Hlavní obsah

Proč sláva anglických klubů v Lize mistrů uvadá? Vím, v čem je problém, radí hvězda Realu

Praha

Už to bude téměř pět let, kdy se naposledy radoval anglický tým z triumfu v Lize mistrů. I tehdejší nečekaný triumf Chelsea byl spíše výjimkou v jinak znatelném trendu ústupu ostrovních celků ze slávy zejména v konkurenci španělských či německých klubů. Někdejší opora Tottenhamu a současná hvězda Realu Madrid Gareth Bale má za to, že ví, v čem tkví problém zástupců z Premier League.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Gareth Bale z Realu Madrid se raduje z gólu.

Článek

Za poslední čtyři sezóny měla Premier League v nejlepší osmičce Champions League jen trojnásobné zastoupení (2x Chelsea, 1x Manchester United) zatímco třeba v sezóně 2007/2008 či 2008/2009 měla vždy po čtyřech zástupcích (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United).

Ani letos to z anglické perspektivy nevypadá úplně slavně. Tottenham vypadl už ve skupině, Arsenal je po úvodním osmifinálovém výprasku na Bayernu již téměř vyřazen, i Leicester musí doma dotahovat jednogólové manko ze Sevilly, a tak do postupu mezi nejlepší osmičku má po výhře 5:3 nad Monakem nakročeno jen Manchester City.

„Myslím si, že vím, v čem je problém. Ale vlastně nejde na tom nic změnit," cituje Balea list Daily Mail.

Chybí odpočinek?

„Může za to samotná Premier League. V ní musíte makat na sto procent po celých devadesát minut, jinak prohrajete. Ve Španělsku naopak máte často proti slabším týmům už po poločase náskok a můžete tak trochu sundat nohu z plynu nebo nechat hráče odpočívat. To v Anglii, když budete hrát jen 45 minut, tak nikdy nevyhrajete," myslí si velšská hvězda.

Další problém pak vidí v kalendáři soutěže. „Zimní přestávka má obrovský vliv. V Anglii hrají čtyři pět zápasů, zatímco tady ve Španělsku nehrajeme vůbec. Když pak nemáte pořádně čas na odpočinek, jste na dlouho úplně vyhořelý," pokračoval Bale.

Sám podle svých slov kolem Vánoc má v Realu téměř úplné volno. „Osm devět dnů máme pauzu. Většinou odjedu do Walesu navštívit rodinu a přátele a jednou dvakrát si jdu zaběhat nebo do posilovny. Prakticky jenom odpočívám. Po návratu máme týden dvoufázové tréninky, abychom dostali zpět rychlost," prozradil dvojnásobný vítěz Ligy mistrů.

Zimní pauza je výhoda

Podle jeho mínění mají v tomto ohledu mužstva z ostatních evropských lig oproti anglickým obrovskou výhodu. „A ve Španělsku to kluby moc dobře vědí. Zimní pauzu mají i v Itálii nebo Německu. Pro mentální i fyzickou pohodu je skvělé, když můžete takhle na pár dnů úplně vypnout a zapomenout na fotbal," srovnával Bale.

Jemu každopádně přesun do Španělska hodně pomohl. Po přestupu se z něj definitivně stala světová super hvězda, v Realu dozrál v komplexního sebevědomého tahouna. „Tady je to víc o technice, není to jen od branky k brance v maximální rychlosti. Cítím, že jsem teď lepším hráčem na menším prostoru," pochvaloval si proměnu.

Reklama

Související témata: