Hlavní obsah

BATE - Slavia 2:1Po prohře, výkonu plném rozpaků a prožitých nervech přece jen postup díky kapitánově hlavičce

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Signěvič 1 : 0
44. Škoda 1 : 1
46. Stasevič 2 : 1
Záznam online reportáže

Úleva. A pro Slavii určitě obrovská. Nejenže v odvetě 3. předkola Ligy mistrů v Bělorusku prohrála, ale hlavně podala víc než rozpačitý výkon plný chyb a doslova školáckých úletů, v nichž vynikal především Jugas. Borisov je však potrestat nedokázal, neboť vyhrál jen 2:1, což mu na postup nestačilo. Do play off Ligy mistrů tak díky hlavičce Škody těsně před přestávkou míří český mistr. Bez ohledu na to, jak ve vyřazovací fázi dopadne, má zajištěnou finanční injekci 148 miliónů korun a navrch minimálně start v základní skupině Evropské ligy, kterou si sešívaní zahráli naposledy před sedmi lety.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Slávista Milan Škoda (třetí zleva) střílí vyrovnávací gól na 1:1 v odvetě 3. předkola Ligy mistrů v Borisově.

Článek
Fotogalerie

Fatální zkrat. A k tomu už po necelých šesti minutách. Namočila se do něho celá slávistická obrana, nesmyslně vysunutým Jugasem počínaje, váhajícím Ngadeuem pokračujíc a Delim marně stíhajícím Signěviče konče. A protože i Laštůvka dlouho spekuloval, zda si má za hranicí šestnáctky sáhnout na balón rukou nebo ho zkusit odhlavičkovat, běloruský útočník ho přehodil.

Vůbec první střela Borisova mezi tyče v konfrontaci se Slavií a hned znamenala gól.

Až Škoda svůj tým vysvobodil

Pro Pražany tvrdé procitnutí. Zvláště, když i v dalších minutách pociťovali, jaký ofenzivní kolotoč dovedou domácí roztočit a jak je schopen takový Ivanič jejich obránce školit.

A nic na tom neměnilo, že po pětiminutovém vzepětí Slavie, z něhož se narodila slibná příležitost Dannyho likvidovaná domácím gólmanem, se hra vyrovnala. Šilhavého svěřenci postupně přebírali aktivitu a u míče byli častěji, jenže jejich akce zmíraly na nepřesných přihrávkách, absenci nápadů, nedostatečném důrazu, o nějakém překvapivém řešení nemluvě.

Ostrý kontrast s jednoduše hrajícím Borisovem, jehož hráči získávali odražené míče, nekomplikovali si život a vyráželi přímočaře k Laštůvkově bráně.

Českého mistra tak musela vysvobodit standardní situace. Měl jich v průběhu první půle dost a dost, ale až úplně ta poslední vyšla. Po rohovém kopu Dannyho totiž dostal kapitán Škoda v šestnáctce čas a hlavně prostor a přesnou hlavičkou skóre srovnal.

Jugasův úlet přivodil komplikace

Slavia měla mít navrch. Psychicky určitě. Dát gól těsně před přestávkou a donutit soupeře, aby měl zamotanou hlavu z toho, že postoupí pouze v případě, když vstřelí další dvě branky, to mělo být pro Pražany terno.

Nebylo, protože ztrémovaný a nejistý Jugas podruhé školácky selhal. A pro změnu už po třiceti vteřinách druhé půle! Namísto toho, aby odkopl míč vyražený Laštůvkou předložil nezištnou přihrávku Stasevičovi, který jeho úletem pochopitelně nepohrdl.

Borisov v tu ránu samozřejmě narostl. Uklidnil se, přesně kombinoval, získal územní převahu, k čemuž mu dezorganizace ve slávistické defenzivě nahrávala. Jen finální přihrávky a střelba nevycházela, což jeho aktivitu otupilo a nakonec úplně rozmělnilo.

Slavia tak získala po rozpačité půlhodině nad utkáním kontrolu a měla ke gólu jistoty blíž, neboť dvanáct minut před koncem se Delimu a po něm Jugasovi nabídla možnost dorazit Škodův centr do brány.

Ani jeden, ani druhý ale ve skluzu na míč nedosáhli, takže Pražané přes závěrečnou hektiku postup uhájili. Při závěrečném náporu Borisova si však své nervy prožili.

Další soupeř vzejde z pětice Olympiakos Pireus, Celtic Glasgow, FC Kodaň, APOEL Nikósie či Maribor a určí ho páteční los v Nyonu.

Odvetné utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
BATE Borisov - Slavia Praha 2:1 (1:1)
Branky: 6. Signěvič, 46. Stasevič - 44. Škoda. Rozhodčí: Van Boekel - Schaap, Van de Ven (všichni Nizozemsko). ŽK: Milunovič, Stasevič (oba Borisov). Diváci: 12 436.
První zápas: 0:1, postupuje Slavia.
Borisov: Sčerbickij - Baga, Milunovič, Buljat, Poljakov (46. M. Voloďko) - Stasevič, A. Voloďko (76.Gvilia), Dragun, Ivanič, Gordějčuk (89.Tuominen) - Signěvič. Trenér: Jermakovič.
Slavia: Laštůvka - Frydrych, Jugas, Deli, Bořil - Ngadeu - Van Buren (61. Zmrhal), Hušbauer (85. Souček), Rotaň, Danny (70. Švento) - Škoda. Trenér: Šilhavý.
Mistrovská část:
APOEL Nikósie - Viitorul Constanta 4:0 po prodl. (0:0, 1:0)
Branky: 54. Carlao, 93. Merkis, 94. De Camargo, 105. Efrem. První zápas: 0:1, postoupil APOEL.
FC Kodaň - Vardar Skopje 4:1 (2:1)
Branky: 2. Greguš, 26. vlastní Barseghjan, 75. Santander, 88. Sotiriu z pen. - 19. Nikolov. ČK: 71. Greguš (Kodaň). První zápas: 0:1, postoupila Kodaň.
Hafnarfjördur - Maribor 0:1 (0:0)
Branka: 90.+2 Tavares. První zápas: 0:1, postoupil Maribor.
Ludogorec Razgrad - Hapoel Beer Ševa 3:1 (2:0)
Branky: 9. a 33. Wanderson, 56. Marcelinho - 61. Ghadir. První zápas: 0:2, postoupil Hapoel.
Olympiakos Pireus - Partizan Bělehrad 2:2 (1:1)
Branky: 22. Carcela-González, 51. Fortunis - 33. Soumah, 85. Djurdjevič. První zápas: 3:1, postoupil Olympiakos.
Legia Varšava - FC Astana 1:0 (0:0)
Branka: 76. Czerwinski. První zápas: 1:3, postoupila Astana.
Rijeka - Salcburk 0:0
První zápas: 1:1, postoupila Rijeka.
Rosenborg Trondheim - Celtic Glasgow 0:1 (0:0)
Branka: 69. Forrest. První zápas: 0:0, postoupil Celtic.

Reklama

Související témata: