Hlavní obsah

Hlavně přežít začátek, přejí si boleslavští fotbalisté

OSLO

Vydržet úvodní nápor, takový je podle fotbalistů Mladé Boleslavi základní kámen k postupu do třetího předkola Ligy mistrů přes norskou Valerengu. V úvodním utkání před týdnem doma vyhrál český tým 3:1, ale ve středeční odvetě ho nečeká lehká práce. Severský klub totiž už po prvním duelu sliboval, že Středočechům připraví na svém stadiónu Ullevaal horkých devadesát minut.

Článek

Po příletu do Norska sice nebylo fotbalistům horko z počasí, protože v Oslu v úterý přes jasnou oblohu bylo pouhých dvacet stupňů, a to byla po úmorných vedrech ve středu Evropy příjemná úleva. Překvapení na ně ale čekalo na recepci hotelu, který výpravu nehodlal ubytovat dříve než v 15:30, ale nakonec se nedorozumění vysvětlilo a hráči šli odpočívat hned.

Fotbalisté dobře vědí, že lehká procházka k očekávanému postupu je nečeká ani na trávníku. Klíčem k úspěchu prý bude vydržet očekávaný úvodní nápor, při kterém budou domácí spoléhat na svou tradiční hru plnou ostrých centrovaných míčů a důrazných soubojů v šestnáctce. "S tím musíme počítat a najít co nejrychleji protizbraň. Tou by měla být naše kombinační hra a co nejrychleji vstřelený gól," prohlásil mladoboleslavský kouč Dušan Uhrin.

Na jeho svěřencích prý byla ještě v pondělí znát únava po sobotním dramatickém ligovém utkání s Olomoucí, které ale jim paradoxně nakonec může dát pro pohárový duel více pozitivního, než se zdálo. Podobně hektický duel totiž prožil o víkendu také soupeř, ale s opačným výsledkem.

Defenzíva není v plánu

Zatímco český klub zápas otočil ve svůj prospěch, Valerenga pokračovala v nevydařeném týdnu. Po půlhodině vedla nad Grenlandem 2:0 a trenér Rekdal pak začal šetřit opory pro pohárovou odvetu. Jenže náhradníci zápas nezvládli a Valerenga nakonec prohrála 2:3.

Uhrin tvrdil, že nehodlá vsadit na defenzivnější sestavu, než jaká hrála v Mladé Boleslavi. "Nemáme to v úmyslu, a pokud se všichni hráči budou cítit fit, sestava se příliš měnit nebude," prohlásil trenér, ale přesné složení základního kádru nechtěl prozradit. Až v průběhu hry se ale podle všeho dostane na trávník i útočník Radim Holub, který sice v sobotu po střídání pomáhal zápas otočit, ale před týdnem byl ještě jen na tribuně.

Norský klub se ocitl v krizi v nejméně vhodnou dobu. Poslední zápasy o tom skutečně svědčí, v sobotním souboji o pohárové příčky prohrála Valerenga zápas v poslední půlhodině. Trenér Kjetil Rekdal však už po utkání hráče nabádal, aby na zápas rychle zapomněli a věnovali se výhradně pohárové bitvě. "Není čas na porážku příliš myslet, ve středu musíme dohánět nepříjemnou ztrátu z Mladé Boleslavi," vyhlásil kouč hlavní současný úkol.

Boleslav neznají, škodovky ano

Už po prvním utkání sebevědomě prohlásil, že postup ještě není ztracen. "Pravda, soupeř je nyní třetímu předkolu blíže, ale nám zbývá devadesát, nebo dokonce ještě více minut, abychom zápas otočili," burcoval své hráče a nezapíral, že hlavním cílem bude soupeře srazit do kolen hned v úvodu. "Musíme si vytvořit velký tlak, abychom vstřelili rychlý gól. Současně ale bude třeba dávat pozor na brejky soupeře: má pohyblivé útočníky, to nám ukázali už před týdnem," řekl na adresu českého klubu.

Mladá Boleslav sice není v Norsku známým městem, ale když zdejší fanoušci zaslechli, že se tam vyrábí automobily Škoda, měli jasno. Výrobky ze středočeského podniku jdou v Norsku podle všeho dobře na odbyt; na silnicích patří jich jezdí stovky a reklamu na ně je vidět pomalu na každém rohu.

Stadión Ullevaal, který pamatuje loňskou listopadovou baráž národních týmů, v níž uspěl Brücknerův výběr, nemá být na zápas vyprodán. V norském hlavním místě je právě čas dovolených, a tak hlediště pro 25 tisíc diváků bude zaplněno asi jen z poloviny. Skalní fandové Valerengy ale slibují, že i tak dokáží vytvořit soupeři peklo.

Možná, že norskému stylu bude vyhovovat i způsob rozhodování trojice skotských sudí, kterou nominovala UEFA: jako hlavní bude řídit duel čtyřiatřicetiletý Craig Thompson, který na mezinárodní úrovni nepíská dlouho, teprve od roku 2003. Středeční zápas bude jeho nejdůležitějším v kariéře.

Předpokládané sestavy:
IF Valerenga Oslo: Arason - Storbak, Wahler, Johnsen, Jepsen - Sörönsen, T. Holm, Gashi, Dos Santos - Flo, D. F. Holm.
FK Mladá Boleslav: Kučera - Ševinský, Brezinský, Vít, Palát - Vaculík, Abrahám, Matějovský, Poláček - Pecka, Kulič.

Reklama

Související témata: