Hlavní obsah

Barcelona ukázala v Lize mistrů sílu hned na startu

PRAHA

Barcelona zahájila sezónu v Lize mistrů tak, jak se na obhájce vítězství sluší a patří. Naopak fotbalisté Levski Sofia budou chtít na svoji historickou premiéru v miliónové soutěži rychle zapomenout. Po pětibrankovém debaklu bulharský šampion poznal, že se má mezi evropským výkvětem ještě co učit. A potvrdil navíc, že výjezdy bulharských celků na slavný Nou Camp pokaždé skončí průšvihem.

Článek

Barcelona doma hrála s Bulhary pětkrát a pokaždé svému soupeři nastřílela minimálně čtyři branky. "Nevím, jestli teď hrajeme na hranici našich možností," varoval příští soupeře záložník Andrés Iniesta, letošní první úspěšný střelec v základních skupinách.

Kouč Barcelony Frank Rijkaard si pochvaloval, že se jeho tým dostává do patřičné formy. Tři týdny starý debakl v zápase o Španělský superpohár se Sevillou se zdá být zapomenut. Radost mohl mít z výkonu nových hráčů v sestavě a hlavně z představení brazilského dribléra Ronaldinha. Ten  řídil všechny útočné akce a ve třetí minutě nastavení se dočkal i gólové odměny. "Levski hrálo hodně útočně a i díky tomu jsme si mohli náš fotbal naplno užívat," chválil Rijkaard soupeře za odvážné pojetí.

Mourinho měl k výkonu týmu výhrady

Tradiční konkurent Barcelony a nyní soupeř Katalánců ve skupině, londýnská Chelsea, také do Ligy mistrů vstoupila očekávaným vítězstvím. Ale nebezpečné Brémy jí na Stamford Bridge daly zabrat. Gólmana Petra Čecha dvakrát vystrašil hlavně nejlepší kanonýr posledního světového šampionátu Klose, který jednou dokonce hlavičkoval do břevna. Klid dodal "Blues" až Michael Ballack proměněnou penaltou, první gólový zápis v novém působišti si tak připsal v prestižním souboji proti svým krajanům.

"Po té penaltě jsme ten zápas definitivně získali pod kontrolu," pochvaloval si trenér José Mourinho. K výkonu svého týmu ale měl několik výhrad. "Ve druhé půli byly Brémy lepší. Bránili jsme až příliš hluboko a vůbec se nedostali k presinku. Ale v tuto chvíli jsou pro nás hlavní tři body," tvrdil portugalský lodivod, zatímco jeho protějšek na brémské lavičce Thomas Schaaf litoval, že jeho mužstvo po slibném vystoupení odjíždí z Londýna s prázdnou. "Nehráli jsme špatně, ale na této úrovni si nemůžete dovolit chybovat. A my jsme se dopustili hned dvou hrubek," posteskl si Schaaf.

Jiránek si v Mnichově poranil kotník

V prvním kole se nevedlo přemožitelům českých týmů ze třetího předkola. Spartaku Moskva, který v srpnu se štěstím vyřadil mistrovský Liberec, hodně zhořkla obnovená premiéra v soutěži po čtyřech letech. Z hřiště Bayernu Mnichov odjížděli Moskvané se čtyřbrankovým výpraskem, smutnili i čeští reprezentanti Radoslav Kováč s Martinem Jiránkem. Ten si navíc v prvním poločase poranil kotník a musel předčasně střídat. Spartak zlomily dvě slepené branky Bayernu z úvodu druhé půle.

"Dlouho jsme Ligu mistrů nehráli a na této úrovni potřebujete hlavně zkušenosti. Máme sice v týmu 14 reprezentantů, ale dnes to nestačilo," tvrdil trenér Vladimir Fedotov, který mohl litovat, že jeho tým za bezbrankového stavu v prvním poločase nedotáhl do úspěšného konce dva velmi nadějné brejky. "Bayern dal z šesti šancí čtyři góly, my jich měli pět, ale neproměnili žádnou," posteskl si Fedotov nad bídnou produktivitou svého mužstva.

Morientes se připomněl

Turecký šampion Galatasaray Istanbul sice ve třetím předkole vyprovodil Mladou Boleslav ze svého hřiště pětibrankovým přídělem, ale proti francouzským vicemistrům z Bordeaux, kterým zatím chybí zraněný Vladimír Šmicer, se jeho silná ofenziva tentokrát neprosadila. "Útočníkům nemůžu vytknout vůbec nic, celý zápas tvrdě pracovali, ale scházela nám vyzrálost Hakana Süküra," litoval trenér Galatasaraye Eric Gerets absence zkušeného kanonýra.

V úterý se ale jeden znovuobjevený střelec přesto připomněl. Fernando Morientes po nepovedeném angažmá v Liverpoolu ožil ve svém rodném Španělsku a teď z toho profituje Valencie. Právě hattrick někdejšího útočníka Realu Madrid a Monaka zajistil Valencii výhru na žhavé půdě Olympiakosu Pireus, kde žádný španělský tým ještě nikdy nezvítězil. "Mohli jsme rozhodnout už na začátku druhého poločasu, ale neproměnili jsme dobré šance a soupeř vyrovnal. Naštěstí jsme se ještě na konci dokázali zvednout," liboval si trenér Valencie Quique Sánchez Flores.

Reklama