Hlavní obsah

Šestkrát přejel Saharu, s rozšířením Ligy mistrů nechce šéf UEFA nic mít

Praha
Aktualizováno

Praha ho okouzlila, slovinský předseda UEFA je ze svojí krátké návštěvy nadšený. „Pan Pelta mě podporoval již před zvolením. Projevil značnou část odvahy, když hlasoval pro člověka z malé země. Večer s vyhlášením Fotbalisty roku byl skvělý, překvapuje mě, že i vláda je součásti FAČR,“ usmívá se Alexander Čeferin.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident UEFA Aleksander Čeferin při návštěvě Prahy.

Článek

Jak hodnotíte práci FAČR?

Pondělní galavečer byl úžasný, na vysoké úrovni hodné UEFA či FIFA. Češi zapracovali na infrastruktuře, líbí se mi projekt Grassroots. Jediné, co pan Pelta neovlivní, je, jak hraje váš národní tým... (smích) Je hodnocen podle toho, ale vliv na výsledky nemá. Ve všem ostatním dělá, co by měl.

Co vás napadne jako první, když se řekne český fotbal?

Abych byl upřímný - Pavel Nedvěd!

Kritizoval jste změnu Ligy mistrů, v níž největší země získaly víc míst s přímým postupem. Jaký očekáváte další vývoj?

Je to složité. Pět největších zemí přináší soutěži 86 procent výdělku, zpátky si přitom berou jen 60 procent. Já kritizoval, že před reformou neproběhla správná komunikace, ostatní asociace s ní nebyly obeznámeny. Současná podoba Ligy mistrů by se už neměla měnit. Nechceme ji rozšiřovat ani zavádět žádnou Superligu.

Pro české kluby je důležitější Evropská liga, do níž se dokážou častěji probojovat. Jaká je její budoucnost?

Chceme ji propagovat. Pro nás je to velmi důležitá soutěž, chceme, aby se přiblížila Lize mistrů. Už teď v ní hrají velké týmy a mělo by to pokračovat.

Jaký je váš názor na rozšiřování ME a MS?

Na ME je 24 ideální číslo. Poslední šampionát ve Francii se povedl. Menším zemím se na turnaji dařilo, finančně to byl nejlepší turnaj pro UEFA. Osmačtyřicet účastníků na MS je hodně. Ostatní si to přáli, tak jsme souhlasili. Ale přinese to problémy s organizací. Budete potřebovat 12 stadiónů pro 50 tisíc, což výrazně omezí počet zemí, které budou schopné akci uspořádat. Jen pár zemí v Evropě, v Asii snad jen Čína, pak USA, v Africe nikdo...

A počet účastníků z Evropy?

Zrovna další týden bude ohledně toho mítink v Curychu. Chceme 16 míst pro Evropu - a každá země aby hrála v jiné skupině. Pokud jsme tak silní, jak si myslíme, mohli by pak všichni postoupit do dalších kol.

Jaký je váš názor na šampionáty pořádané větším počtem zemí?

Limit jsou dvě země. To funguje, takže proč ne. Pokud jde o mimořádné ME 2020 ve 13 zemích - to bude logisticky složité a takový počet už se nebude opakovat. Aspoň pokud já do toho budu mluvit.

Na závěr osobní otázka. Přejel jste šestkrát Saharu. Jak jste se k tomu dostal?

Teď na to nemám čas. Pětkrát jsem ji přejel autem a jednou na motocyklu, bylo to skvělé. Někdy je dobré odpočinout si od lidí, na to je Sahara ideální.

Reklama

Související témata: