Hlavní obsah

Takhle velké nervy ještě nezažil. Věřím, že odteď už výkony budou stoupat, pravil Šilhavý

Vojtěch Pospíšil (Borisov)NovinkySport.cz

Pražská Slavia i přes nepovedený výkon plný chyb zvládla postoupit do čtvrtého předkola Ligy mistrů a splnila cíl v podobě postupu do základní skupiny evropských pohárů. Teprve se rozhodne, zda se bude jednat o Ligu mistrů či Evropskou ligu, trenér Jaroslav Šilhavý ale ví, že v play-off bude muset jeho tým předvést mnohem lepší výkon. Právě zápasy jakým byla středeční odveta s BATE Borisov (1:2) jsou podle něj tím, co může jeho týmu pomoct.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Slávistický kouč Jaroslav Šilhavý se dělí o radost z postupu s Jakubem Jugasem (vlevo) a Jaromírem Zmrhalem.

Článek
Fotogalerie

Sešívaní v létě posílili o zkušené hráče, z nichž tři se objevili v základní sestavě. Rotaň, Danny i Laštůvka mají zkušeností na rozdávání, ale i přesto na Slavii dolehla nervozita, z níž pramenily chyby. Největší vliv pochopitelně měly dva rychlé góly na začátku obou poločasů.

"Očekávali jsme, že soupeř na nás vlítne. Věřil jsem, že to zvládneme, ale to nevyšlo to. Posadili jsme tím BATE na koně," řekl Šilhavý na pozápasové tiskové konferenci.

Pětapadesátiletý trenér neustále povzbuzoval své svěřence a gestikuloval na okraji svého vymezeného prostoru. Náročných zápasů za sebou sice má dost, tentokrát to ale pro něj byly velké nervy. "Zažil jsem to nesčetněkrát, ale ne v takhle velkém zápase. Dnes to bylo hodně nervózní," dodal.

Slávisté se dlouho vzpamatovávali z brzy obdrženého gólu a hru dokázali vyrovnat až ke konci prvního poločasu, který završili gólem do šatny. Zdálo se to jako ideální načasování, které by je do druhé půle mohlo nakopnout, místo toho ale přišla po pouhých pár desítkách vteřin ledová sprcha v podobě druhého gólu.

"Druhý gól padnul opravdu hodně brzy. Dali jsme gól do přestávky, ale pak přišel další obdržený. Je to nekoncentrovanost, to si musíme s hráči vyříkat. Byla to naše velká chyba," nevymlouval se Šilhavý.

Zkušenosti slávistům chybí

Slavia se opět dlouho dostávala do zápasu a i přes náznaky šancí, kdy byla blízko gólu, neskórovala a prožila nervózní konec zápasu. "Na konci soupeř nakopával balóny, tam se může stát cokoliv," věděl trenér pražského klubu, že k brance, která by posunula dál BATE, nebylo daleko.

Do útoku hnal domácí tým vyprodaný stadión, a i přesto, že jsou slávisté zvyklí na bouřlivou kulisu z domovského Edenu, to mohlo podle Šilhavého mít na hráče vliv.

"To je ta zkušenost, kterou někteří hráči nezažili. Jenom víc takových zápasů," vysvětlil a přidal i pochvalu pro soupeře. "Hrál velice dobře. Ty zkušenosti, které má BATE z evropských pohárů, my musíme teprve sbírat a uchovat si je do dalších zápasů," dodal už s myšlenkami na čtvrté předkolo.

"Máme šanci dostat se do skupiny Ligy mistrů, a když ne tam, tak budeme hrát skupinu Evropské ligy. Věřím, že odteď už výkony budou stoupat," uzavřel Šilhavý hodnocení odvetného zápasu.

Reklama

Související témata: