Hlavní obsah

Rijkaard čekal na to, až bude moci svého střelce vystřídat

PRAHA

S napětím očekávaný souboj dvou nejlepších útoků fotbalové Evropy v semifinále Ligy mistrů rozhodl hráč, o němž se před úvodním duelem AC Milán - FC Barcelona příliš nemluvilo. I kouč vítězného hostujícího týmu Frank Rijkaard po úterním zápase řekl, že chtěl úspěšného střelce každou chvílí střídat.

Článek

Fanoušci katalánského týmu mu nyní děkují, že ještě nechal Ludovika Giulyho na hřišti. Barcelona díky jeho gólu vyhrála na San Siru 1:0 a je blíž finále než Milán.

Forma francouzského ofenzivního hráče jde v posledních dnech strmě nahoru. V 29 letech prý Giuly momentálně nemá fyzicky na to, aby odehrál ve vysokém tempu celý zápas. "V prvním poločase strašně dřel. Tak jsem se ho o přestávce zeptal, jestli ještě čtvrthodinu vydrží. Odpověděl mi, že zvládne ještě dvacet minut," líčil Rijkaard historku, která se odehrála mimo dosah televizních kamer.

"Když pak dal gól, podíval jsem se na hodinky a viděl jsem, že uběhlo necelých dvacet minut. Možná to měl na mysli," odhadoval Rijkaard. Pro Giulyho to byla první trefa v Lize mistrů v dresu Barcelony během téměř dvouletého působení v klubu. Francouz často vysedává mezi náhradníky, do sestavy mu v úterý pomohlo zranění Švéda Larssona a Argentince Messiho.

Trefu mu skvěle do otevřené ofsajdové pasti připravil Ronaldinho. Fenomenální Brazilec vyslal ze stoje milimetrový pas, na San Siru zaujal ještě několikrát. Třeba průnikem přes dva hráče, zakončeným ranou do tyče, kterou mohl AC Milán dorazit. Postupně se zdárně vyrovnal s těsnou obranou urostlého Nizozemce Stama, kterého na něj nasadil soupeřův kouč Carlo Ancelotti. "Je kouzelný, připravuje góly a ještě se směje!" napsal o Brazilci deník As.

Ševčenko měl smůlu

Milánu v úterý koncový hráč citelně chyběl. Gilardino trefil jen tyč a na první trefu v soutěži čeká i po devíti zápasech, Ševčenko měl smůlu v zakončení a kanonýr Inzaghi zápas sledoval z postele, kam ho uložila nemoc. "Gól přijde," ujišťoval Gilardino. V Miláně si přesto hodně slibují od návratu Inzaghiho, který by v odvetě neměl chybět. Stejně jako obránci Cafú a Maldini, kteří si donedávna léčili zranění a v úterý přišli na trávník až na konci.

Ancelotti poznamenal, že jeho tým nemusí věřit v zázraky, aby mohl ještě myslet na postup. "Ale budeme potřebovat mimořádný výkon," řekl. Jeho tým do úterka neprohrál doma v evropských pohárech 13 zápasů za sebou. "Ten výsledek je pro nás krutý. Proto, jak jsme hráli, i proto, kolik šancí jsme si vytvořili. Doufám, že se nám to v odvetě vrátí," věřil.

V euforii Barcelona není

K vyrovnání měl blízko střídající Ambrosini, jenž si devět minut před koncem naběhl za obranu na pas od Kaká, ale vystřelil vedle. Barcelonskému záložníkovi Marku van Bommelovi bleskla hlavou vzpomínka na loňský rok, kdy jej ještě v barvách Eindhovenu stejný hráč vyřadil v nastavení semifinálové odvety. "Snad mu to letos oplatím," doufal Van Bommel.

AC Milán se vzdálily myšlenky na třetí finále během posledních čtyř let. Naopak Giuly může mít na svědomí jednu z nejslavnějších branek v historii klubu, který hrál ve finále nejuznávanější trofeje jen jedinkrát. Barcelona doma neprohrála na evropské scéně osmkrát za sebou, naposledy na Nou Campu neuspěla v předloňském čtvrtfinále s Juventusem.

"Ale v žádné euforii nejsme," řekl Rijkaard. "Ještě nevidím ani špičku Eiffelovky," přidal se kapitán Carles Puyol v narážce na fakt, že nový vítěz Ligy mistrů bude 17. května korunován v Paříži.

Reklama

Související témata: