Hlavní obsah

Se všemi jsme byli v kontaktu, hájí se UEFA proti slovům trenéra Dortmundu

Dortmund

Proti ostrým slovům z úst trenéra Dortmundu Thomase Tuchela se brání po svém. Evropská fotbalová unie (UEFA) odmítla obvinění kouče BVB, že nekonzultovala odložení úterního utkání Ligy mistrů mezi Borussií a Monakem. Čtvrtfinále Champions League se odehrálo kvůli bombovým útokům s denním zpožděním a německý klub prohrál 2:3.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Naštvaný trenér Dortmundu Thomas Tuchel. Právě jeho slova namíchla zástupce UEFA.

Článek
Fotogalerie

Sestřih zápasu Dortmund - Monako

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Příjezd fotbalistů Dortmundu na stadión

"Rozhodnutí hrát bylo učiněno v úterý večer na stadiónu Dortmundu za plné podpory a souhlasu klubů i úřadů," citovala agentura AP mluvčího UEFA Pedra Pinta. "Se všemi jsme byli v kontaktu a nikdo ani jednou nenaznačil, že by týmy nechtěly nastoupit," dodal.

Naložili s námi jako se zvířaty

Bombový útok se odehrál v úterý krátce před zápasem, autobus Dortmundu poškodily tři exploze. Při výbuchu byl zraněn obránce Marc Bartra, který musel se zlomenou rukou a střepy v ruce na operaci. Duel byl poté odložen na středu, což se Tuchelovi nelíbilo.

"Rádi bychom měli více času, ale nikdo se nás neptal. Přišla nám sms, že se ve Švýcarsku rozhodlo a hrajeme zítra. Cítili jsme se úplně ignorováni. Jako by na náš autobus jen přiletěla plechovka od piva," zlobil se trenér. Borussia už po poločase prohrávala 0:2 a nakonec Monaku podlehla 2:3.

"Naložili s námi jako se zvířaty, ne lidmi," prohlásil řecký obránce Sokratis. "Nevím, jestli tomu lidé mohou rozumět, ale dokud jsem ve druhém poločase nevstoupil na hřiště, vůbec jsem nemyslel na fotbal," uvedl Nuri Sahin.

Německá média nesouhlasí

"Samozřejmě se to na výkonu podepsalo. Byl to hrozný zážitek a potřebovali jsme trochu času, abychom se z toho dostali. A ten jsme nedostali," řekl Tuchel. "Všichni jsme cítili, že nejsme v nejlepším rozpoložení a nemáme myšlenky na fotbal. Nikdo se tomu nemůže divit," prohlásil.

Rozhodnutí odehrát zápas už den po útoku dnes kritizují i německá média. "Pochybné je rozhodnutí tak krátce po útoku nechat zápas běžet," uvedl list Kölner Stadt-Anzeiger, podle něhož úvahy o rozpoložení hráčů nemají ve srovnání s komerčními zájmy šanci. "The Show must go on?" ptá se list, podle něhož je to vše, jen ne dobrá zpráva. Podobný názor vyjadřují i další německá média.

Pro odložení zápasu o více než jeden den se vyjádřila i Mezinárodní asociace profesionálních fotbalistů FIFPro, která zároveň požaduje po UEFA jasná pravidla, jak v obdobných případech postupovat.

"Hráči jsou v první řadě lidé a je potřeba myslet na jejich psychický stav. Domníváme se, že vzhledem k závažnosti celé události měl být zápas odložen o víc než 24 hodin bez ohledu na komplikace v termínovém kalendáři i s náklady fanoušků," uvedli zástupci FIFPro.

Reklama

Související témata: