl. Pokud nastoupí, jako první hráč nastřádá v Lize mistrů stovku zápasů. S 51 brankami vede i historickou tabulku střelců. Nic by mu ve startu bránit nemělo, o víkendu se kapitán Realu vrátil po tříměsíční pauze zaviněné zranění kolena a do zápasu by se měl zapojit v jeho průběhu.

Ronaldo se postaral o rozruch

O rozruch se den před duelem postaral Raúlův spoluhráč z útoku Ronaldo, který prohlásil, že může Real po sezóně opustit, protože necítí dostatečnou podporu fanoušků. "Nikdy mě nepřijali. Nebudu tam, kde mě nemilují," řekl Brazilec na pondělní tiskové konferenci. Proti Arsenalu se chystá na svůj první start v Lize mistrů v soutěži, v níž dosud chyběl kvůli trestu a zraněním.

Záložník Realu David Beckham dobře tuší, jaký na Arsenalu leží tlak. Pro fotbalovou celebritu to bude první zápas proti anglickému týmu od jeho přestupu do Španělska. Pokud ovšem dostane v úterý žlutou kartu, o odvetu v Anglii přijde. Dá si prý velký pozor, aby se to nestalo. "Na tuhle chvíli čekám celé tři roky, co tu jsem. Hráči Realu mají zvláštní auru a já ji chci ukázat v Anglii," řekl londýnský rodák.

Zatímco Realu bude chybět jen zraněný uruguayský záložník Pablo García, Arsenal má se sestavou velké problémy. Útočník Reyes má podle kouče Wengera na start jen velmi malou šanci, Adebayor už hrál poháry za Monako, ze hry jsou i obránci Ashley Cole a Campbell.

Bergkamp možná vyrazí na projížďku

Situace je dokonce tak vážná, že se Bergkamp, který na zápasy do Evropy nejezdí kvůli strachu z létání, nabídl, že do Madridu dorazí autem. Oba velkokluby se dosud utkaly jedinkrát: v roce 1962 triumfoval Real v přátelském zápase v Londýně 4:0.

Další klání titánů se chystá v Mnichově. Bayern tam vyhrál v soutěži posledních šest domácích zápasů včetně toho s Juventusem, ale teď jej prověří těžký kalibr. Fotbalisty AC Milán dokázal německý šampión porazit ze šesti pokusů jen jednou, a to skoro před 16 lety. Italové navíc udrželi čisté konto ve 12 z posledních 19 zápasech Ligy mistrů na hřištích soupeřů. Pokud zvítězí, bude to jejich jubilejní padesátá výhra z 97 utkání.

Bayern zřejmě nastoupí bez svého kapitána. Brankář Oliver Kahn si v sobotu vážně pohmoždil stehno a podle svých slov to se svou účastí nevidí růžově. "Přes noc mu to pěkně oteklo," uvedl kouč Felix Magath, který nicméně spoléhá na zázračné ruce lékaře Müllera-Wohlfahrta.

Liverpool se obává Simaa

Obhájce trofeje z Liverpoolu se postaví proti Benfice Lisabon, která na podzim vyřadila v základní skupině Manchester United. Kouč Rafael Benítez se obával opory Benfiky Simaa. V létě jej chtěl koupit na Anfield Road, ale obchod na poslední chvíli zkrachoval. "Mluvili jsme o něm mockrát, musíme si na něj dát pozor," řekl Benítez. Do sestavy jeho týmu se vrací tvůrce hry Xabi Alonso, nastoupí možná i zimní posila Fowler. Benfice scházejí útočníci Geovanni z Brazílie a Miccoli z Itálie.

V Eindhovenu dojde na duel lídra nizozemské a francouzské ligy z Lyonu. Hosté prahnou po odvetě za loňské vyřazení ve čtvrtfinále soutěže, o němž rozhodly až penalty. Předseda Lyonu Jean-Michel Aulas ještě teď cítí hořkou pachuť v ústech. "V prodloužení nám rozhodčí odepřel penaltu za faul na Nilmara," stěžoval si dnes Aulas.

Zatímco kádr Lyonu zůstal až na Essienův odchod pohromadě, soupeř po překvapivých výkonech největší hvězdy rozprodal. Van Bommel je v Barceloně, Vogel v AC Milán, Pak Či-song v Manchesteru United a I Jong-pchjo v Tottenhamu. "Ale to ještě neznamená, že nejsou tak dobří jako loni," řekl lyonský záložník Mahamadou Diarra. Jeho týmu budou scházet tři zranění obránci - kapitán Cacapa, Reveillére a Monsoreau.

Úterní program (začátky ve 20:45):
Bayern Mnichov - AC Milán, rozhodčí De Bleeckere (Belg.),
Real Madrid - Arsenal Londýn, Farina (It.),
PSV Eindhoven - Olympique Lyon, Vassaras (Řec.),
Benfica Lisabon - FC Liverpool, Plautz (Rak.).

Reklama