Hlavní obsah

Odcházíme se vztyčenou hlavou, vzkázali hráči Milána

Podruhé za sebou zůstali těsně pod vrcholem v Lize mistrů fotbalisté AC Milán. Loni prohráli na penalty finále s Liverpoolem, teď se s milionovou soutěží loučí v semifinále po vyřazení od Barcelony. Po bezbrankové remíze na Nou Campu, která po prohře v Miláně 0:1 minulý týden znamenala vyřazení, tvrdili, že se za své letošní vystoupení nemusejí stydět.

Článek

"Jsem tak trochu rozpolcený. Na jedné straně mě potěšilo, jak dobře jsme dokázali zahrát proti týmu, jakým Barcelona je. Na druhé jsem i trochu zklamaný, protože někdo může tvrdit, že jsme si postup zasloužili," uvedl po středečním utkání v Barceloně trenér AC Carlo Ancelotti. "Končíme, ale se vztyčenými hlavami. Byly to naprosto vyrovnané a krásné zápasy, takové předčasné finále," dodal záložník Rui Costa.

Milánští po utkání cítili i křivdu. Ve druhém poločase odvety totiž sudí Merk neuznal Ševčenkovi gól po údajném faulu na domácího stopera Puyola. Ancelotti tvrdil, že byl AC v tu chvíli poškozen. "Nevím, co tam rozhodčí viděl, ale já myslím, že byl gól Ševčenka úplně v pořádku. Pokud by gól platil, měli bychom velkou šanci na vítězství," posteskl si Ancelotti.

Sami hráči se ale snažili zůstat nad věcí. "My jsme AC Milán a nikdy nebudeme používat rozhodčího jako vlastní alibi. Měli jsme spoustu dalších šancí a kdybychom je dali, nemusel nás ten výrok teď zajímat," prohlásil záložník Clarence Seedorf.

Podle něj byla klíčovým okamžikem semifinále prohra AC na vlastním hřišti. "Byli jsme blízko ke splnění našeho cíle, ale v prvním zápase doma jsme toho nechali až příliš," připomněl nizozemský středopolař týden starou prohru 0:1 ze San Sira.

Barcelona zlomila letitý komplex

Milánští nyní musejí zmobilizovat síly na finiš v Serii A, pokud nechtějí skončit s prázdnýma rukama ani ve druhé prestižní soutěži. AC v minulých týdnech téměř vymazal náskok vedoucího Juventusu, nyní na "Starou dámu" ztrácí tři kola před koncem tři body. "S Barcelonou jsme sice prohráli, ale náš středeční výkon nám do závěru sezony dodá sílu," věřil Costa.

Barcelona ve středu zřejmě definitivně zlomila letitý komplex. Od roku 1994 rivalovi z Milána toužila vrátit potupnou prohru 0:4 z finále Ligy mistrů a teď se Katalánci v pravou chvíli dočkali. "Je to jako sen, ale zasloužili jsme si ho," rozplýval se útočník Samuel Eto'o.

"Jsem unešený z toho, když vidím, že Barcelona a tito hráči postoupili do finále. Bylo to hodně těsné, což jsem přepokládal, ale za tu dřinu jsme byli odměněni," liboval si trenér "Barcy" Frank Rijkaard.

Jeho tým i proti Milánu potvrdil, že už dávno není souborem lehkovážných ofenzivních hvězd, které ztrácejí zápasy v divokých přestřelkách. Barcelona sice dál baví fanoušky pestrou útočnou hrou, ale kromě toho ji zdobí i neprostupná defenziva, v níž se neštítí dřiny ani hvězdy Ronaldinho a Eto´o.

Finále bude bitvou nejlepších obran

V semifinále s Milánem ani ve čtvrtfinále s Benfikou Lisabon Rijkaardův tým nepovolil svým soupeřům skórovat, v letošních dvanácti duelech Ligy mistrů inkasoval jen čtyřikrát. "Všechno to je o tvrdé práci," podotkl Rijkaard.

Finálový duel tak bude soubojem elitních obran. Soupeř Barcelony Arsenal totiž už v Lize mistrů nedostal gól v dlouhých deseti zápasech. Navíc v pařížském duelu o všechno bude anglický klub napůl doma už kvůli Thierrymu Henrymu, Robertu Piresovi a dalším v sestavě a trenérovi Arsenu Wengerovi na lavičce.

Reklama

Související témata: