Hlavní obsah

Senzace hraničící se sci-fi! Barcelonu po uragánu ovládla euforie, Paříž štvou penalty

Aktualizováno

Ani mistr příběhů Steven Spielberg by takové sci-fi nevyfabuloval. Nastřílet tři góly během posledních sedmi minut se rovná zázraku. Fotbalovému určitě, protože ani v historii Ligy mistrů, ani evropských pohárů nedokázalo žádné jiné mužstvo zareagovat na prohru 0:4 z prvního duelu a odvrátit vyřazení. Jenže Barcelona je prostě jiná než ostatní týmy, což v osmifinálové odvetě Champions League proti Paris SG zase potvrdila. Nejen rekordním desátým postupem do čtvrtfinále v řadě, ale především senzačním obratem.

Senzační stíhací jízda BarcelonyVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Dortmund postoupil do čtvrtfinále LM

„V Super Bowlu jsme viděli, co všechno je možné ve sportu. Ale v našem podání to bylo něco šíleného, takže tomu nemohu uvěřit," prozrazoval Ivan Rakitič, že barcelonské hvězdy hledaly před odvetou inspiraci i v senzačním obratu, který se v únoru povedl v Houstonu v zámořské lize amerického fotbalu Patriotům.

„Chtěli všechno, nebo nic, proto to byli schopni zvládnout," rezignovaně uznával španělský kouč Pařížanů Unai Emery, jemuž nebyla ani dokonalá znalost svých krajanů nic platná. „Je to negativní zkušenost. Pro mě, pro klub také," nedovedl se probrat z toho, co se na Camp Nou událo.

„Promarnili jsme prostě velkou příležitost. V prvním poločase naší vinou, protože jsme bránili příliš hluboko, dělali chyby a Barcelona měla ještě víc šancí, aby skórovala," analyzoval Emery odvetu.

„V druhé půli už jsme byli v lepší pozici, neboť jsme se uklidnili a mohli stáhnout skóre na 3:2. Di María a Cavani k tomu jasné příležitosti měli. A pak ty verdikty sudího... Dvě penalty pro domácí, ale když hrál Mascherano rukou, proti Barceloně už ji nenařídil," dával najevo svou frustraci z výkonu německého rozhodčího Aytekina.

„Nevěděl jsem, zda nejsem v ofsajdu, ale i tak jsem se vrhl za míčem a pak už jen viděl, že ho brankář nezastaví," líčil rozhodující úder hrdina posledního okamžiku Sergi Roberto, který v páté minutě nastavení zasadil Francouzům rozhodující úder, jímž sci-fi dokonal.

„Víra celého týmu, ta byla klíčem. Nebyl totiž nikdo, kdo by přestával věřit. A to přesto, že jsme na tři góly měli pár minut," jásal kouč Barcelony Luis Enrique do mikrofonů beIN Sports.

„Překonali jsme trauma, jež jsme si prožili na Den svatého Valentýna v Paříži, protože v odvetě jsme neměli opravdu co ztratit. Udělali jsme taktické změny, probudili v sobě touhu, riskovali. Skutečně jsme chtěli všechno, nebo nic. A stálo to za to."

„Ještě jedna věc byla ale strašně důležitá. Obvykle se tvrdí, že diváci představují pro domácí mužstvo jednoho hráče navíc. My jich ale měli navíc deset. Tak skvělí naši fanoušci byli," připomínal Sergi Roberto.

„Proto historický úspěch, na které se bude na věky věků vzpomínat," básnil v čestné loži prezident Barcelony Josep Maria Bartomeu.

Měl pravdu, středeční příběh hodný mistra Spielberga do fotbalových dějin určitě vstoupil.

Reklama

Související témata: