Hlavní obsah

Liberec na obranu Spartaku nevyzrál

LIBEREC

Fotbalisté Liberce vykročili do boje o účast v hlavní soutěži Ligy mistrů bezbrankovou remízou se Spartakem Moskva. Ve vyrovnaném utkání se ve středu diváci na stadiónu U Nisy branky nedočkali a ze severu Čech tak odjížděli o poznání spokojenější úřadující ruští vicemistři, za které odehráli celé utkání i čeští reprezentanti Radoslav Kováč s Martinem Jiránkem.

Foto: čtk

Roman Pavljučenko ze Spartaku Moskva (vlevo) a Pavel Košťál ze Slovanu Liberec v utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů.

Článek

Odveta je na programu ve středu 23. srpna v Moskvě. Čeští šampióni z Liberce se na dohled slavné soutěže ocitli znovu po čtyřech letech, kdy po vyrovnaném souboji vypadli s AC Milán. Dalšího slavného soka, moskevský Spartak, dnes toužili zaskočit aktivním nástupem. Ne zcela zaplněné tribuny stadiónu U Nisy poprvé naladil už ve čtvrté minutě Hodúr, který ale ostrým volejem nepropálil hradbu těl před sebou.

Domácí záložník držel jako správný špílmachr prapor domácí ofenzivy: po osmi minutách se šikovně obtočil kolem rakouského reprezentanta Stranzla a proti jeho pokusu se vytáhnul reflexivním zákrokem polský gólman Spartaku Kowalewski.

Svěřenci kouče Lavičky vyrukovali na Spartak s vysunutým presinkem a včasným napadáním chtěli zamezit největší zbrani Moskvanů - nebezpečné kombinaci ve středu pole. Hosté se navíc dnes v Liberci museli obejít bez dvou klíčových středopolařů: kapitán Titov si už před týdnem proti Tiraspolu zlomil lícní kost, další středopolař Bystrov si na úterním tréninku pochroumal kotník a také je na několik týdnů mimo hru.

Jednadvacetinásobný šampión ruské ligy, který při posledních dvou výjezdech na českou půdu inkasoval na hřišti pražské Sparty dohromady sedm gólů, se však po vlažnějším začátku rychle dostal zpět do hry. Převahu si vynutil hlavně v záloze, kde odehrál výbornou partii i Kováč. Ten poprvé také zahrozil v útoku, ale svoji hlavičku ve 12. minutě mezi tyče neumístil.

Slovan se proti zkušenému a skvěle se pohybujícímu soupeři jen těžko prosazoval, nakopávané míče obrana dirigovaná Jiránkem a Stranzlem hladce sbírala, na levém kraji defenzivní řady hrál výtečně i Rodríguez. Útočníci Pospěch s Blažkem naopak působili proti přesile bezradně, Liberci navíc nevycházely ani standardní situace.

Pospěch trefil jen obránce

Hned po návratu ze šaten Spartak zahrozil rychlým průnikem po pravé straně a nebezpečnou hlavičkou útočníka Pavljučenka, která ale gólmana Čecha nakonec neohrozila. Slovan odpověděl po hodině hry dvěma trestnými kopy střídajícího Papouška a hlavně po prvním z nich málem kapitán Zápotočný málem dotlačil míč až za brankovou čáru.

Za sedm minut měla obrana Spartaku ještě větší starosti. Další nový muž na trávníku Holenda vyslal do úniku Hodúra, ten se vymanil z ofsajdové pasti a postupoval úplně sám na Kowalewského. Chytře si jej posadil na zem, ale po jeho zpětné přihrávce Pospěch v největší šanci utkání místo prázdné brány trefil jen jednoho z vracejících se beků.

Křečovitý nápor

Spartak se po hluchém úseku připomněl dvacet minut před koncem: tentokrát při ofsajd systému chybovali domácí, argentinský útočník Cavenaghi však sám před Čechem nepotvrdil pověst kanonýra a vysoko jeho branku přestřelil. Byl to už ojedinělý výpad ruského týmu, který obezřetnou hrou ve druhé půli dal najevo, že mu v Liberci stačí uhrát i remíza.

Liberečtí se pokusili o křečovitý nápor, tribuny se dočkali i příchodu nové kostarické posily Parkse, ale ani bývalý hráč Lokomotivu Moskva na své někdejší protihráče z ruské ligy nevyzrál. V závěru se navíc zranil a Liberec tak dohrával v oslabení. Šance českého mistra přesto před odvetou v Lužnikách žijí.

Slovan Liberec - Spartak Moskva 0:0
Rozhodčí: Hamer - Crelo (oba Luc.), Behauge (Fr.). ŽK: Bílek, Košťál - Kováč, Kaliničenko. Diváci: 8130.
Liberec: Čech - Šinglár, Zápotočný, Košťál, Janů - Frejlach (46. Papoušek), Bílek, Hodúr, Pudil - Pospěch (81. Parks), Blažek (52. Holenda). Trenér: Lavička.
Spartak: Kowalewski - Šiškin, Jiránek, Stranzl, Rodríguez - Kovalčuk, Kováč, Mozart, Kaliničenko - Pavljučenko (72. Bojarincev), Cavenaghi (86. Baženov). Trenér: Fedotov.

Reklama

Související témata: