Hlavní obsah

PSG bude čelit Barceloně bez zraněného Thiaga Silvy

Paříž/Lisabon

Dvěma úterními zápasy odstartuje osmifinálová fáze fotbalové Ligy mistrů. Paris St. Germain přivítá Barcelonu, které chce oplatit čtvrtfinálová vyřazení z let 2013 a 2015. Benfica se v Lisabonu střetne s Dortmundem.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Fotbalisté Paris Saint-Germain (zleva Edinson Cavani, Javier Pastore a Ángel Di María) na tréninku před úterním osmifinále Ligy mistrů.

Článek

Francouzský mistr ještě nikdy v osmifinále Champions League nevypadl, ale v této sezóně není pod novým trenérem Unaiem Emerym tak dominantní jako dříve. V Ligue 1 je PSG na druhém místě za Monakem. V úterý navíc bude postrádat kapitána Thiaga Silvu. Brazilského stopera nepustí do hry svalové zranění.

"Mají nového kouče, změnilo se u nich mnoho věcí. Ale nevím, jestli budeme favoriti. Musíme svou kvalitu jako vždycky ukázat na hřišti. Pokusíme se vyhrát oba zápasy," řekl francouzský obránce Barcelony Lucas Digne, který v pařížském klubu dva roky působil.

Emery Barcelonu dobře zná ze Španělska. Jako kouč Sevilly, Valencie a Almeríe však dokázal katalánský tým porazit pouze jednou z 23 utkání.

"Myslím, že nám dokáže ukázat jejich slabiny. S jeho znalostí hry bychom mohli být na Barcelonu lépe připraveni než v minulých případech. Ale každopádně musíme proti tak silnému soupeři odehrát perfektní zápas," uvedl brazilský stoper Silva, který však do utkání nezasáhne. Po dlouhé zdravotní pauze má naopak Emery k dispozici záložníka Javiera Pastoreho.

Pokusí se Barce zkomplikovat život

Pařížský tým stejně jako Barcelona drží sérii 11 soutěžních utkání bez porážky. Trenér španělského mistra Luis Enrique ví, že Emery může svých zkušeností ze zápasů proti Barceloně využít. "Dokonale nás zná. Přesně ví, co od nás může čekat. Určitě se nám pokusí život zkomplikovat," řekl kouč Barcelony, který se bude tradičně opírat o ofenzivní trio Lionel Messi, Luis Suárez a Neymar. PSG bude spoléhat na uruguayského útočníka Edinsona Cavaniho, který hraje v životní formě a v této sezóně dal 33 gólů.

Dortmund nevstupuje do duelu s Benficou v nejlepším rozpoložení, protože v sobotu v německé lize překvapivě prohrál na hřišti posledního Darmstadtu 1:2 a v tabulce je až čtvrtý. Naopak lisabonské mužstvo vyhrálo 12 z posledních 15 soutěžních zápasů a vede portugalskou soutěž.

"Darmstadt byl mnohem blíže stoprocentnímu výkonu a zasloužil si vyhrát. My jsme hráli hodně pod svými možnostmi a ukázali velmi málo. Proti Benfice musíme být mnohem lepší," upozornil trenér Borussie Thomas Tuchel. "V úterý nás čeká jiný zápas s jiným soupeřem a herním stylem. Jenom hymna Ligy mistrů dělá rozdíl," doplnil brankář vestfálského týmu Roman Bürki.

Úterní protivníci si vedli rozdílně ve svých základních skupinách. Dortmund získal 14 bodů, za sebou nechal obhájce trofeje Real Madrid i další lisabonský tým Sporting a nastřílel rekordních 21 branek. Naopak Benfica postoupila s pouhými osmi body, což bylo nejméně ze všech osmifinalistů.

Reklama

Související témata: