Hlavní obsah

Snad budu v tradici pokračovat, doufá Ďuriš, který už dvakrát vystřílel Plzni Ligu mistrů

Sofia/Plzeň

Sami zažili, jaké to je bojovat o účast v Lize mistrů v azylu. Při prvním úspěšném pokusu o účast v milionářské klubové soutěži musela hrát Plzeň rozhodující duel s Kodaní v pražském Edenu. „Jenže tehdy jsme byli oblíbení v celých Čechách, takže všichni nám fandili, abychom se do Ligy mistrů dostali,“ vybavuje si Michal Ďuriš vyprodaný stadión, který po postupu hráčům Viktorie aplaudoval ve stoje. Ve středečním prvním duelu play off Ligy mistrů se musí do vyhnanství uchýlit plzeňský soupeř - bulharský Ludogorec Razgrad. Jeho aréna totiž nevyhovuje předpisům UEFA, takže zápas se hraje v Sofii na stadiónu Vasila Levského.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Plzně Michal Ďuriš by rád navázel na předchozí trefy v Lize mistrů i v Bulharsku.

Článek

Sám jste podobnou situaci zažil před pěti lety v zápase s Kodaní, jenže tehdy vám fandil celý Eden. Ludogorec bude ve středu zřejmě v jiné situaci, neboť v Sofii není zrovna oblíbený. Pro bulharské fanoušky zůstal uměle vytvořeným klubem, který v posledních pěti letech připravil o tituly mužstva z hlavního města. Můžete z této situace profitovat?

Těžko říct, to ukáže až zápas samotný. Pravdou ale je, že se Ludogorec velké oblibě v Sofii netěší. Trenér se byl podívat na ligovém utkání mezi Levski Sofia a Ludogorcem a vyprávěl o nenávisti vůči našemu soupeři, která v Sofii panuje. Na emoce a nenávist se ale nehraje, rozhodovat se bude na hřišti. A tam bude mít na výsledek vliv každá maličkost.

Na co vás trenér Pivarník po návratu z Bulharska, kde byl svědkem prohry Ludogorce 0:1, především upozorňoval?

Že proti nám vyrukuje silný a velice kvalitní soupeř, v němž hraje spousta Brazilců, a nečeká nás tudíž nic jednoduchého. U videa jsme rozebírali ofenzivu i defenzivu Razgradu, mluvili o jeho přednostech i rezervách, kterých by se dalo využít.

Třeba?

Brazilští fotbalisté jsou v ofenzivě hodně živelní, ale jak už to u nich chodí - s plněním taktických úkolů a bráněním je to v jejich podání horší. Jenže obranu má náš soupeř vyztuženou bulharskými reprezentanty. I tak se v jeho hře objevují okénka, kterých bychom mohli využít.

Bude to hlavně na vás. V předchozích zápasech play off s Kodaní a Mariborem jste se pokaždé trefil a pomohl Plzni k postupu do Champions League.

Doufám, že budu v této tradici pokračovat i proti Bulharům, protože do Ligy mistrů všichni samozřejmě chceme. Vždyť hrát třeba v Barceloně nebo proti Bayernu Mnichov, to byl při předchozích startech obrovský zážitek, který bychom si rádi zopakovali.

Třeba vám k tomu pomůže sled zápasů a odveta, kterou hrajete s Ludogorcem doma.

To je otázka... V předchozím kvalifikačním kole s Karabachem jsme si mysleli, že odveta v Baku pro nás představuje nevýhodu a nakonec tomu bylo přesně naopak.

Výhodou by ale určitě mělo být to, že šest hráčů v současném plzeňském kádru zažilo play off i poté zápasy v Lize mistrů. Zkušenosti by vám měly nahrávat.

Sám jsem byl překvapený, že je nás v mužstvu ještě pořád tolik, co zažilo oba starty v Lize mistrů. Zkušenosti by nám mohly pomoci, ale jen na ně se nehraje. S Ludogorcem to bude dvojutkání, v němž rozhodnou maličkosti, takže k němu musíme přistoupit zodpovědně. Věřím, že jsme připraveni dobře a postoupíme do Ligy mistrů, která je hodně blízko.

Postoupí Viktoria Plzeň přes Razgrad do Ligy mistrů?
Ano
67,5 %
Ne
32,5 %
Celkem hlasovalo 898 čtenářů.

Reklama

Související témata: